Blog

Minimal design és a belsőépítész / “A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni”


2009-06-15 Belsőépítész és az otthonod, Egyedi bútor, Időrend, Konyha

Antoine de Saint-Exupéry

Naponta találkozhatunk a minimál kifejezéssel. A design minden területén előfordul, akár a webdesignban, akár a formatervezésben, és főleg, ha belsőépítészetről van szó.
Megpróbáljuk elmondani, hogy mi mit értünk minimalizmus alatt.

usbamboo j_land_samplerings feel_bagno1 200801_xiii_1_minimal

Sajnos sokak fejében a minimál design csak a magazinok lapjain működő, “dizájnos” térnek tekintik, amiben nem lehet kényelmesen élni, nem otthonos, ötlettelen és hideg. Nekik nem is ajánljuk.
A minimalizmus hívei számára inkább a rend, a béke, és a harmónia esztétikája, keresése. A funkcionalitás szépsége ha valakit le tud nyűgözni, akkor jó eséllyel értékeli a mérnöki pontossággal kiszámított arányokat, az egyszerűséget, lényegretörést és nem fognak hiányozni neki a díszítőelemek.
Természetesen ezt sem ajánlhatjuk mindenkinek, mint a legjobb, legstílusosabb és egyetlen
megoldást, hiszen mindenki másban érzi jól magát és másak az elvárásai egy otthontól. Ez is egy lehetőség a sok közül, amit választhatunk. Érdemes vele megismerkedni és úgy kiválogatni azokat az értékeit, melyek átültethetőek a saját otthonunkba.

Legfőbb jellemzői:

A belsőépítész a minimalizmusban a puritán egyszerűségre épít. Az ember által vágyott harmóniát ritmusossággal és szimmetriával éri el, mely a természetre jellemző. A tér az embert szolgálja, melybe csak a legszükségesebb tárgyak, dísztárgyak vannak elhelyezve, de azok semmiképpen nem rikítóak, vagy zavaróak. A ritmusosságot változatos módokon érhetjük el. Például a geometrikus formák ismétlésével, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor visszafogott nyugodt színekkel dekorációval. A dísztárgyakból sosem egy van, hanem inkább több, egyenrangú.

Az alapszín általában a fehér. Emellett megjelennek még natúr színek, a barna finom árnyalatai, szürkék, bézsek, vajszínűek.
Nagy szerepe van az anyagválasztásnak, azok teljes felületeken megjelenő karakteres elemekké válnak. Az anyagválasztásra is jellemző a célratörő funkcionalitás és mindezt természetesen tökéletes minőségben és mérnöki pontossággal kivitelezve. A hanyagság, befejezetlenség, lazaság, rendetlenség idegen kifejezések ebben a stílusban. Legjellemzőbb a
kő, fém, alumínium, fa, beton használata. A hangsúly mindig ezeken az anyagminőségeken van, és nem a mintán, vagy egy bonyolult formán.

bedroomdesign4 design-interior-kitchen design-interior-minimal interior-minimalist-house

A szerelvények, gépészeti megoldások mindig falba építettek, eldugottak, ezzel is erősítve a harmóniát és a letisztultságot. Ugyanez a helyzet a pakoló felületekkel is. Gyakran mindent nagy gardróbok és okosan elhelyezett, rejtett tárolók takarnak, melynek segítenek fenntartani a rendet.
A ritmushoz hozzátartóznak a szünetek, vagyis a tágas terek. A minimalizmus kifejezetten helyigényes, de nem jelenti azt, hogy egy kisebb térben ne működhetne. Fő szempont, hogy az otthon legtöbb funkciója rejtve legyen.

A stílus merevségét az otthonosság kedvéért érdemes oldani egy oda nem illő tárggyal vagy izgalmas felületi struktúrákkal, esetleg meghökkentő színekkel. Mindenképpen jó alapnak számít a funkcionális terek személyes elemekkel (hangulatokkal) való feltöltéséhez.

Minden térnek jól áll a minimál stílus, a fürdőszobától, a konyhán át, egészen a közterekig, ne féljünk használni és bátran keverni akár más stílusjegyekkel is!

7 comments

 • Elek Márton - belsőépítész - designer 2009-06-15 at 14:43

  Szerintem ha onmagunkba nezunk nem letezik vegytiszta stilusunk, vagyis nem feleltetheto meg szemelyisegunk egy az egyben egy bizonyos stilusnak.
  Inkab olyan stilusok lehetnek, melyek kozelebb allnak hozzam vagy magunkhoz. Munkam soran arra biztatok mindenkit, hogy merjen olyan kornyezetet maga kore teremteni amilyen o valojaban, ehhez szukseges a megelvo stilusok elemzese es a szemelyes viszony feltarasa (miert is tetszik ez vagy miert nem szeretem azt…)
  Evvel lehet jo alapot epiteni a sajat stilus kibontasahoz.

  A minimalban a lenyegretorest es az atlathato tereket szeretjuk altalaban. ezen tulajdonsagok atultetesehez a sajat otthonunkba az eletmodig kell visszamenni, aztan az epiteszeti megoldasokat kell hozzaigazitani es ezutan lehet a belsoepiteszet es a targyak szintjen is harmoniat teremteni.


