Geppetto Belsőépítész Iroda https://www.geppetto.hu/ Profi belsőépítész tervezés Wed, 15 Mar 2023 18:59:58 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.5 https://www.geppetto.hu/wp-content/uploads/2020/01/cropped-favicon4-32x32.png Geppetto Belsőépítész Iroda https://www.geppetto.hu/ 32 32 Tévhitek a belsőépítészetben – 2., Ingatlan vásárlás előtt (Mit?) https://www.geppetto.hu/7290/tevhitek-a-belsoepiteszetben-2-ingatlan-vasarlas-elott-mit.html https://www.geppetto.hu/7290/tevhitek-a-belsoepiteszetben-2-ingatlan-vasarlas-elott-mit.html#respond Tue, 02 Mar 2021 12:35:40 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=7290 The post Tévhitek a belsőépítészetben – 2., Ingatlan vásárlás előtt (Mit?) appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Még nem vettétek meg a lakást, csak tapogatóztok? Vagy már megvan a kiszemelt ingatlan, de jó lenne, ha valaki hozzáértő ránézne, és segítene belőni a költségeket, vagy hogy bele fér-e a három szoba a nagy konyhával? Az alábbiakban néhány ingatlanvásárles előtti hasznos tippet olvashatsz, hogy ne a vásárlás után derüljön ki, hogy az álomlakás mégsem fogja kielégíteni minden igényeteket az adott költségkereteken belül.

Felújítás előtt két kérdés feszít mindenkit: elfér-e amit szeretnék és mennyibe fog kerülni?

Az első kérdésre a válasz könnyebben kezelhető. Hacsak nincs nagyságrendi eltérés a lakás mérete és az igények között (45 m2-em három hálószobás családi lak), akkor szinte biztos, hogy egy jó tervező megtalálja a megfelelő elrendezést, hiszen ismer olyan különleges, egyedi megoldásokat, rendelkezik azzal az eszköztárral, amit segítségül hívhat a tervezés során.

A költségkérdés ettől már sokkal összetettebb. Az első és legfontosabb szempont a lakás műszaki állapota, ami mindig egy helyszíni megtekintése során derül ki. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a felújítás költségének 50-70%-a arra fog elmenni, ami a falakon belül van és valójában nem is látszik. Ilyenek például a szigetelés (hő és víz ellen), külső nyílászáró felújítás vagy csere, fűtési rendszer, elektromos hálózat, kéménybélelés.

Tehát elsődleges szempont felmérni az ingatlan műszaki állapotát, különösen, ha egy régi bérház egyik lakásáról van szó. Érdemes tájékozódni nem csak a lakás, de az egész épület állapotáról (mikor épült, mikor volt legutóbb felújítva), mert hiába építjük át lakáson belül a gázvezetéket, ha a ház alapvezetéke nem volt kicserélve, akkor könnyen lehet, hogy nem kapunk engedélyt. Ilyen esetekben célszerű a közös képviselőt, vagy a lakókat megkérdezni.

20160303_130816

Ezek a kérdések támpontul szolgálhatnak:

Gáz alapvezetéket felújították-e a házban, ha igen, mikor?
Elektromos alapvezeték ki lett-e cserélve a házban? (érdemes azt is megnézni, hogy hány Amperes a meglévő villanyóra bejövő vezetéke, mert ha túl kevés (16 A), akkor a mai igények mellett szinte biztos, hogy fel kell bővíttetni a rendszert. Ma már sokkal több elektromos berendezést használunk mint ezelőtt 20 évvel – TV, Hi-Fi, konyhagépek, laptop, világítás, mosógép, riasztó, szellőzők, klíma – és ezek közül sokat egyszerre kell tudnunk használni)
Felső szinti lakásnál: a tető fel lett-e újítva, tapasztaltak-e beázást? (nézzetek is körül, ha a mennyezeten gyanús foltok vannak, az nem jó jel) Van-e hőszigetelés (tetőtéri lakásoknál) és milyen állapotban van?
Kémények ki vannak-e bélelve, az új gázkazánt be lehet-e kötni? (ez egy olyan költség, amivel kevesen számolnak, pedig az elmúlt évben a szabályozások sokat szigorodtak, és egy öt emeletes ház második emeletétől a három szintnyi kémény kibélelése akár 500 ezer forint körüli tétel is lehet)
Ha a ház homlokzata nincs felújítva, akkor érdemes megkérdezni, hogy a társasház tervezi-e a felújítást, van-e erre felújítási keret képezve a közös költségben?

Kihez forduljatok?

Műszaki kérdésekben egy kivitelező lehet a segítségetekre, hiszen itt komoly műszaki tapasztalattal bíró emberre van szükség. Ő a fenti kérdéseken túl abban is segíthet, hogy az ablakokat érdemes-e lecserélni, kell-e új fűtési rendszer, be lehet-e vésni a csöveket a falba, vagy hogy a faparketta megmenthető állapotú-e. Ezen kívül azt is be tudja határolni, hogy milyen nagyságrendű költség lesz a lakás műszaki állapotának helyreállítása, azaz, ha 10 M forintos felújítási kerettel számolunk, ebből mennyi lesz az, ami a „nem látható” dolgokra, a műszaki tartalomra megy (2-3 vagy 4-5 M), és mennyi marad a burkolatokra, új konyhára, beépített bútorokra.

