Láthatatlan porszívó?

Biztos volt már olyan, mikor porszívózás közben megbotlottál a vezetékekben, akár magaddal sodorva több tárgyat, kirántva a konnektort. A készüléket helyiségről helyiségre hordozni kell, másik aljzatba dugni, a zaj mellett nem lehet pihenni, tv-zni, zenét hallgatni és a kibocsátott meleg levegő áramába kerülni sem kellemes dolog.

Ha ezeket problémának érezzük háztartásunkban, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy beépített porszívó telepítésén.

centix_k_zponti_p_rsz_v_z_s sleeping-girl central_vacuum dulley0420084c
Ha még nem hallottál róla, kicsit nehéz elképzelni, hogy hogyan is működik és mire jó.
A készülék egy pincében/garázsban elhelyezett nagy teljesítményű porszívó, ebbe vezetnek a helységek szívónyílásai, melyhez hozzácsatlakoztathatjuk a porszívó gégecsövét. A beszívott levegő a kültérbe távozik. Külön adaptereket is kaphatunk ezekhez, például szemétlapát formájában, mely elé elég odaseperni a szemetet és a gép felszívja azt.
Mivel a készülék szeparáltan helyezkedik el nem okoz gondot a zaj.
Legcélszerűbb nyilván épülő vagy felújítás alatt álló házba telepíteni, így nem kell hozzá utólag megbontani a falakat vagy burkolatokat. Természetesen utólag sem lehetetlen  a beépítése.
Érdemes különböző cégek ajánlatait megnézni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk.

Miben más, mint egy rendes porszívó?

Egyre többen küzdünk allergiával, sok a szálló por a levegőben és elég tetemes környezeti ártalomnak vagyunk kitéve. Allergiában szenvedőknek javasolják, hogy lakásukat többször portalanítsák, elkerülve ezzel  a kellemetlen tüneteket. Hagyományos porszívóval ez nehezebb, hiszen a beszívott levegő hiába megy át a szűrőberendezésen, valamennyi portartalom mindig távozik és visszaszáll a lakásba, rontva ezzel a takarítás hatékonyságát Mivel a központi porszívó esetében a levegő a kültérbe távozik, erősen megszűrve, nem okoz ilyen jellegű problémát.

Takarítását, a portartály ürítését nagyon ritkán kell végezni, mert ezek a tartályok elég nagyok (15-20 l) Évente 2szer elég őket kiüríteni.

Nem kell a gépet egyik helyiségből a másikba szállítani, elég a fejet egy másik kiálláshoz csatlakoztatni. Így nincs cipekedés, porszívó rángatás küszöbön át és vezetékbeakadás kiálló bútorokba.

Ára  körülbelül egy profi takarítógép árával egyezik meg, egy kisebb családiház esetében  300 - 500 ezer Ft.

Negatívuma, hogy ha meghibásodás van, akkor nehezebb javítani és egy falban keletkező dugulás elhárítása sem könnyű, de ez a nagy szívóerő miatt nem nagyon jellemző.
Illetve nem ajánlanánk 300 négyzetméter fölötti otthonokba, mert a csővezetékek hossza már hátráltatja a munkát és tárolása is bonyolultabb, mint egy takarítógépnek.

Kisgyerekes családoknak és olyanoknak, akik allergiás megbetegedéssel küszködnek, érdemes mindenképpen elgondolkodni egy ilyen jellegű  befektetésen, ami ráadásul még az ingatlan értékét is növeli.


Dísz, vagy problémaforrás?

A lakásunk legszebb dísze, vagy állandó problémaforrás? A lépcső és a belsőépítész:

Az, hogy van e lépcső lakásunkban, nem esztétikai, hanem építészeti döntés kérdése. Belsőépítészetileg már adottságnak tekintjük, hogy kétszintes otthonnal kell e dolgoznunk. Mégis rengeteg kérdést át kell gondolnunk, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.Tovább