Családi ház a Pilis szívében

Egy hét évvel ezelőtt épült pilisi ház új tulajdonosai kérték fel irodánkat, hogy a burkolatok és a helyiségek elrendezésének megtartásával alakítsunk ki számukra egy olyan életteret, mely egyszerre funkcionális, barátságos és a ház külsejével harmonizálva, lényegében együtt él a kerttel. Pallaghy Kata senior belsőépítész és a tulajdonosok szoros együttműködésének köszönhetően, egy inspiráló és egyedi otthon született.

Kiteljesedik a „Geppetto-filozófia”

A megrendelőink egy házaspár két egyetemista gyermekkel, akik már nem laknak állandó jelleggel a családi fészekben. Külön is egyeztettünk és ötleteltünk mindenkivel, így válthatott igazán személyre szabottá a privát birodalmuk. Ez híven tükrözi filozófiánkat: nem erőltetünk rá senkire semmit, az általunk tervezett terek a megrendelőink életstílusát, személyiségét tükrözik. A végeredmény tekintetében az az elsődleges szempontunk, hogy a belső kialakítás, funkció és megjelenés a lakók számára legyen tökéletes. Ennél a tervezésnél is egy olyan átalakulási folyamaton vezetjük végig a megrendelőinket, ahol kinyitjuk számukra a lehetőségek tárházát és végig segítünk a döntésben. Ezáltal jobban megismerik magukat, a valódi, belső igényeiket és egymás igényeit a családon belül.

A megújulás főbb lépései

Megrendelőink egy 7 éve épült kész házat vásároltak, ami idilli környezetben, fantasztikus kerttel, minőségi szerkezeti és anyaghasználattal készült, ők úgy érezték, csak pár dologra, berendezési tárgyra és kisebb felújításra van szükségük, amely az ő mindennapjaikat, helyiséghasználataikat megkönnyítené. Már az első beszélgetéskor kiderült, hogy a család életmódjához sokkal jobban személyre lehetne szabni funkcionalitás, térelrendezés szempontjából is az épületet, hogy igazi otthonná váljon.

Pallaghy Kata senior belsőépítész tervezőnk már hozzáértő tapasztalattal nyúlt a térszervezéshez annak érdekében, hogy a tökéletes használati elrendezés jöjjön létre a nappali – étkező – konyha esetében, a fürdők – háztartási funkciók kérdéseiben, a különböző jellegű tárolók kialakításában, a hálókban illetve privát helyiségekben szükséges személyes funkcionális és kényelmi igények tekintetében. Mindezeket annak  figyelembe vétele mellett, hogy felesleges bontásokat ne végezzünk, a meglévő értékeket megőrizzük. Ennek megfelelően sikerült az elektromos hálózatot kibővíteni, optimálisabb helyeken lámpákat elhelyezni, megvilágítás és megjelenés szempontjából megújítani a meglévő világítási rendszert, illetve kisebb víz- és gázszereléssel korszerűbb konyha kialakítást tervezni és a fürdőben funkcióbővítéssel vizuálisan elhatárolt, odaillő háztartási “helyiséget” kialakítani.

A ház egységes és meghatározó eleme a fa parketta, melyet remekül kiemel az általunk tervezett, egyedi bútorok anyaghasználata, vagyis a  törtfehér és amerikai dió különböző árnyalatainak kombinációja.

Két hálószobában a tapétázott felületekkel értük el, hogy a használójuk egyénisége még intenzívebben lehessen jelen, mégpedig a fő anyaghasználattal harmonizáló színvilággal és mintákkal.

“ A ház melyik részletére vagyok a legbüszkébb? Nem is tudok igazán választani. Egy fantasztikus alappal kellett dolgozni, a házba beépített anyagok, a nyílászárók, az erős kapcsolat a gyönyörű kültérrel, mind-mind meghatározóak voltak, épp mint a megrendelők által képviselt példamutató értékek. Számomra a végeredmény is ezt tükrözi: szeretem az előszoba nem túl zsúfolt, de rendezett megjelenését, amit a mohakép és az íróasztal old,  a letisztult, anyaghasználatában domináns konyhát, a tágas étkező-nappalit, ahogy szinte együtt él a kerttel és a hálószobák személyes hangulatát is. ”

– a tervező, Pallaghy Kata

Fotó: Jaksa Bálint