Ekkor kapjuk meg azt a számot, amit a tervezőnek kell szem előtt tartania a téralakításkor és az anyagválasztáskor. Az eredmény akkor lesz szép és hosszú távon is kielégítő, ha a külsőségek szinkronban vannak a belső tartalommal. Ha a tervező tudja az igényeket és a keretet, akkor tud majd olyan burkolatokat, bútorokat javasolni, ami a pénztárcánkra van szabva, illetve tud súlyozni, hogy a szem előtt lévő dolgok legyenek mutatósak és egyediek, de a kamra és a közlekedő megmaradhat egyszerűbbnek.

A belsőépítész tervező tehát a tereket tudja véleményezni és anyagjavaslatokkal tud fogni a költségvetésen. Lakásvásárlás előtt azonban hangsúlyosabb a műszaki tartalom megítélése, amire egy jó kivitelező szakember lehet segítségünkre. Ennek természetesen megvan a kiszállási díja (csakúgy mint egy TV-szerelőnél), de az összeg sokszorosan megtérül, ha előre tisztába kerülünk a lehetőségekkel.

Mi a Geppettonál egy irodai egyeztetésen tudunk segíteni tervezési kérdésekben, illetve kérésre szívesen javasolunk olyan szakembereket, akik segíthetnek a műszaki állapot megítélésében.

Következő cikkünkben tisztázzuk a feladatokat és szerepeket egy projekt során, hogy vajon mit is csinál egy generálkivitelező, projektmenedzser vagy műszaki ellenőr, illetve hogy mi is valójában a tervező szerepe a kivitelezés során.

Természetesen minden éremnek két oldala van, következő cikkünkben azt szedjük össze, ami a generálkivitelező ellen szól.

The post Tévhitek a belsőépítészetben – 2., Ingatlan vásárlás előtt (Mit?) appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/7290/tevhitek-a-belsoepiteszetben-2-ingatlan-vasarlas-elott-mit.html/feed 0
Dolgozósarkok otthoni munkavégzéshez https://www.geppetto.hu/9470/dolgozosarkok-otthoni-munkavegzeshez.html https://www.geppetto.hu/9470/dolgozosarkok-otthoni-munkavegzeshez.html#respond Tue, 21 Apr 2020 07:14:29 +0000 https://www.geppetto.hu/?p=9470 Most, hogy otthonainkba lettünk száműzve, sokunk kényszerül home officeban dolgozni. Ennek ötleteként bemutatunk nektek néhány inspiráló otthoni dolgozó sarkot korábbi munkáinkból: […]

The post Dolgozósarkok otthoni munkavégzéshez appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Most, hogy otthonainkba lettünk száműzve, sokunk kényszerül home officeban dolgozni. Ennek ötleteként bemutatunk nektek néhány inspiráló otthoni dolgozó sarkot korábbi munkáinkból:

 

További képek itt:

Egy 19. századi ház újragondolása, megújulása a Vértes lábainál

 

 

További képek itt:

Családi ház a Pilis szívében

 

 

További képek itt:

Szentendrei ház

 

További képek itt:

Egy londoni lakás felélesztése romjaiból

További képek itt:

Egy 10 éves fiatal ház megújítása

További képek itt:

Romos házból családi otthon

Természetesen az iskolás gyerekekről sem szabad megfeledkezni, hiszen most ők is otthon végzik a feladataikat.

 

További képek itt:

Társasházból családi ház a vár szomszédságában

+2 ráadás ahol megfordították az igényt a megrendelők és szerettek volna otthoni körülményeket kialakítani kis létszámú irodáikban.

 

További képek itt:

Családiházból iroda Pannonhalmán

 

 

További képek itt:

Müncheni iroda

The post Dolgozósarkok otthoni munkavégzéshez appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/9470/dolgozosarkok-otthoni-munkavegzeshez.html/feed 0
Városnéző sétán jártunk Budapesten https://www.geppetto.hu/8487/varosi-seta-budapesten.html https://www.geppetto.hu/8487/varosi-seta-budapesten.html#respond Tue, 30 Oct 2018 18:14:02 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=8487 The post Városnéző sétán jártunk Budapesten appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Bizonyára ti is jártatok már Budapesten úgy, hogy kíváncsiak lettetek volna egy-egy épület történetére vagy szerettetek volna többet megtudni a lakókörnyezetetekről. Az embernek gyakorlatilag eszébe sem jut az, hogy egy városnéző túrára elmenjen a saját városában. Pedig mennyivel büszkébb is lehetnél, ha ismernéd a saját környezeted kultúráját.
Az ImagineBudapest városnéző túrákat szervez bárkinek és pont az a célja, hogy a városnak olyan arcát is megmutassa az itt élőknek, vagy az ide látogatóknak, ami mellett nap, mint nap elszaladunk, de észre sem vesszük, amik körbevesznek minket. Kalcsó Kitti belsőépítész tervezőnk 2009 óta vezet túrákat a cég alkalmazásában, melyet a hobbijának tekint és a mai napig élvezettel vesz részt egy-egy sétán, mellyel ő maga is többet és többet ismer meg Budapestből. Nemrég gondoltunk egyet és felkértük, hogy vezessen végig minket is egy ilyen sétán.
A Vendégségben egy igazi Mágnásnál fantázianevű sétán egy bérpalotába látogattunk el, ami első látásra bérháznak tűnik, pedig palota, mert itt élt hajdanán Emőkei Emich Gusztáv, akinek az Édesapja alapította az Athenaeum Részvénytársaságot, a könyvkiadó vállalatot, mely ma is működik.
Érdekesség lehet belsőépítészeti szempontból a ma is meglévő márvány oszlopok az előtérben, a festett üvegablak hiányos, de csodaszép egyedi színekben pompázó részei, a Velencéből elhíresült mozaik padló, a fa fogódzók végén lévő oroszlánfejek, az első emeleti impozáns 3 osztatú fa bejárati ajtó, a cselédlépcsőház, mely szépsége vetekszik a főlépcsőházzal és olyan magával ragadó az orsótér húzása, hogy sokszor filmeket is forgatnak is.
A sétán szereplő korabeli kellékek közül Lak Edina tervezőnk fel is próbálta a csipkegallért, amivel anno, a múlt századfordulón a hölgyek feldobták a ruháikat. A ház egyébként 1896-ban épült.
Köszönjük Kittinek, nagyon jól éreztük magunkat, rendkívül sok érdekességet láttunk, hallottunk.

