Szinte biztos, hogy valaki ki fog borulni felújítás közben, aki nem olvasta el előző cikkeinket. Ne te legyél az! Gondolj bele, ha már állnak a falak, nem lehet változtatni a tájoláson, ha már a nyílászárókat építik a helyükre, késő gondolkodni a természetes adottságok jobb kihasználásán, ha már a cserepeket rakják a mesterek, akkor bajos egy tetőterasz létrehozása.

Mit állítunk?

Azt, hogy június eleje az utolsó pillanat belevágni, ha év végén az új otthonodban szeretnéd bontogatni az ajándékokat. Miért? Mit okozhat egy új közös otthon felépítése vagy bővítése, mekkora stresszel járhat egy építkezés, ha elkapkodjuk? Elkerülhetőek-e a komolyabb párkapcsolati konfliktusok egy ekkora beruházás során? A kérdések kérdéseket szülnek, melyek ha későn és nem elég szakszerűen megfogalmazva merülnek fel, akkor az új ötletek megvalósítása vagy a hibás elképzelések kijavítása komoly anyagi- és időveszteséggel járhatnak.

Komoly feszültségeket és indulatokat gerjeszthet akár csak egy nagyobb utazásra készülődés, az elindulásig számos alkalom adódik a csomagolás során, amikor a párok már úgy érzik, jobb lett volna el sem kezdeni az egész szervezkedést (egy ilyen arrogáns idiótával). Ennek minősített esete egy költözködés, építkezés, amelynek során szinte biztos, hogy valaki ki fog borulni, mert úgy érzi, minden kilátástalan káoszba és koszba süllyed, és az egész hurcolkodás csak végeláthatatlan a bénázások sorozata.

Hogy te irányítsd az eseményeket, és ne pedig fordítva, az események alakulása gyűrjön maga alá téged, akkor ahhoz, hogy az új fészekbe karácsonykor beköltözhess, már most, júniusban el kell kezdeni a konzultációkat! A tervezői munka ott kezdődik el, amikor az álmokat közös nevezőre próbáljuk hozni a lehetőségekkel. Megszületnek a tervek sarokpontjai, elkezdődik a részletek finomítása, majd mindezek papírra vetése. A szükséges eljárások lefolytatása és a lebonyolításban részt vevők kiválasztása szintén olyan tevékenységek, amiket egy ponton túl nem lehet siettetni, mert jogszabályba, vagy a teljesítőképesség határába ütközik.

20160303_124655Bármit is építünk, világítás minden bizonnyal lesz az épületben. Ennek megtervezésére akkor van lehetőség, ha minden falfelület helye, a burkolat minden paramétere, a bútorok stílusa és mérete, a helyiség hangulata és funkciója is meghatározásra kerültek. Ezután lehet a fényforrások helyét és teljesítményét tervezni, majd az így kialakult vezetékezést belehúzni a zsaluzatba, mindezt természetesen az építkezés legelején. Ellenkező esetben mehetnek keresztbe a hosszabbítók a lakásban, jöhetnek a kényszermegoldások…

Ha túl szeretnénk lépni az állványra drótozott hordó típusú kerti zuhanyon, megkerülhetetlen a vizesblokk témakör is. Egy fürdőszoba méretét, berendezését és a nyílászárók helyét befolyásolja a funkció, az alkalmazott burkolat és a bútorozási igény, tehát a mennyiség, a formák, a méretek.

Ezek együttesen szabják meg a vezetékek, kimenetek, összefolyók helyét és méretét. Amennyiben nem csak vályogtapasztási technikákkal szeretnénk megismerkedni, egy belső térrel kapcsolatban rengeteg részletet kell végig gondolni. A padlóburkolat vastagsága meghatározza például egy lépcső tartószerkezetének kialakítását, a berendezés pedig elválaszthatatlanul összefügg a gépészeti megoldásokkal, értve ez alatt egy rejtett hangfaltól a szagelszívón át a fűtésrendszerig mindent.

Tehát mit állítunk? A kivitelezést megelőző tervezés legalább olyan hosszadalmas, ideális esetben még időigényesebb, mint az építkezés. Június eleje az utolsó dátum belevágni, ha év végén az új otthonodban, de a mostani pároddal szeretnéd bontogatni az ajándékokat.