Az elmúlt hetek vitathatatlanul legizgalmasabb közéleti témája a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, közismert nevén a CSOK. Ezt a régi-új támogatási elemet bemutatni bővebben nem is kell, egyfelől mivel aki nem a Holdon él, a közelmúltban biztos sokmindent hallott már róla, másfelől a dolog még alakul, így a megszilárdult konkrétumok még váratnak magukra. Ami azonban bizonyos, hogy a CSOK folyományaképpen a következő hónapokban sokan fognak belevágni családi ház építésébe (az első igénylők már a napokban megkapják a kiutalt összegeket), ha pedig családi ház épül, akkor ott belső terek is létesülnek. Itt ér össze a CSOK és a belsőépítészet, hiszen a családi ház egyik fő előnye a nevében is szereplő család, és mivel zömében új házak épülnek majd a csokos pénzekből, a jól átgondolt családi igényeknek megfelelő belsőépítészet is nagyobb szerepet kap.

A belsőépítészet anyagainak és technikai megoldásainak témaköre természetesen óriási, még egy kisebb részegységét sem lehetne egyetlen bejegyzésben megtárgyalni, ugyanakkor vannak olyan praktikus, kezdőknek nem teljesen egyértelmű tanácsok és praktikák, amik megkönnyíthetik a terek kialakítását. Ezekből szedtem össze most egy csokorravalót, ezek persze inkább a tájékozódáshoz, a belsőépítészettel való ismerkedéshez nyújtanak mankót, de ahogy haladunk előre a tavaszba, ami többek közt építkezési szezon is, többször fogunk jelentkezni hasznos belsőépítészeti tanácsokkal!

  1. Miért lehet szükség belsőépítészre?

Egy belsőépítész képes felméri, hogy pontosan mire vágyik a megrendelő, hogyan éli a család a hétköznapi életét, reggel egyszerre mennyien szeretnének a fürdőszobában lenni, ki mikor hol tartózkodik a legtöbbet és miért, elkerülhetővé teszi, hogy a megálmodott otthon tele legyen drága, de használhatatlan holmikkal.

Ismeri a forgalmazókat és rengeteg kapcsolata van az iparág többi résztvevőivel is. Nem kell majd órákat tölteni a megfelelő emberek felkeresésével. A belsőépítész tudni fogja, hogy az adott munka elvégzésére ki lesz, akit ajánlhat.

És még egy fontos szempont: a tervező feladata, hogy a kivitelezés költségei a meghatározott kereteken belül maradjanak!

Interior-design-490x445

  1. Mi a különbség az építész és a belsőépítész között?

Általában miután végre megvan az ideális telek az építész az, aki a hely szellemét megragadva, az előírásoknak megfelelve és a megrendelő elképzeléseit összehangolva megadja a ház külső formáját. Átgondolja a ház elrendezését, a szerkezetét, tömegformáját, külső megjelenését.

A belsőépítész az építész koncepciót továbbálmodva, az adott hely kötöttségeit összehangolja az egyéni kívánságokkal. Belső tereket, falakat alakít ki, rendez át, burkolatokat javasol, beépített bútorokat tervez, kialakítja az ideális konyhát, személyre szabja a lakást. Egyszóval, az üres tereket megtölti élettel és harmonizálja azt.

  1. Milyen a jó lakás/ház?

Egy felújítás esetében a fő szempont a lakás műszaki állapota. A felújítás költségének 50-70%-a műszaki tartalom helyrehozatalára fog elmenni. Például szigetelés, nyílászárók, fűtési rendszer, elektromos hálózat, kéménybélés.

Ezenkívül érdemes tájékozódni a teljes épület állapotáról is. Mikor épült? Mikor volt az utolsó felújítás? Mit csináltak akkor? Mik a jövőbeli ilyen irányú tervei a társasháznak?- amennyiben nem családi házról, hanem többlakásos társasházi lakásról van szó. Legjobb segítség ilyen kérdésekben a közös képviselő vagy maguk a lakók lehetnek.