The post Városnéző sétán jártunk Budapesten appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/8487/varosi-seta-budapesten.html/feed 0
Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 2. https://www.geppetto.hu/8446/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafanal-2.html https://www.geppetto.hu/8446/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafanal-2.html#respond Mon, 24 Sep 2018 15:42:36 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=8446 The post Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 2. appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Januárban számultunk be legutóbb az gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásán található étterem rész megújulásáról az alábbi bejegyzésben.

Hamarosan elkészül és megnyit az épület. Fent rendezvényterem, lent pedig kávézó, klubterem működik majd.

1948-ban adták át először az Gyermekvasút Széchenyi-hegy végállomását ünnepélyes keretek között, melyet az alábbi archív képek támasztanak alá:

Néhány életkép a 60-as évekből:

 

Majd az ezredforduló éveiből:

…és íme néhány ízelítő a 70 évvel később, a Geppetto belsőépítész iroda segítségével átalakult épület, melyről hamarosan, a hivatalos megnyitó után egy átfogó fotósorozatot is bemutatunk:

 

 

Az épület belsőépítész tervezője, Károlyi Szilvi személyes kedvenc része a világítástechnika:
„Mivel a tér eseménytől függően lesz berendezve, így a fő elem a világítás. Nem is a fényt kellett megtervezni, inkább a tér árnyékait, hogy hangulatot keltsen és azt is több funkcióra kialakítva.
Időről-időre kijártam megnézni, hogy hogyan alakul a kivitelezés, átbeszéltük az aktuális lépéseket, tapasztalatokat, ennek ellenére mikor beléptem a nagy rendezvény térbe megvolt a „woow” élet érzés. A szép esésű függönyök, a világítás felkapcsolva, szép rendben volt minden, libabőrös lettem a teret meglátva. Az arcom automatikusan mosolyra fakadt. Jó érzés a tervrajzokat 3.dimenzióban is megtapasztalni, mint mikor a kicsi makett életre kel.
Zseniális esküvő helyszín lesz! Mivel volt szerencsém kétszer is esküvőt fotózni, így a tervezést is segítette ez a látásmódom. A helyszínben a helyszíneket hoztam létre. Rengeteg olyan részlet van, ahol nagyon jó fotókat lehet készíteni: a varázslatos kisvasút, a tükröződések a portálban, a nyers téglafal, a rozsdás lemez bejárat, a pult lámpája, ami görbíti a teret, a terasz ahol messziről is jó fotókat lehet készíteni a vendégekről és a párról. Varázslatos minden porcikája az épületnek. Én biztosan itt tartom majd az esküvőm. :)”

The post Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 2. appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/8446/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafanal-2.html/feed 0
Egész szezonos kávézó Balatonfüreden Pazar eredménnyel https://www.geppetto.hu/8194/teljes-szezonos-kavezo-balatonfureden-pazar-eredmennyel.html https://www.geppetto.hu/8194/teljes-szezonos-kavezo-balatonfureden-pazar-eredmennyel.html#comments Mon, 23 Apr 2018 10:36:15 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=8194 The post Egész szezonos kávézó Balatonfüreden Pazar eredménnyel appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Téli-nyári szezonra terveztünk kávézót Balatonfüreden. Köszönjük a Roadster.hu-nak és Gyana Dániel fotósnak a megjelenést:

A balatoni újhullám elsodor és stílust teremt – Teszteltük a füredi Pazar Coffee Companyt

Egyre több a jó hely, kevés az eredeti. Pedig mi azokat szeretjük igazán, amelyekre úgy gondolunk, mint kötelező programra, ha egy adott részén járunk az országnak. Kicsit még el is képzeljük, ahogy a nagyihoz hasonlóan megsértődne, ha nem látogatnánk meg olykor-olykor. Ennek megfelelően idejét sem tudjuk, mikor telt el tokaji bortúra Anyukám mondta – vagy újabban Világbéke – nélkül, vagy mikor hajtottunk keresztül Szekszárdon úgy, hogy nem ugrottunk be A Kávé Házába egy feketére. Most úgy tűnik, Balatonfürednek is jutott egy ilyen hely: a Pazar.

A “Balaton télen is menő” üzenet célba ért. Legalábbis amíg ott vagyunk, cirka másfél óra alatt háromszor telik meg, majd ürül ki a kávézó az Aranyhíd sétányon, pár méterre a téli álmot alvó Kisfaludy strandtól. Pedig a környéken néhány fagyosan lassú építkezéstől, és néhány borvirágos – avagy a hidegben kipirult – arcú munkástól eltekintve semmi és senki nincs.

