FRISSTERASZ: BOROK ÉS ESTÉK A BADACSONY-HEGYEN

A frissTerasz egy igazi üde balatoni kiülős hely, ahol kellemes környezetben lehet badacsonyi borokat kóstolni, mellé finom grillételeket fogyasztani, mindezt tehetjük akár nyugágyból vagy szalmabáláról is, miközben a naplementét nézzük vagy a panorámában gyönyörködünk.

Egy olyan közösségit tér ez, ahol nemcsak a környék boraival találkozhat az ember, hanem akár a borászokkal is össze lehet futni, mondjuk egy focimeccs nézés vagy éppen nyár esti buli során. Lehet érkezni gyerekekkel, hisz nekik is van kellő tér és játszó sarok, a szülők pedig rájuk látnak a tér minden pontjából és az alacsony kőfal miatt azon sem kell izgulniuk, hogy kiszaladnak az útra.

A Friss Teraszt könnyű észrevenni a Badacsony-hegy lábánál a Római úton található több más bormérő hely közé ékelődve, ám az messziről látszik, hogy ez a hely valami másról is szól.

Laposa Bence és Zsófi azzal a merész kéréssel keresett meg bennünket, hogy a régóta üresen álló területen hozzunk létre egy ízig-vérig balatoni hangulatú teraszos helyet, ahol akár a bringával érkező fáradt utazók, akár a hegyről le- vagy hegyre felsétáló turisták, de még a strandról hazafelé igyekvők is betérhetnek egy frissítőre. A terület nagy mérete és az egyéb adottságok, mint a műemlék jellegű környezet és egy elhanyagolt nádtetős kőépület komolyabb átgondolást igényeltek volna, azonban az első beszélgetéstől a brand kialakításán át a kivitelezésig összesen kb. 8 hetünk volt.

Összedugtuk a fejünket és ugyan feszített tempóban, éjt nappallá téve, de végül sikerült időre megalkotni a Friss Teraszt. Számunkra igazi kihívást jelentett, hogy nem a klasszikus balatoni fabódé volt a koncepció, hanem egy vagány, élettel teli szabadtéri hely kialakítását tűzték ki célul. Ehhez adottságként ott árválkodott egy régi bazaltkő falazat, a Balatonra jellemző nádtetős kis kőépülettel, és a parttól távol eső domboldalra jellemző a szélsőséges időjárással, viharos szelekkel vagy épp perzselő forrósággal is számolnunk kellett. Sikerült azonban a régi épület belső tereit úgy hasznosítani, hogy azok új funkciókkal megtöltve méltóképpen ki tudják szolgálni a hely igényeit az elkövetkező évekre.

A Laposa testvérpár példaértékű aktív részvétele kulcsfontosságú volt a projekt időre való megvalósításában, hiszen nem kis szervezést jelentett számukra pár nap alatt beszerezni a betervezett eszközöket, tudván, hogy a kültéri bútorelemekre jellemzően heteket kell várni a nyári szezon előtt. Személyükben a tudatos ügyfelek jó példáját láttuk, akik tudnak gyorsan és felelősségteljesen dönteni. Mivel nem ez volt az első hasonló projektjük a környéken, kivitelezői kapcsolataik révén sikerült gyors megoldást találni akár az egyedi bútorokra vonatkozóan is

Összességében egy izgalmas, sok ötleteléssel járó és tanulsággal bíró projekten vagyunk túl és büszkén jelenthetjük ki, hogy a Friss Teraszt boldogan vették birtokba az arra járó turisták. Ha ti is a közelben járnátok, mindenképpen ugorjatok be és frissüljetek fel egy finom balatoni fröccsel!

Tervezők: Tas Fruzsina, Dréher Zsófia