Vajon egy belsőépítész alkalmazása nem fölösleges luxus? Meg fog ez nekem valaha is térülni? Mi történik ha nem tetszik, amit tervez? Mi garantálja, hogy nem egy csomó nem túl praktikus, de annál drágább holmival zsúfolja tele a lakást? Egyáltalán mitől más, mint egy lakberendező vagy építész?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága merül fel a belsőépítészeti tervezéssel kapcsolatban, hiszen nem mindenki számára egyértelmű, hogy mi is pontosan a belsőépítész feladata és munkájának végeredménye.

Ha a belsőépítésznek sikerült megértenie, hogy mire vágysz, akkor már könnyedén ki tudja váltani ötletességgel a drága holmik felhalmozását. Ha megismert és pontosan, részletesen tudja hogyan élsz, használod a tereket, akkor a „szépség” nem fog a praktikum rovására menni.

Sokszor felmerülő kérdés, hogy mit is várhatunk egy belsőépítészeti tervtől, miben más mint az építészeti tervek, vagy miben tér el a lakberendezéstől. Ez a három szakma valóban szoros összefüggésben van egymással, egymástól nem függetlenek, de a teljes tervezési folyamat különböző fázisait fedik le.

Az építész megadja a ház külső formáját, összefogja és kezeli az engedélyek megszerzéséhez szükséges tervfázisokat, átgondolja az épület alap elrendezését, szerkezetét, tömegformáját, külső megjelenését.

A belsőépítész akkor kerül a képbe, amikor a külső burok már adott, és a csupasz tereket meg kell tölteni konkrét funkcióval és további elemekkel (stílus, bútorok stb),amitől a ház otthonná válik. Ebben a fázisban meg kell keresni az optimális belső kialakítást, véglegesedik a helyiségek, szobák pontos mérete, amihez már kapcsolódik egy a hangulati kép a Te arculatodra szabva.

A belsőépítészeti terv pedig az építész és belsőépítész koncepcióból alakul ki, összegyúrva az adott hely minden kötöttségét az egyéni kívánságokkal. A belsőépítész rendelkezik azzal a műszaki rálátással, hogy szükség esetén falakat mozdítson el, de megvan benne az a stílus érzék is, hogy az üres tereket megtöltse élettel. Burkolatokat javasol, beépített bútorokat tervez, kialakítja az ideális konyhát, személyre szabja a lakást.

Engedd meg, hogy bemutassam azt a pár pontot, ahol egy jó belsőépítész a hasznodra válhat:

Képzett szem

A tervező egy professzionális szakember különleges látásmóddal, amivel pillanatok alatt állapítja meg, hogy valami a helyén van-e a térben vagy sem. Nem csak a dizájnt tartja szem előtt, hanem azt is látja, hogy az elképzelés adott helyzetben megvalósítható-e. Ez hosszú évek tapasztalata során alakul ki, ami a Geppetto esetében már közel 20 év. Egy szakértő külső szemként szolgál számodra, amely látja azokat a részeket, amik hibásak vagy nem illenek a képbe.

Együttműködés

Egy tervező sok évnyi tapasztalatának köszönhetően képes hidat létrehozni közted, a kivitelező és a termékek forgalmazói között. Mindezt azért, hogy elkerüljétek a lehetséges hibákat, amik felmerülhetnek a kivitelezés során. Tudja, mikor melyik szakági tervezőhöz kell fordulnia és ismer olyan jó szakembereket, akikben te is megbízhatsz.

Kapcsolatok

A forgalmazók ismeretén túl a tervezőknek rengeteg kapcsolata van az iparág többi résztvevőivel is. Ők emiatt igen sok időt és fejfájást spórolnak meg neked azzal, hogy már találkoztak, dolgoztak együtt megbízható kivitelezővel, asztalossal, vízvezeték szerelővel és villanyszerelővel, tudják, hogy az adott feladatra melyiküket javasolják neked.

Költségoptimalizálás

A tervező egyik feladata a kivitelezés költségeit az általad meghatározott határokon belül tartani. Ha attól tartasz, hogy kicsúsznak majd a költségek a kezedből, bízd rá magad nyugodtan a tervezőre. Ő garantáltan fog olyan megoldást találni, ami a te számodra megfelelő, olyan minőségben és árszínvonalon, amit előre együtt meghatároztatok. Ő ismeri a piacon fellelhető anyagok és forgalmazók seregét, így rengeteg időt takaríthatsz meg általa, amit keresgélésre, tájékozódásra fordítanál. Ráadásul minél jobban ki van találva egy tér vagy bútor, annál kevésbé szükségesek a drága megoldások vagy az utólagos javítások.

Anyagismeret

Rengeteg olyan termék és anyag van ma a piacon, ami a hétköznapi vásárló számára gyakorlatilag láthatatlan. Ennek egyik oka, hogy sok terméket csak kis mennyiségben forgalmaznak Magyarországon, nem beszélve a közületi alkalmazásra fenntartott anyagokról. Rengeteg újdonság kerül évről évre a piacra, amikről a tervezők első kézből értesülnek. Eme források kiaknázása pedig különleges és garantáltan egyedi hatást hoz létre.

Értéknövelés

Egy jól megtervezett lakás nem csak a benne lakók számára hasznos, de továbbértékesítés esetén jelentős vonzó tényező. A befektetett érték megtérül. Biztos sokat kerestél már megfelelő ingatlant és ezért tudod, hogy mennyire ritka az olyan, amit jól terveztek meg. Sokan ódzkodnak attól, hogy belevágjanak egy felújításba, ezért egy átgondoltan, egyedien kialakított ingatlan nagymértékben megnöveli az újbóli eladás lehetőségét, sebességét és árát. Egyszóval, garantált az érték növekedés.

Személyre szabás

A belsőépítész mérnök és művész egy személyben. Tökéletesen össze kell hangolni a jobb és bal agyfélteke képességeit, s mindezt felhasználni a te életminőséged javítsa érdekében. Egy tervező feladata otthonodat a személyiséged meghosszabbításává tenni. Ehhez az első segítség a kérdésfürdőnk, mely egy olyan eszköz, aminek alkalmazásával nehezen tudjuk eltéveszteni mire is van szükséged. A tervezők folyamatosan arra képzik magukat, hogy másképp gondolkodjanak mint az átlag, képesek tökéletesen térben látni, és nem utolsó sorban egyben látni a komplex végeredményt. Nem az öncélú „dizájnkodás”,hanem a sablonoktól mentes, összefüggésekben való gondolkodás az, amit egész nap tesznek. Helyetted törik a fejüket.

Engedd meg, hogy a továbbiakban is megosszunk pár általunk fontosnak tartott részletet a tervezés-kivitelezés témakörében.

Következő 4 cikkünkben találsz majd néhány ingatlan vásárlás előtti hasznos tanácsot, tisztázzuk a feladatokat és szerepeket egy projekt során, hogy vajon mit is csinál egy generálkivitelező, projektmenedzser vagy műszaki ellenőr, illetve hogy mi is valójában a tervező szerepe a kivitelezés során.