A műszaki tartalom mellett azzal is tisztában kell lenni, hogy az egyéni elképzelés megvalósítható-e az adott lakásban, házban. A megálmodott helyiségek beleférjenek a rendelkezésre álló területbe. Pl. egy 45 m2-es lakásból nem lehet 3 szobás nagycsaládos tágas otthont álmodni.

előtte-utána

  1. Ki tud segíteni a jó lakás kiválasztásában?

A műszaki kérdések megválaszolásában általában egy kivitelező lehet a legjobb segítség. Vásárlás előtt érdemes vele együtt megnézni az ingatlant, mert műszaki tapasztalatával ránézésre meg fogja tudni állapítani pl. kell-e az ablakot cserélni, a fűtési rendszert hogyan lehet korszerűsíteni, a parketta megmenthető állapotú-e. Na persze arra is tud majd egy nagyságrendi számot mondani, hogy mindezek mennyibe fognak kerülni.

Bár a belsőépítész lesz az, aki majd ezután a keretösszegből kiszámolja, hogy a műszaki költségek után mennyi marad a szépészeti beavatkozásokra, a tereket véleményezi és anyagjavaslatokat tesz rájuk, mégis vásárlás előtt tanácsosabb a műszaki tartalom pontos felmérése. Ennek bár van egy egyszeri kiszállási költsége, de sokszorosan megtérül, ha előre tisztán láthatóak voltak az adottságok és a lehetőségek.

  1. Mennyi időt vesz igénybe a folyamat, avagy mikor lehet beköltözni?

Az évvége, különösen a karácsony mindig jóleső összegzések és nem utolsó sorban meghitt pillanatok lehetősége. Jogos tehát a vágy arra, hogy a család már az új otthonban tölthesse ezeket a perceket. Ennek megvalósítására június eleje az utolsó pillanat, amikor bele kell vágni egy belsőépítésszel a tervezés folyamatába. Mindig előkerülnek olyan kérdések, amelyek ha későn merülnek fel, akkor egy- egy új ötlet, vagy hibás elképzelés kijavítása komoly anyagi- és főképp időveszteséggel járhat.

  1. Kik segítik az építés, átalakítás folyamatát?

A ház tervezésében az építészmérnök kapja a legnagyobb szerepet. A belső terek élettel való megtöltésében a belsőépítész vállalja magára a feladatot. Majd miután elkezdődött a kivitelezés a különböző szakágak veszik át a terepet. Az ő munkájuk összefogására a generálkivitelező vagy projektmenedzser a legalkalmasabb. És hogy minden a legnagyobb rendben legyen, vagy ha mégse úgy lenne, akkor a műszaki ellenőr személye tud a legnagyobb szerepet kapni. Az utolsó láncszem a megrendelő. Beköltözik és élvezi a megálmodott otthon adta békét.

Screen Shot 2016-02-13 at 07.50.52

  1. Mi a különbség a generálkivitelező, a projektmenedzser és a műszaki ellenőr között?

A generálkivitelező a kivitelezési munkákat összefogó szakember, átlátja a teljes munkafolyamatot, pontosan tudja, hogy melyik munka meddig fog tartani, mikor milyen szakemberre, anyagra, egyéb engedélyre lesz szüksége és be is szerzi azokat. Felelősséget vállal a kivitelezésben részt vevő különböző szakágak munkájáért. Gyakorlatilag egy kulcsrakész lakást nyújt át a megrendelőnek.

A projektmenedzser hasonló feladatokat lát el, mint egy generálkivitelező, azonban neki nincs saját csapata a különböző munkák elvégzésére. A megrendelő nevében átvállalja az időbeli ütemezést, de nem vállal garanciát az elvégzett munkák minőségéért, hanem minden esetben a saját szakág felel érte, pl. a burkoló a burkolásért, a villanyszerelő az elektromos szerelésért. A befutott árajánlatokat véleményezi, segít a döntésben, de minden esetben a megrendelő dönt.

A műszaki ellenőr némiképp kilóg a sorból. Ő az, aki hetente pár alkalommal kimegy az építkezésre és ellenőrzi, hogy az elvégzett munka a terveknek megfelelően készült-e el. Ha bármi problémát észlel, jelzi a megrendelőnek és a kivitelezőnek is. Nem hatósági személy, abszolút a megrendelő érdekeit képviseli.

  1. Generálkivitelező vagy projektmenedzser? Melyik a jobb?

A generálkivitelező mindent átvállal a megrendelő válláról. Folyamatosan jelen van az építkezésen, minden felmerülő problémát egyeztet a tervezővel. Időhiányban szenvedő és megfelelő műszaki hozzáértés és tapasztalat nélkül rendelkező megrendelők esetén ő az ideális választás.