A Pazar úgy tűnik, komoly helyi sikersztori lesz, és talán elindít egy, a korábbinál is komolyabb minőségi javulást. De ugorjunk vissza a sztori elejére – merthogy a Pazar nem egy 2018-as történet. A Pazar (1.) ugyanis már cirka öt évvel ezelőtt, 2013-ban bevette a pesti Akadémia utcát. Hobbinak indult vállalkozás ez, egy lelkes fickótól, aki a háttérben dolgozik a pazar-élmény megteremtésén.

A budapesti start ellenére az álom mégis egy balatoni hely volt, ami a füredi Pazarral megvalósult. A bútorok jókora része egyedi koncepció, a termékek pedig több éves kutatómunka árán kerültek 2017 áprilisában az üzletbe. A tavalyi volt az első nyaruk Füreden, de már itt-ott lehetett hallani, mennyire vagány hely a Pazar. A jó kávé, és a jó sütik mellett – erre azért még visszatérünk – mindig a kiszolgálást dicsérték,

ami elég furcsa egy olyan időszakban, amikor az ember örül egy fogatlan, félkezű pincérnek is, csak csinálja, amit kell.

“Aha, szóval erről beszéltek” – ez járt a fejünkben, amikor beültünk. A sokszor giccses, mesterkélt, reformkori sztorikkal teletűzdelt Füreden eddig a kávézók jókora része kötelességtudóan beállt a “romantikus”, “békebeli”, “illedelmeskedő” jelzőkkel illethető sorba (az enteriőr stílusában és kiszolgálásban is), létrehozva ezzel egy közeget, amiben a hangos nevetés vagy a bajszon ragadó kávéhab minimum egy szellentéssel ér fel, a klasszikus értelemben vett vendéglátósok pedig citromba harapva hozzák ki a feketét.

A Pazar más. Hozza a nagyvárosi lazaságot, miközben figyelmes, minőségi, érzékeny. Ez persze nagyrészt a személyzetnek köszönhető: Robi nyolc külföldön töltött év után tért haza Balatonalmádiba, Viktor pedig Debrecenből igazolt Füredre, hogy együtt elhozzák a jóízű kávézás örömét a Balaton fővárosába. Halleluja!

Itt az vendég az első, na meg a kávé: a táblán mindig három különböző figyel,

Rómában pörkölt brazil, etióp, pápua új-guineai vagy panamai, attól függ, épp mire van igény, és mit pörköltek frissen az elmúlt években erősen feljavuló, és régebb óta fontos hazai sarokkőnek számító szekszárdi Lucky Capnél.

Cold brew, 55 g őrleménnyel, hidegen csepegtetve. Hat-hét óra alatt készül el, de garantáltan megéri

Az már csak az extra, hogy az újhullámos kávézókhoz híven találunk világos pörkölésű és klasszikus olasz kávét is, ahogy koffeinmentes verzió és forró csoki is került az itallapra, aminek itt nincs nagy jelentősége, egyből érkezik néhány biztos ajánlás, ahogy helyet foglalunk. Aki pedig másból pótolná a napi koffeinadagot, profin elkészített szálas teákból válogathat, a feketétől a nagy zöld hullámig, azaz a matcháig.

De nem csak a tea- vagy kávékészítésre jellemző az odafigyelés. A reggeli – vagy délutáni, itt nehéz eldönteni – gyorsító mellé készített házias sütik is verhetetlenek. Nem csoda, hamar megtudjuk, hogy Gyenesdiáson készülnek, Sütis Móninál, akitől számtalanszor kóstoltunk emlékezetes édességeket.

Az élménynek pedig még az sem gátja, hogy sok cukor-  vagy gluténmentes sütit, kekszet is találunk, ahogy minőségi szendvicset házi sajtkrémmel, extra szalámikkal és sonkákkal. Aki még ennél is egészségesebb reggelire vágyik, még mindig kérhet helyben facsart narancslevet, préselt smoothie-t vagy chia pudingot, friss gyümölcsökkel.

A hely sikerét mutatja az is, hogy két hónappal ezelőtt bővíteni kellett, lefóliázták a terasz egy részét, hogy ne kelljen egy Pazar-függőnek se nélkülözni a napi dózist. Persze, nincs megállás, már a nyárra készülnek a srácok, nagy erőkkel.

A kb. hatvanfős teraszra a jó idővel együtt két vagány, szintén saját gyártású bútor is érkezik (többet nem árulunk el), de tervben vannak hétvégi Pazar-piknikek is, ahol már délelőtt dj és pár pohár pezsgő rázza fel a hangulatot. Bulitéren nem is mennek ennél sokkal tovább: helyi termelők borai és a Stari kisüzemi sörei mellett pár kevert, tipikusan nyári ital került a kínálatba, a mértékletes alkoholfogyasztás jegyében.

Az igényes vendégkör nagyon vegyes, de stabil. Olyannyira, hogy úgy döntöttek, hamarosan a Facebooknak is búcsút mondanak, és inkább, ha valamilyen fontos esemény van, majd teleplakátolják a várost.

Délelőtt sokszor gyerekes anyukák kedvelt terepe a Pazar, itt még attól sem kell félni, hogy egy perc után rászólnak a gyerekre, ha nem ül ölbe tett kézzel az asztalnál. Délutánonként pedig igazi klubok alakulnak ki, többen itt ismerkedtek meg, és azóta együtt járnak kávézni, de akadnak olyanok is, akik napi többször visszajönnek egy szendvicsre, sütire, teára, vagy csak pár jó szóra.

