Természetesen minden éremnek két oldala van, következő levelünkben azt szedjük össze, ami a generálkivitelező ellen szól. Legutóbbi levelünkben körüljártuk, miért éri meg pontos kiviteli tervek alapján generálkivitelezővel dolgozni. Most megvizsgáljuk az érem másik oldalát, vagyis azokat az eseteket, amikor inkább nélküle ajánlatos belevágni a nagy projektbe.

Magadra ismersz itt?

Műszaki vénával rendelkezel, a technikai problémák nem elijesztenek, hanem inkább megoldandó feladatot látsz bennük.

Jó szervezőkészséggel bírsz, és nem csak amolyan motivációs levélbe való kötelező sablon módon, hanem valóban nem bosszant nap végére sem a telefon – filofax – szervező program kombináció intenzív használata. Megtalálod a hangot a szállítókkal, a szakmunkásokkal, hivatalnokokkal és tervezőkkel is, vagyis jó kommunikációs készséggel bírsz.

Rugalmas vagy, és tudsz alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, valamint nem fagysz le a hirtelen döntési szituációkban sem. Nem szabad foggal – körömmel ragaszkodni az elképzeléseidhez, meg kell tudnod fontolni a szakemberek tanácsait. El tudod engedni a fantáziád, szinte már belsőépítész vagy te magad is. A gépészet és a funkcionalitás közös nevezőre hozása az esztétikával és a design-nal nem fáraszt, nem csak a sablonon és kulcsrakész megoldásokat keresed, hanem el tudsz merülni a finom kis részletekben is.

Az előző pontra azt tudod mondani, nem is hogy nem nagyon, hanem pont, hogy nagyon nem ismertél magadra: Elfogadod a burkoló vagy a festő munkáját olyannak, amilyenre sikerült, nem tudnak felizgatni mindenféle apró hibák vagy árnyalatnyi különbségek. Prózaibb okok vezetnek: Időd ugyan van, de pénzed kevesebb, ezért nekigyürkőzöl te magad. Amennyiben rendelkezel már némi rutinnal és szakértelemmel, és össze tudod állítani az előtted álló átalakítás költségvetését, el kezdhetsz keresgélni – legjobb a mások által már kipróbált és ajánlott! – kivitelezők, szerencsésebb esetben a rokoni, ismerősi körben szakemberek után.

Ha van pénzed, de nincs időd, az ugyan olyan rossz kombináció, mintha mindez fordítva lenne. Ha valami holnapra kell, hogy kész legyen, az ugyan olyan veszélyes, mint amikor nem motivál semmilyen határidő, és szinte csak hobbiból foglalkozol egy lakással. Fontos még, hogy mérd fel a munkálatok megkezdése előtt, a közeledben vajon minden szolgáltatás, áru elérhető-e, illetve milyen logisztikával jár az emberek mozgatása. Amikor a végére érsz az utazásnak, vár rád a jutalom, a jól eső hátradőlés a fotelban, miközben a két kezed munkáját dicséri a szemed. De ahhoz, hogy ez így legyen, és ne a rémálmaid váljanak valóra, előre látnod kell, mennyi időt és energiát igényel az, hogy naprakész információid legyenek munka- és anyagárakról, optimális technikai megoldásokról, anyagválasztásról! A legfontosabb, hogy reálisan mérd fel: Papíron végig tudod vezetni a munkafázisokat, és meg tudod tervezni a költségeket? Ha kell, de nem azonnal, tehát motivált vagy az átalakítás, felújítás befejezésére, akkor generálkivitelező nélkül optimális esetben akár 30-50%-os költségcsökkenést is elérhetsz.

Tehát, ha tudod mindezt főállásban csinálni, lelkesít a műszaki problémák felfedezése és megoldása, valamint rendelkezel elég jelentkezővel különböző szakmunkák elvégzésére, akkor tűrd fel az ingujjad, és vágj bele, nagy élmény lesz!