Antoine de Saint-Exupéry

Naponta találkozhatunk a minimál kifejezéssel. A design minden területén előfordul, akár a webdesignban, akár a formatervezésben, és főleg, ha belsőépítészetről van szó.
Megpróbáljuk elmondani, hogy mi mit értünk minimalizmus alatt.

usbamboo j_land_samplerings feel_bagno1 200801_xiii_1_minimal

Sajnos sokak fejében a minimál design csak a magazinok lapjain működő, „dizájnos” térnek tekintik, amiben nem lehet kényelmesen élni, nem otthonos, ötlettelen és hideg. Nekik nem is ajánljuk.
A minimalizmus hívei számára inkább a rend, a béke, és a harmónia esztétikája, keresése. A funkcionalitás szépsége ha valakit le tud nyűgözni, akkor jó eséllyel értékeli a mérnöki pontossággal kiszámított arányokat, az egyszerűséget, lényegretörést és nem fognak hiányozni neki a díszítőelemek.
Természetesen ezt sem ajánlhatjuk mindenkinek, mint a legjobb, legstílusosabb és egyetlen
megoldást, hiszen mindenki másban érzi jól magát és másak az elvárásai egy otthontól. Ez is egy lehetőség a sok közül, amit választhatunk. Érdemes vele megismerkedni és úgy kiválogatni azokat az értékeit, melyek átültethetőek a saját otthonunkba.

Legfőbb jellemzői:

A belsőépítész a minimalizmusban a puritán egyszerűségre épít. Az ember által vágyott harmóniát ritmusossággal és szimmetriával éri el, mely a természetre jellemző. A tér az embert szolgálja, melybe csak a legszükségesebb tárgyak, dísztárgyak vannak elhelyezve, de azok semmiképpen nem rikítóak, vagy zavaróak. A ritmusosságot változatos módokon érhetjük el. Például a geometrikus formák ismétlésével, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor visszafogott nyugodt színekkel dekorációval. A dísztárgyakból sosem egy van, hanem inkább több, egyenrangú.

Az alapszín általában a fehér. Emellett megjelennek még natúr színek, a barna finom árnyalatai, szürkék, bézsek, vajszínűek.
Nagy szerepe van az anyagválasztásnak, azok teljes felületeken megjelenő karakteres elemekké válnak. Az anyagválasztásra is jellemző a célratörő funkcionalitás és mindezt természetesen tökéletes minőségben és mérnöki pontossággal kivitelezve. A hanyagság, befejezetlenség, lazaság, rendetlenség idegen kifejezések ebben a stílusban. Legjellemzőbb a
kő, fém, alumínium, fa, beton használata. A hangsúly mindig ezeken az anyagminőségeken van, és nem a mintán, vagy egy bonyolult formán.

bedroomdesign4 design-interior-kitchen design-interior-minimal interior-minimalist-house

A szerelvények, gépészeti megoldások mindig falba építettek, eldugottak, ezzel is erősítve a harmóniát és a letisztultságot. Ugyanez a helyzet a pakoló felületekkel is. Gyakran mindent nagy gardróbok és okosan elhelyezett, rejtett tárolók takarnak, melynek segítenek fenntartani a rendet.
A ritmushoz hozzátartóznak a szünetek, vagyis a tágas terek. A minimalizmus kifejezetten helyigényes, de nem jelenti azt, hogy egy kisebb térben ne működhetne. Fő szempont, hogy az otthon legtöbb funkciója rejtve legyen.

A stílus merevségét az otthonosság kedvéért érdemes oldani egy oda nem illő tárggyal vagy izgalmas felületi struktúrákkal, esetleg meghökkentő színekkel. Mindenképpen jó alapnak számít a funkcionális terek személyes elemekkel (hangulatokkal) való feltöltéséhez.

Minden térnek jól áll a minimál stílus, a fürdőszobától, a konyhán át, egészen a közterekig, ne féljünk használni és bátran keverni akár más stílusjegyekkel is!