Az MIT egyetem kutatói megháromszoroztak egy alig 20nm-es életteret.

19 négyzetméteren színvonalasan élni? Ááá, ez nem lehetséges! Vagy mégis?

Az Amerikai Massachusetts egyetem kutatói létrehoztak egy olyan szerkezetet mely csupán a kéz mozdulatainkra reagálva változtatja át a lakás egyes elemeit. Ennek segítségével akár megháromszorozhatod lakásod alapterületét, mivel háromszor annyi funkciót tudsz ugyanarra a területre leosztani. Gondolj csak bele, harmadannyi négyzetméter ár, harmadannyi fűtés, szigetelés, adó, takarítás, stb.

A Cityhome projekt gyakorlatilag egy rejtett ágy ötletére épül, melyhez szépen, aprólékosan hozzáadták a lehetséges összes funkciót. Gyakorlatilag egy mechanikus doboz, ami bútorrá és tárolóhellyé van konvertálva. Egy blokkban oldották meg a teljes értékű konyhát, ágyat, gardróbot, étkezőasztalt és multifunkcionális tárolóhelyeket. Plusz ráadásként pedig az egész modul önmagában is elmozdítható pár méterrel. Mindezt egy komplex motorikus rendszerrel oldották meg. Csupán a kéz mozdulatai szükségesek az irányításhoz, illetve hangvezérléssel is ellátható. Valószínűleg arra az esetre, ha egy baráti összejövetelen mindenki össze-vissza hadonászna a kezével.

A kérdés csak az, hogy valójában egy ilyen terméknek hol van létjogosultsága akkor, ha valakinek csak egy kis lakásra telik és egy ilyen megoldás sem olcsó mulatság. Nos elsősorban az Amerikai piac szüli ezeket az igényeket.  New Yorkban vagy Bostonban ahol a fiatalok jól keresnek, elsősorban a városi nyüzsgéshez kötik életük ezen szakaszát s szívesen bérelnek vagy vásárolnak pici lakásokat, kizárólag azért, hogy mindenhova könnyedén eljussanak. Ezen nagyvárosok frekventált helyei pedig olyan magas négyzetméterárral bírnak, hogy egy ilyen bútordarab sokkal nagyobb megtakarítást eredményez mint amennyibe kerül. Nem beszélve arról, hogy egyben számos más bútordarabot is kivált.

A tervezők szeretnék, ha a gyakorlatban is elterjedne, ezért most egy startup cég alapításán dolgoznak.

Reméljük sikerül nekik elterjeszeni egy ilyen tudatosan átgondolt terméket.