 • szabotamas.mail 2009-06-15 at 14:55

  Jól szól a cím…tetszik 🙂
  Ami engem nagyon zavar, azaz emberek hozzá állása ehhez a stílushoz. Legtöbben nem is tudják miről van szó, el se gondolkodnak, hogy a minimalizmusnak is van mondanivalója és jelentése. Számukra ez csak egy nagy üresség és meg se próbálják elfogadni. Nem tudom miért kell ellenállni, pedig az már tény, hogy kihalni nem fog, most már megmarad egy örök stílusnak, ami nem megy ki a divatból…(a fluid-nak, amit mostanában erőltetnek, inkább látom a történet végét)
  Nem tartják tiszteletben ezt a stílust, pedig elmondhatjuk, hogy már nagyon is komoly múlttal rendelkezik…
  A másik, ami zavar, hogy még szakmán belül is van, aki értetlenül tekint felé. Téved aki azt gondolja, hogy pár egyenes vonalból áll egy minimál bútor megtervezése és hogy nem kell nagy gépészet a legyártásához, csak mert nincs benne faragás és hajlított elem. Mondhatni ehhez kell a legnagyobb precízség a tervezőasztalon és a műhelyben egyaránt.
  Mondandóm nem tudom mennyire kapcsolódik a cikkhez, csak gondoltam elmondom haragomat 🙂


 • Szabó Tamás 2009-06-15 at 18:20

  Nem létezik vegytiszta stílusunk… Igazad van, én is úgy gondolom, hogy egy ember személyisége több stílushoz is igazodik, még ha ezt nem is tudja magáról. Van egy fő irányvonal és csatlakozhat mellé egy kis “kiegészítés”. Igen, ezt most így gondolom, de már cáfolom is meg saját magam, mert pont saját lakásom kialakításánál vettem a fő irányvonalat (minimál)és tettem hozzá egy kis “kiegészítést” (növényi ornamentika), na és az első hét után rájöttem, hogy elég lett volna a minimál is nekem bőven…:) Szóval nem egyszerű saját stílusunk feltérképezése.


 • Kucsera Péter - tárgytervező - design tanácsadó 2009-06-16 at 11:41

  Kinkek ajánlom a minimált? Csakis annak, akinek nagy gardrobe szobája van. 😀


 • Elek Márton - belsőépítész - designer 2009-06-16 at 14:59

  Nemcsak a stílusok fejlődnek, alakulnak, hanem a befogadó személyisége, hozzáállása is.


 • Kucsera Péter - tárgytervező - design tanácsadó 2009-06-23 at 11:19

  Egy kicsit komolyabban. Mint tárgytervező azt hiszem meg tudok szólalni hitelesen a témával kapcsolatban. Szeretem. Szeretem a minimált de nem gondolnám, hogy mindenkinek való. Hogy is van ez? Kinek milyen stílus való? Valahol hallottam, hogy a mindenkori divat mindössze a divatosan öltözködők 12%-ának áll jól. El tudom képzelni, hogy ez igaz. A stílus egy kicsit hasonlít a divathoz ebből a szempontól. Ha valamit sokszor látunk az ismerőssé válik, az ismerős dolgokhoz pedig vonzódunk. Gondoljunk csak a tévés “személyiségek” vonzerejére, a reklámokra. Rengeteg kísérlet bizonyította, ha valamit elégszer elmondanak az hitelesnek tűnik. És mostanában sokat hallunk a minimálról, sokan beszélnek róla, sokat fotózzák és publikálják. Olyanok is megkívánják, akiknek pedig csak gondot fog okozni… Persze ez nem a minimál hibája, a minimál igenis jó és szerethető. Annek aki tud minimál életet élni, akinek nem okoz problémát hogy belátnak az intimebb életébe is, akinek nincsenek görcsös gyűjtőszenvedélyei, aki ezeket már meghaladta, túllépett rajtuk. Véleményem szerint a minimálhoz fel kell nőni. Ezzel nem szeretném degradálni azokat akiknek ez még nem való.. ahogyan a “gyerek” sem egy rossz felnőtt, hanem egy más állapotban lévő ember. A szőlő sem rossz bor, hanem a gyümölcs más állapota. A minimál egy életforma. Egyszerűen kevesebb birtoklás, kevesebb anyag, kevesebb forma. … Ha ez neked vonzó, ha ezt érted csak akkor alakítsd az életteredet ilyen alapelvek szerint.. hogy az újságban bejön, még nem jelenti hogy szeretni is tudnád. Gondold át, gondoljátok át ezeket mielőtt stílusok mentén próbáljátok meghatározni a következő otthonotokat. Én magam barokk vagyok? Minimál vagyok? Nem? Akkor mi vagyok?


 • Buzogány Ildikó - belsőépítész 2009-08-26 at 10:58

  Én azért is szeretem a minimált, mert nagyon jó kombinálni más stílusokkal. Jól megválasztott arányokkal kellemes élettér hozható létre, hiszen a funkcionális minimál nem zavarja a díszesebb stílusokat. Az így létrejött enteriőr eklektikus lesz, de nem zavaró káoszban és jól használható.


Back to top