A jó hír, hogy a messzebbről érkezők könnyen haza is tudnak vinni magukkal egy kis Pazart: az kávézó sarkában kialakított shopban sajátmárkás kávék, sokféle tea és kiegészítő is kapható.

Kíváncsiak leszünk, hogy folytatódik a Pazar-sztori, de az már most is látszik, hogy van igény az úttörő helyekre, és nem csak Budapesten.

(Fotók: Gyana Dániel)

The post Egész szezonos kávézó Balatonfüreden Pazar eredménnyel appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/8194/teljes-szezonos-kavezo-balatonfureden-pazar-eredmennyel.html/feed 1
Egy pazar hely a Balatonnál, egész télen nyitva https://www.geppetto.hu/8191/egy-pazar-hely-a-balatonnal-egesz-telen-nyitva.html https://www.geppetto.hu/8191/egy-pazar-hely-a-balatonnal-egesz-telen-nyitva.html#respond Mon, 23 Apr 2018 10:25:26 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=8191 A Geppetto által tervezett kis balatonfüredi kávézót mutatunk be nektek most az Index cikkén keresztül: „Nyáron mi is írtunk a Balatonakarattyán […]

The post Egy pazar hely a Balatonnál, egész télen nyitva appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

A Geppetto által tervezett kis balatonfüredi kávézót mutatunk be nektek most az Index cikkén keresztül:

„Nyáron mi is írtunk a Balatonakarattyán nyílt Rusty Cofee Box nevű újhullámos kávézóról. Most egy másik újhullámos kávézóval találkoztam Balatonfüreden: már eleve az nagy szó, hogy télen be tudtunk ülni valahova a Balatonon, hiszen a Pazar Coffe Company nevű hely – bár korántsem a városközpontban található –

RÖGTÖN AZ ELSŐ ÉVBEN BEVÁLLALTA AZ EGÉSZ ÉVES NYITVA TARTÁSt, ÉS FEBRUÁRBAN IS MŰKÖDNEK.

Többször volt már arról is szó, mennyire szükséges lenne a vendéglátóhelyek egész éves nyitva tartása ahhoz, hogy a Balatonnál a szezon ne csak két hónapra korlátozódjon.

428

Szóval a Pazar is egy újhullámos kávézó, annak szükséges velejáróival, itt is cementlap van a padlón és itt is megkérdezik, milyen pörkölésű kávéból kérem a kapucsínót.

Minden más szempontból azonban a Pazar egy tökéletesen balatoni hely.

A kávézóban mindennap frissen készülnek a szendvicsek, kizárólag helyi alapanyagokból, ebből következik, hogy végre lehet egy jót reggelizni, pedig a reggeli nemhogy február közepén, de még nyáron is hiánycikk a tónál. A sajt, a sajtkrém, a pékáru és a füstölt pisztráng is a környékről származik, nyilván a lazac nem, de a szendvicsbe valók nagy része helyi termelőktől érkezik.

424

Csakúgy mint a sütemények, melyeket egy balatoni cukrász Sütis Móni, azaz Kövérné Kalmár Móni állít elő nekik minden nap. Olyan különleges és vonzó sütik sorakoznak a hűtőben, hogy minden mondható rájuk, csak az, nem hogy tucatáru. A kávékínálat szerintem mindenkinek be fog jönni, többféle világos és sötét pörkölésű kávé kérhető Dél-Amerikából és Afrikából, nem csak helyben, de otthoni főzésre is. Kávéügyben mondjuk volt gyakorlatuk, hiszen Budapesten is működik már egy Pazar Coffe Company az Akadémia utcában, de érdekes módon a füredi jóval nagyobb. (Mondjuk a pesti egység olyan apró, hogy ez nem is nehéz.)

Látszik, hogy a berendezésre is figyeltek, igyekeztek egyedi dekorációs dolgokat bevetni, mint egy hatalmas csónak a falon, és a terasz téliesítésével, pokrócokkal, párnákkal végképp egy kedves, intim hely lett a Pazarból.

420

Hiába január, meg a kihalt Kisfaludy strand, a Pazar vasárnap délelőtt szépen megtelt, – igaz, a sétányon is sokan voltak, nem igaz tehát, hogy télen ne érdekelné az embereket a Balaton. A Pazarban pont az a jó, hogy laza, városias, és ezzel talán elő is tudja egy kicsit segíteni Füred fiatalosodását, hiszen az utóbbi időben nem ez volt a jellemző trend. Egyszóval

a Pazar úgy hozza be a Balaton-partra a nagyvárosi hangulatot, hogy közben mégis nagyon helyi tud maradni

– ez az, ami Akarattyán egyelőre nem sikerült. De simán lehet, hogy ezen a nyáron ott is összejön ugyanez, azonnal tesztelem majd újra, mihelyt végre nyár lesz, – ami már csak pár hónap.”

