Írta: Elek Márton

Honnan tudhatod melyikre van szükséged? Ha nem tiszta hogy melyik szó mit is jelent, meg kell hogy nyugtassalak! Még a szakemberek zöme is keveri és félreérti. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy kicsit rendet rakni. Belsőépítész, enteriőrtervező, lakberendező. Melyik mikor segíthet?

Először is le kell szögeznünk, hogy ezek a területek összemosódnak, nincsen éles határvonal közöttük, így leginkább azokat az általánosságokat írjuk le, amik alapvetően megkülönböztetik őket.

3289295495_41e63f256c_o eclectic-furniture-style exotic-furniture muston-street-house-4

  • Lakberendezés
    Mikor van erre szükséged? Általában akkor, ha alapvetően működő funkciójú tereket szeretnél megújítani, szépíteni. Segít egységesíteni egy tér stílusát. Összhangba hozza a színeket, anyagokat. Itt könnyebben változtathatsz és gyakrabban a terek kinézetén, dekorációján, kedvedre alkalmazkodhatsz az aktuális trendekhez, anélkül, hogy drasztikusabb beavatkozásokat kellene végezned. Alapjában véve a külsőségekről van szó. Nincs funkcióváltás, illetve minimális, nem érinti a gépészeti megoldásokat, nem helyeznek át falakat. Ha nem szeretnél az otthonodban kőművest látni, viszont szeretnél ízléses, stílusos teret berendezni, akkor ezt a szolgáltatást ajánljuk számodra.
  • Enteriör tervezés
    Kicsit tágabb kör, mint a lakberendezés. Itt lehet szó közületi terek, egy üzlet, étterem berendezéséről is. Gyakran alkalmazzák ezt a kifejezést fotózásokon, filmforgatásokon. Itt fontos, hogy egy teret, hangulatot teremt meg a tervező.
  • Belsőépítész
    A belsőépítész segíthet rád szabni a rendelkezésedre álló teret, figyelembe véve szokásaidat, életmódodat, ízlésedet és kívánságaidat. Legtöbbjük építészeti tanulmányok után szakosodik belsőépítésznek, így pontos, konstrukciós elképzeléseik vannak. Tisztában vannak a statikával, építészeti előírásokkal, anyagokkal, belső vezetékek kiépítésének mikéntjeivel és technikai megvalósításokkal. Terveik a kivitelezők számára sokkal részletesebbek, és pontosabbak.
    A belsőépítész nem radiátortakarót épít, hanem fűtést integrálja a legkevésbé zavaróan, világítást tervez és nem csak lámpát választ, a belsőépítész részleteiben akár furcsaságokat javasol (legyen a mennyezeten parketta, a folyosófalon műszőr, fürdőkád a hálószobában, teraszburkolat a nappaliban, az összkép mégis egységes lesz.
    Annak ajánljuk, aki nem találja a lakásban a jó megoldást, szeretné a technikai nehézségeket elkerülni, nincsen ideje minden részletnek utánajárni, nem hiszi el, hogy olyannak kell lennie a lakásának, mint amit az építészek rajzoltak, szeretné ha a műszaki tartalom összhangban lenne a stílussal, szereti a részletmegoldásokat, szeretné ha igazi otthona lenne.

Szólj hozzá te is!