Az elmúlt néhány tíz év egyik legerősebb trendhulláma volt az amerikai stílusú konyha, vagyis hogy a nappali, az étkező és a konyha közös légtérben helyezkedik el.

A különböző lakrészek funkciójának elválasztást általában egy tálalópult adja, mely egyszerre lehet kisebb családoknál étkezőasztal vagy akár előkészítő pult is.

Ezt a mai napig ugyanolyan hevességgel támadják és dicsérik a szakfórumok.

Mi nem szeretnénk eldönteni ezt a vitát, hiszen mindenkinek saját igényei és szokásai szerint kell kialakítania lakókörnyezetét.

belsőépítész-klasszikus-amerikai-konyha1956 belsőépítész-amerikai-konyhapult belsőépítész-amerikai-konyha belsőépítész-amerikai-konyhapult2

A konyha, illetve elődje a tűz, az emberiség történetének kezdete óta, mondható, hogy a legfőbb társasági tér, találkozási pont, az ételkészítés színhelye.

Alkalmazkodva a változó étkezési szokásokhoz, divatokhoz a konyha megbecsülése, felépítése és szerepe is változik.

Egyre többen próbálnak a félkész, fagyasztott termékek nyújtotta látszatpraktikumról visszatérni a hagyományosabb, egészségesebb főzéskultúrához. Sokan beszámolnak arról, hogy nagyon jó érzés munkából hazatérve a főzésre koncentrálni, lelassulni, élvezni az ételkészítés nyújtotta örömöt és besöpörni a dicséreteket. A férfiak is egyre gyakrabban ragadnak fakanalat és fogókesztyűt, többé nem csak a nők dolga a főzés.

belsőépítész-hu-amerikai-konyha belsőépítész-studio-budapest-konyha belsőépítész-konyha-amerikai belsőépítész-kft-amerikai-konyha

Az amerikai konyha egyik nagyon előnyének tartják, hogy főzés közben az egész család együtt lehet. Például amíg az egyik szülő főz, addig a gyerekek a közelükben megcsinálhatják a házi feladatukat, a szülők pedig megbeszélhetik a nap eseményeit. Nincs a házimunkát végző elszeparálva, bezárva egy helyiségbe.

Nyilvánvalóan ennek az ellenkezője is igaz, hiszen vannak, akik főzést- sütést meditatív, magányos tevékenységként szeretik megélni, ő nekik természetesen nem az amerikai konyhát fogjuk javasolni.

Figyelembe kell venni, hogy ez a konyhastílus akkor kezdett elterjedni, mikor Amerikában megnőtt az előre elkészített, félkész, illetve fagyasztott ételek piaca, tehát a főzéssel járó kosz, szagok, idő lecsökkent. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy modern, jó amerikai konyhába ne lehetne klasszikus módon főzni. Ez is csak a jó kialakításon múlik.

Sokak számára éppen az vonzó a hagyományos konyha, étkezés funkció különválasztásában, hogy így minden helység még tökéletesebben láthatja el a részfunkcióját. Az étkezőben étkezünk. Arról nem beszélve amikor személyzet készíti az ételeket, vagy gyakoriak a nagyobb családi összejövetelek esetleg üzleti megbeszélések. Tehát mint mindennek az életben, az amerikai konyhának is a legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is. Hogy tudniillik így minden egy térben zajlik. Arról nem beszélve, hogy tapasztalatunk szerint a legmodernebb elszívók sem tudnak az étel készítés illataival mit kezdeni, maximum a pára az amit rájuk lehet bízni.

Másik hátrányának tartják (mely mások szerint előny), hogy állandó rendet kell benne tartani, hiszen a nappali része.

Ezt is nagyon könnyen kiküszöbölhetjük manapság, hiszen rengeteg megoldás létezik már a főző felület egy mozdulattal történő takarására, a konyhát egy látványos bútordarabbá téve.

amerikai-konyha amerikai-konyha-minimal amerikai-konyha-fekete kitchen_4

Azt, hogy milyen típusú konyhát válasszunk semmiképpen ne trendekre hallgatva döntsük el.

Konyhatervezéskor legelőször át kell gondolnunk a saját és ha van, családunk főzési, étkezési szokásait, habitusunkat és elvárásainkat. Kérdőívünk konyhával foglalkozó része is segíthet a döntésben, ajánljuk figyelmedbe!