Az eredeti cikket itt olvashatjátok

OLVASS ÉS NÉZZ MÉG TÖBB KÉPET ITThttp://www.geppetto.hu/8194/teljes-szezonos-kavezo-balatonfureden-pazar-eredmennyel.html

The post Egy pazar hely a Balatonnál, egész télen nyitva appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/8191/egy-pazar-hely-a-balatonnal-egesz-telen-nyitva.html/feed 0
Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 1. https://www.geppetto.hu/8057/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafan-1.html https://www.geppetto.hu/8057/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafan-1.html#comments Fri, 26 Jan 2018 13:03:16 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=8057 The post Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 1. appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

A 12. kerületben a Gyermekvasút végállomásánál a Széchenyi-hegyen van egy régi, sokak által ismert ikonikus épület. 1967 óta üzemel különféle témájú szolgáltatásokkal, rendezvények helyszínéül. Különleges atmoszférájú hely, a mozdony közvetlenül az épület előtt vált vágányt, ősrégi tölgyfák szegélyezik az épületet. Minden naposabb hétvégén pedig turisták nyüzsgésének morajlását hallani.

Régen étteremként működött a felső rész, alul pedig presszó, söröző, kerthelyiséggel! Nagy volt a forgalom, szerettek ide járni a kirándulók és a közelben lakók, a külföldi csoportokról nem is beszélve! Az étteremben élő zene és különböző rendezvények voltak. Mindig telt ház volt! Gyönyörű természeti környezet, kulturált környék!

 

Egy kedves hölgy emlékei az épületről:

“ Az említett épület felsőrészén mindig étterem üzemelt.( Illetve utoljára Biblia ház, ami szombatonként tartott előadást.) Az alsó részén Bisztró, söröző, presszó működött – kerthelyiséggel, – ahova betértek a kirándulók is. Nagyon népszerű volt, mindig sokan voltak! (Ez köszönhető volt az udvarias kiszolgálásnak, és a megfizethető áraknak, na meg a zöld, gyönyörű környezetnek!) Az éttermi részben sokszor voltak rendezvények, családi, baráti összejövetelek. (A szomszédasszony lánya esküvője is itt volt megtartva.) A hozzátartozó kis épület egyik fele lakásként funkcionált, Tóni bácsi és Marika néni lakták, akik sok évvel ezelőtt cserelakást kaptak. Sajnos ők sincsenek már köztünk. Az említett kis épület másik felében, az ott dolgozó személyzet aludhatott, akik későn végeztek és már nem tudtak haza menni. Röviden ennyi. Üdvözlettel. Lucz Magdi ”

Az új fiatal tulajdonos pár, azzal a kéréssel keresett meg minket, hogy új köntösben álmodjunk rendezvényközpontot a helynek, mely nívós helyszínéül szolgálhat fiatal párok egybekelésének és a turisták pihenőhelyéül. Szerencsére nem csak kipofozni szerették volna az épület belsejét, hanem az alapoktól újragondolva, immáron 21. századi technikával átalakítva, tudatossággal üzemeltetve a helyet.

 

 

Ehhez a Geppetto kiváló senior belsőépítész tervezője Károlyi Szilvi kapott lehetőséget, aki több hasonló üzleti jellegű tervezésben is részt vett már és biztonsággal tudta az ügyfél igényeit összefoglalni egy kalap alá.

 

 

 

 

” Üzleti tervezésnél, adott a célcsoport és a nyereség orientáltság, hogy minél gyorsabban megtérüljön a befektetett összeg.
Jelen esetben viszont más a helyzet. A megrendelő pár, olyan tereket szeretnének létrehozni, amivel azonosulni tudnak. A siker fontos, de a fő motiváció az, hogy élményt adjanak az embereknek. Közel a városhoz, de távol annyira, hogy kikapcsolódást adjon a hétköznapi mókuskerékből.

Tervezői oldalról sok kihívás van, hisz nem csak a belső térrel, hanem a homlokzattal, a teraszokkal és a környezettel is foglalkozni kell, hisz ez ad egy egységet. Meg kell találni az irányokat, stílust, hangulatot és a funkciót szem előtt tartva, kialakítani a tereket. Az egyik ötlet hozza a következőt és az idealista víziókból, meglesznek a kivitelezhető és a legjobb megoldások. ”
Ez a folyamat elkezdődött, pár képben bemutatjuk és hamarosan a folytatást is… 🙂

 

The post Történelmi épületből rendezvény helyszín a Normafánál 1. appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/8057/tortenelmi-epuletbol-rendezveny-helyszin-a-normafan-1.html/feed 1
Szűkös, rossz elosztású és megvilágítású a házad? Mutatunk néhány inspiráló bővítést, megoldást! https://www.geppetto.hu/7732/haz-bovites.html https://www.geppetto.hu/7732/haz-bovites.html#respond Tue, 17 Oct 2017 05:32:37 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=7732 The post Szűkös, rossz elosztású és megvilágítású a házad? Mutatunk néhány inspiráló bővítést, megoldást! appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Most, hogy eltörölték az építési engedélyt a magánházaknál, egyszerűbb lett a társasház tetőterét beépíteni, a meglévő házat bővíteni, vagy 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlant építeni a magánszemélyeknek. A jogszabály tavaly is módosult, akkor a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok építését egyszerűsítették, idén 2017 januárjától már azok bővítését és átalakítását is bejelentési kötelezettségre változtatta, eltörölve az építési engedélykérelmet.

Mindez pedig lehetőséget ad arra, hogy a te és családod igényeihez mérten könnyebben testre szabhatóak legyenek a lakóépületek. Korábban sokan szerettek volna kisebb változtatásokat létrehozni az idejétmúlt és sok esetben nem átgondolt házaiknak, de a szabályozás miatt inkább nem változtattak.