Akkor érdemes projektmenedzsert választani, ha a megrendelő szeretné maga felügyelni és felkutatni az egyes szakágakat. Ismeretségi körében vannak olyanok, akik az adott munka elvégzését vállalják. Ideje engedi a megfelelő emberek, anyagok felkutatását, rendelkezik némi műszaki affinitással, de időbeli szervezés szempontjából és kommunikációs segítségnek jól jöhet neki a projektmenedzser.

  1. Milyen a jó generálkivitelező?

Személyével kapcsolatban mindenképpen bizalmat kell neki szavazni, hiszen ő lesz az, aki majd összefogja a munkálatokat, gondoskodik arról, hogy mindenki és minden mindig időben a helyén legyen.

Minden esetben számlával dolgozik. Ez biztosíték arra, hogy vállalja a felelősséget az esetlegesen bekövetkezett balesettekért, majd pedig a későbbi garanciális javításoknál is elérhető lesz.

A komoly kivitelező az árajánlat alkalmával pontosan átgondolja a felmerülő munkálatokat. Tételesen felsorolja, mire lehet számítani, milyen időbeli kerete lesz a kivitelezésnek.

Már az első találkozásnál leszűrhető a kivitelező szakmai felkészültsége. Egy- egy jól feltett érdeklődő kérdés, ha nem is aranyat, de időt és pénzt érhet. Így tehát a jól működő kommunikáció is elengedhetetlen.

Minden esetben érdemes több ajánlatot bekérni és nem feltétlenül a legalacsonyabb lesz a győztes. Valószínűleg azzal a kivitelezővel járunk a legjobban, aki ár/érték arányban erős közepes ajánlatot adott.

  1. Hogyan tud segíteni kivitelezés közben a tervező? Segít-e egyáltalán?

A tervező alapvetően tervezői művezetést vállal, miszerint időnként kimegy a helyszínre és egyeztet a kivitelezővel. Előfordulhat, hogy a kivitelezés során előre nem látott problémák merülnek fel és ilyenkor a tervező ismét aktív szereplővé válik. Pl. kiderül, hogy az adott falat mégsem lehet úgy megbontani, hogy a WC a tervezett helyre kerüljön.

A tervező azonban nem ellenőr. A helyszíni bejárások alkalmával nem feladata eldönteni, hogy az adott szakág megfelelő minőségben végzi-e a munkáját. Azt viszont pontosan felmérheti, ha pl. a burkolati elemeket nem a terveknek megfelelően kivitelezték. Ezt kötelessége jelezni a megrendelőnek vagy a műszaki ellenőrnek.
Tehát, ha szükség van rá, akkor minden esetben segít, de maga a projekt irányítása már nem tartozik a feladatkörébe.

index-foto-3-by

Számunkra, mint belsőépítész tervezőknek az a célunk, hogy egy olyan teret hozzunk létre ami a család saját mikrokörnyezetét jelenti majd. Mindig hangsúlyozzuk, hogy az a jó, ha nem különböző stílusok jellemző tulajdonságainak kell majd megfelelnie a benne élő személyeknek, hanem épp fordítva, a tér és egyes elemeknek kell szolgálniuk lehetőleg problémamentesen a család tagjainak igényeit. Sokan csak akkor jönnek rá milyen sokrétű választási lehetőségük van a piacon lévő anyagokból és megoldási lehetőségekből, amikor már javában folyik a munka egy belsőépítész tervezővel.

Ránk mint a Geppetto tervezőire mikor lehet szükséged?
– azért, hogy az álmaid és a tér mindennapi használata a legtökéletesebb egyensúlyban valósuljon meg
– hogy az otthonod minden részlete átgondolt legyen és az összhang kísérje végig
– mert  a tervezési szakasz végén olyan dokumentáció áll a rendelkezésére, amely a koncepcionális kialakításon keresztül a falak színét, kiválasztott burkolatot, egyedi bútorterveket tartalmazza és ez alapján kivitelezhető az otthonod
– mert ha a kivitelezés alatt szükséged van tervezői oldalról a segítségünkre, állunk a rendelkezésére
– mert ha a megvalósítás alatt elakad, szakembert keres, vagy problémába ütközik, segítünk megtalálni a legjobb megoldást

Tudj meg többet a tervezési fázisainkról, árainkról és egy esetleges konzultáció lehetőségéről!

Ide kattintva megtudhatod!