Egy 19. századi ház újragondolása, megújulása a Vértes lábainál

"Valami nem stimmel, ez így nem élhető.”

Így vélekedtek ügyfeleink arról a nagyon régi, több mint százéves ház belső tereiről, aminek belsőépítészeti tervezésével megbíztak minket. A szakszerű tervezői munkától azt várták, hogy a belső kialakítás életük szerves részévé válhasson.

A lakásalapítás náluk kötődés nélkül nem megy. Ebben a szellemben választották ki az épületet is: egy olyan házat, aminek története van. Mondhatni, sokat megélt, „színes” személyisége. Ugyanilyen fontos volt, hogy élmény legyen számukra a tervezési folyamat, a bútorok kigondolása, a mobil berendezések elhelyezésének kitalálása.

Mi pedig szeretjük az ügyfélben megbúvó gondolatcsírákat kibontani, ezért minden egyes térrészletet együtt végignéztünk, és megbeszéltük mely elemétől fogják igazán a magukénak érezni. Szárnyalt a fantázia, amely az egymásra hangolódás után már jól rezonált a belsőépítész tervező alapos szakmai tudásával.

A tetőtér-kihívás

A család tudta, hogy a zegzugos padlásteret beépítve, az emeleten is élhető lakrészt szeretne kialakítani. Éreztük, hogy ez szép,kihívást jelentő feladat, amit Pallaghy Kata tervező kreatívan és rutinosan oldott meg. És meddig megy el a belsőépítész, ha az adott tér minél jobb kihasználása a cél? Bátran lépi át a konvenciókat, és kreatív megoldásokat alkalmaz. A tetőtéri hálókhoz igényelt kisebb zuhanyzó-vécét ugyanis – a gépészetileg kényelmes megoldást elvetve – nem az alsó szint fürdője fölé tervezte, hanem térhasználati szempontok alapján a fenti rész középső területére. A csöveket pedig egy régebben visszabontott, de a lakótérben megtartott kéménytestben vezette el.

A falburkolatok és tárolóegységek szempontjából is a padlástér volt a tervezés egyik legizgalmasabb része. Eredeti szerkezetei, oromfalai ugyanis nem a mindennapi használatú belső terek számára lettek kitalálva. A belsőépítész, ahol lehetett, a faszerkezeteket meghagyta látható elemként, a tetőrészek burkolására pedig az elszigeteltség érzését oldó, mintásan áttört gipszkarton anyagot használta – ez egy speciális gipszkarton, ami a falfűtés miatt lett alkalmazva. A tárolók kapacitását maximalizálni kellett úgy, hogy a bútorok ne nyomják agyon a tereket. Kata felkutatta a tetőszerkezet geometriájából adódó beugrókat, és az alkalmas helyekre a falfelület látványába simuló beépített szekrényt, rejtett tároló helyiségeket tervezett. Ez lehetővé teszi, hogy a tetőtér vizuális hangulatát a formailag izgalmasabb mobilbútorok és kiegészítők határozhassák meg.

Az alsó szint és origója: a konyha

A család a belakás során nagyon megszerette az elkészült házat, minden színével és formájával együtt. Ha a belsőépítészeti tervezés egyik fő eredményéről kérdezzük őket, határozottan az alsó szinten kialakított konyhát nevezik meg. Azt mondják, nagyon érződik rajta az ergonómiai átgondoltság, minden lépés oly kényelmes, mintha előre megtervezte volna valaki, hogy az legyen. A tér középső részét képező konyhából jól rálátni azokra a belső helyiségekre – sőt, még a kert lényeges részeire- is, ahol a gyerekek játszanak. Mivel a család bővült, ez igen fontos volt, ahogy a tapasztalt anyai szem is a tárolók, térkapcsolatok tervezésénél. Kata megváltoztatta ház egyik eredeti válaszfalának vonalvezetését, és a szinteltolódásból adódó bővületeket kihasználva rejtett, mélyebb tárolókat alakított ki.

És milyen az egész beltér hangulata? Ha végigjárjuk a helyiségeket, érezzük, hogy a természetes, minőségi anyagok dominálnak, nagy hangsúly került a földszinti parketta megjelenésére. A födém látszó-gerendáit Kata szabadon hagyta, a szerkezetben itt-ott felfedezhető különbségekre ráerősített: a konyha-étkezőben a gerendák között fehérre festett deszkaburkolat található, a játszószobában színtelen lakkal kezelt deszkaburkolat, míg a nappaliban fehérre festett sík felület. A natúr színű bútorok kiemelkednek a fehér vagy világos falak között, a színek épp ott dobnak nagyot, ahol önállóan is érvényesülhetnek, mint például az illemhelyiségben. A konyhabútorok zöld árnyalata kijelöli magát a konyhai munkateret, és jól egységbe fogja a tárolókat a nagy térben. S hogy a belsőépítész által tervezett alaprajz, élettér mennyire jól használható, elmondja az ügyfél maga: „Imádom!”.

Tervezők: Pallaghy Kata – projektvezető, Falus Benjamin tervezőasszisztens, Fieszl Fanni – tervezőasszisztens
Fotó: Hlinka Zsolt