Természetesen sok mindent át kell gondolni egy átalakítás során. Ebben pedig az egyik legjobb segítség egy hozzáértő, tapasztalt belsőépítész, aki még a kivitelezés előtt segít végiggondolni az összes részletet, így az átalakítással eltelt kb. egy év egy jó élménnyé tud válni, nem pedig a sokak által emlegetett rémálommá.

Egy nemrégiben kapott ügyfél visszajelzés jól szemlélteti a helyzetet:

„Szilvi teljesen őszintén el kell mondanom, hogy megmentettétek az építkezést. A Ti munkátok volt az egyetlen érdemi munka. Többszörösen megtérült a tervezési költség. Látom a szomszéd építkezéseken, hogy időben és plusz munkákban mennyit szerencsétlenkednek.
Itt minden munkásnak van egy „jó ötlete”, de szerencsére csak azt kell mondanom, hogy szuper, de itt vannak a tervek ez alapján haladjanak. És minden nagyon szépen alakul!.”

 

(Károlyi Szilvi, senior belsőépítész tervező legutóbbi átalakításáról)

Két, a közelmúltban elkészült friss bővítésről mi is szívesen mesélünk részletesebben az irodában. ITT és ITT találod meg őket befotózva.

Inspirációként pedig gyűjtöttünk pár kreatív megoldást:

 

The post Szűkös, rossz elosztású és megvilágítású a házad? Mutatunk néhány inspiráló bővítést, megoldást! appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/7732/haz-bovites.html/feed 0
Friss Terasz Badacsonyban https://www.geppetto.hu/7541/friss-terasz-badacsonyban.html https://www.geppetto.hu/7541/friss-terasz-badacsonyban.html#respond Wed, 03 May 2017 14:24:27 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=7541 FRISSTERASZ: BOROK ÉS ESTÉK A BADACSONY-HEGYEN A frissTerasz egy igazi üde balatoni kiülős hely, ahol kellemes környezetben lehet badacsonyi borokat […]

The post Friss Terasz Badacsonyban appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
FRISSTERASZ: BOROK ÉS ESTÉK A BADACSONY-HEGYEN

A frissTerasz egy igazi üde balatoni kiülős hely, ahol kellemes környezetben lehet badacsonyi borokat kóstolni, mellé finom grillételeket fogyasztani, mindezt tehetjük akár nyugágyból vagy szalmabáláról is, miközben a naplementét nézzük vagy a panorámában gyönyörködünk.

Egy olyan közösségit tér ez, ahol nemcsak a környék boraival találkozhat az ember, hanem akár a borászokkal is össze lehet futni, mondjuk egy focimeccs nézés vagy éppen nyár esti buli során. Lehet érkezni gyerekekkel, hisz nekik is van kellő tér és játszó sarok, a szülők pedig rájuk látnak a tér minden pontjából és az alacsony kőfal miatt azon sem kell izgulniuk, hogy kiszaladnak az útra.

A Friss Teraszt könnyű észrevenni a Badacsony-hegy lábánál a Római úton található több más bormérő hely közé ékelődve, ám az messziről látszik, hogy ez a hely valami másról is szól.

Laposa Bence és Zsófi azzal a merész kéréssel keresett meg bennünket, hogy a régóta üresen álló területen hozzunk létre egy ízig-vérig balatoni hangulatú teraszos helyet, ahol akár a bringával érkező fáradt utazók, akár a hegyről le- vagy hegyre felsétáló turisták, de még a strandról hazafelé igyekvők is betérhetnek egy frissítőre. A terület nagy mérete és az egyéb adottságok, mint a műemlék jellegű környezet és egy elhanyagolt nádtetős kőépület komolyabb átgondolást igényeltek volna, azonban az első beszélgetéstől a brand kialakításán át a kivitelezésig összesen kb. 8 hetünk volt.

Összedugtuk a fejünket és ugyan feszített tempóban, éjt nappallá téve, de végül sikerült időre megalkotni a Friss Teraszt. Számunkra igazi kihívást jelentett, hogy nem a klasszikus balatoni fabódé volt a koncepció, hanem egy vagány, élettel teli szabadtéri hely kialakítását tűzték ki célul. Ehhez adottságként ott árválkodott egy régi bazaltkő falazat, a Balatonra jellemző nádtetős kis kőépülettel, és a parttól távol eső domboldalra jellemző a szélsőséges időjárással, viharos szelekkel vagy épp perzselő forrósággal is számolnunk kellett. Sikerült azonban a régi épület belső tereit úgy hasznosítani, hogy azok új funkciókkal megtöltve méltóképpen ki tudják szolgálni a hely igényeit az elkövetkező évekre.

A Laposa testvérpár példaértékű aktív részvétele kulcsfontosságú volt a projekt időre való megvalósításában, hiszen nem kis szervezést jelentett számukra pár nap alatt beszerezni a betervezett eszközöket, tudván, hogy a kültéri bútorelemekre jellemzően heteket kell várni a nyári szezon előtt. Személyükben a tudatos ügyfelek jó példáját láttuk, akik tudnak gyorsan és felelősségteljesen dönteni. Mivel nem ez volt az első hasonló projektjük a környéken, kivitelezői kapcsolataik révén sikerült gyors megoldást találni akár az egyedi bútorokra vonatkozóan is

Összességében egy izgalmas, sok ötleteléssel járó és tanulsággal bíró projekten vagyunk túl és büszkén jelenthetjük ki, hogy a Friss Teraszt boldogan vették birtokba az arra járó turisták. Ha ti is a közelben járnátok, mindenképpen ugorjatok be és frissüljetek fel egy finom balatoni fröccsel!

