Kandalló a fürdőszobában?

Talán furcsán hangzik, pedig nem is annyira extrém az ötlet, mint ahogy első hallásra gondolnánk.

A fürdőnk „szoba” jellegét házilag bárki saját magának is számtalan módon erősítheti. Gondolunk itt például olyan dolgokra, mint néhány váratlanul felbukkanó személyes tárgy elhelyezése, nem csak funkcionális, hanem díszítő elemként használt függönyök, bútorok – akár egy fotel felbukkanása, egy kép a falon, vázákban virágok, izgalmas, nem a szokványos-unalmas világító testek, parketta vagy egy szőnyeg akár… és egy kandalló! Ennek megtervezése és beépítése nyílván már komoly szakértelmet igényel, de a megfelelő típusú, anyagú és stílusú kandalló kiválasztása már rendkívül izgalmas feladat.

        

A cél hogy egy barátságos és szerethető, intim teret nyerjünk egy olyan zug helyett, ami biztos, hogy télen-nyáron a leghidegebb pontja a lakásnak, és mindig itt a legsterilebb a hangulat.

Kis utánajárással elmerülhetünk a pellet, gáz, hybrid, vagyes, fa, villany, faapríték vagy bio kályhák és kandallók világában, a különböző fűtő rendszerekben. Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya, kizárólag a te igényeid az irányadóak, melyik a legjobb megoldás.

Vízteres kandallókkal különböző, nyílt vagy zárt rendszerekben számottevő fűtő és vízmelegítő érték is elérhető. Egy 13 KW teljesítményű kazán az előírt szigetelés mellett már alkalmas több mint 300m3 kifűtésére, valamint percenként közel 15 liter meleg víz előállítására is. Egy ilyen rendszer megtervezése már külön szakértelmet igényel, hiszen itt szivattyúkról, ventilátor és csőrendszerekről is beszélünk, azonban a megtérülés viszonylag könnyen kiszámítható. A forgalmazó cégek ezeket a feladatokat, valamint a telepítést is elvégzik, tehát itt kész termékekről van szó, amelyekhez a környezetet tudjuk megfelelően kialakítani.

A másik véglet a legújabb generáció, az úgynevezett biokandallók családja. Itt nincs égéstermék, nincs szükség kéményre sem. Speciális bioalkohol vagy bioetanol ég a hagyományos fűtőanyagok helyett, és a melléktermékként minimális széndioxid mellet csupán vízpára keletkezik.

Ha építkezel, akkor lényegében bármilyen méret és forma megoldható, ha egy nagyobb átalakítás részeként kerül az otthonodba kandalló, akkor azért néhány műszaki paraméter gátat szab az álmoknak. Példának okáért, egy átlagosnak mondható, 80X60 égéstérhez 16 cm-es átmérőjű kürtő szükséges, hogy a lángok ne táncoljanak túlságosan ajtónyitásánál. Természetesen ez építési engedély köteles munka, és a kiépítést, hatósági engedélyeztetést (Tűzoltóság, Főkétüsz –Kéményseprőipari kft.) erre specializálódott szakemberek végzik.

„Használjuk” nyugodtan a belsőépítészt, mert a már meglévő terekből egyedi megoldásokkal több típusú kandalló is elhelyezhető, a sablonok csak a műszaki háttérre vonatkoznak.

Számos lehetőség van további kiegészítőkkel öltöztetni a kandallókat, gondolva itt a szellőző rácsokra, tűzpiszkálókra, fahordókra és tárolókra, egyéb szerszámokra. Amennyiben kiválasztjuk a nekünk leginkább tetsző, vagy leginkább praktikus irányt, úgy javasoljuk, hogy konzultáljunk belsőépítésszel, mielőtt komolyabb energiát és összeget fektetnénk a megvalósításba. Mert ha megtetszik az alapötlet, tehát hogy fürdőnket ’ily módon kapcsoljuk be a lakott terek vérkeringésébe, a minőségi tervezés és design segítségével ez koránt sem pöffeszkedő nagyzási hóbortnak fog hatni, hanem igazi dísze lesz az otthonunknak.

Természetesen bármilyen típusú kandalló mellett döntünk, az öltöztetni fogja a fürdőnket, tisztálkodó helyiségből az otthon szerves részévé teszi. A hangsúly a relaxáción, a kényeztetésen, a hangulatteremtésen van, még a legmodernebb terekben is lehetőség van új színeket alkotni az antik hangulatot árasztó tűzhelyekkel.