Tervezők: Tas Fruzsina, Dréher Zsófia

The post Friss Terasz Badacsonyban appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/7541/friss-terasz-badacsonyban.html/feed 0
Tévhitek a belsőépítészetben – 6., Karácsonyra be szeretnék költözni… https://www.geppetto.hu/7301/karacsonyra-be-szeretnenk-koltozni-mikor.html https://www.geppetto.hu/7301/karacsonyra-be-szeretnenk-koltozni-mikor.html#respond Wed, 02 Nov 2016 11:43:36 +0000 http://www.geppetto.hu/?p=7301 The post Tévhitek a belsőépítészetben – 6., Karácsonyra be szeretnék költözni… appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>

Szinte biztos, hogy valaki ki fog borulni felújítás közben, aki nem olvasta el előző cikkeinket. Ne te legyél az! Gondolj bele, ha már állnak a falak, nem lehet változtatni a tájoláson, ha már a nyílászárókat építik a helyükre, késő gondolkodni a természetes adottságok jobb kihasználásán, ha már a cserepeket rakják a mesterek, akkor bajos egy tetőterasz létrehozása.

Mit állítunk?

Azt, hogy június eleje az utolsó pillanat belevágni, ha év végén az új otthonodban szeretnéd bontogatni az ajándékokat. Miért? Mit okozhat egy új közös otthon felépítése vagy bővítése, mekkora stresszel járhat egy építkezés, ha elkapkodjuk? Elkerülhetőek-e a komolyabb párkapcsolati konfliktusok egy ekkora beruházás során? A kérdések kérdéseket szülnek, melyek ha későn és nem elég szakszerűen megfogalmazva merülnek fel, akkor az új ötletek megvalósítása vagy a hibás elképzelések kijavítása komoly anyagi- és időveszteséggel járhatnak.

Komoly feszültségeket és indulatokat gerjeszthet akár csak egy nagyobb utazásra készülődés, az elindulásig számos alkalom adódik a csomagolás során, amikor a párok már úgy érzik, jobb lett volna el sem kezdeni az egész szervezkedést (egy ilyen arrogáns idiótával). Ennek minősített esete egy költözködés, építkezés, amelynek során szinte biztos, hogy valaki ki fog borulni, mert úgy érzi, minden kilátástalan káoszba és koszba süllyed, és az egész hurcolkodás csak végeláthatatlan a bénázások sorozata.

Hogy te irányítsd az eseményeket, és ne pedig fordítva, az események alakulása gyűrjön maga alá téged, akkor ahhoz, hogy az új fészekbe karácsonykor beköltözhess, már most, júniusban el kell kezdeni a konzultációkat! A tervezői munka ott kezdődik el, amikor az álmokat közös nevezőre próbáljuk hozni a lehetőségekkel. Megszületnek a tervek sarokpontjai, elkezdődik a részletek finomítása, majd mindezek papírra vetése. A szükséges eljárások lefolytatása és a lebonyolításban részt vevők kiválasztása szintén olyan tevékenységek, amiket egy ponton túl nem lehet siettetni, mert jogszabályba, vagy a teljesítőképesség határába ütközik.

20160303_124655Bármit is építünk, világítás minden bizonnyal lesz az épületben. Ennek megtervezésére akkor van lehetőség, ha minden falfelület helye, a burkolat minden paramétere, a bútorok stílusa és mérete, a helyiség hangulata és funkciója is meghatározásra kerültek. Ezután lehet a fényforrások helyét és teljesítményét tervezni, majd az így kialakult vezetékezést belehúzni a zsaluzatba, mindezt természetesen az építkezés legelején. Ellenkező esetben mehetnek keresztbe a hosszabbítók a lakásban, jöhetnek a kényszermegoldások…

Ha túl szeretnénk lépni az állványra drótozott hordó típusú kerti zuhanyon, megkerülhetetlen a vizesblokk témakör is. Egy fürdőszoba méretét, berendezését és a nyílászárók helyét befolyásolja a funkció, az alkalmazott burkolat és a bútorozási igény, tehát a mennyiség, a formák, a méretek.

Ezek együttesen szabják meg a vezetékek, kimenetek, összefolyók helyét és méretét. Amennyiben nem csak vályogtapasztási technikákkal szeretnénk megismerkedni, egy belső térrel kapcsolatban rengeteg részletet kell végig gondolni. A padlóburkolat vastagsága meghatározza például egy lépcső tartószerkezetének kialakítását, a berendezés pedig elválaszthatatlanul összefügg a gépészeti megoldásokkal, értve ez alatt egy rejtett hangfaltól a szagelszívón át a fűtésrendszerig mindent.

Tehát mit állítunk? A kivitelezést megelőző tervezés legalább olyan hosszadalmas, ideális esetben még időigényesebb, mint az építkezés. Június eleje az utolsó dátum belevágni, ha év végén az új otthonodban, de a mostani pároddal szeretnéd bontogatni az ajándékokat.

The post Tévhitek a belsőépítészetben – 6., Karácsonyra be szeretnék költözni… appeared first on Geppetto Belsőépítész Iroda.

]]>
https://www.geppetto.hu/7301/karacsonyra-be-szeretnenk-koltozni-mikor.html/feed 0