7 intő jel, hogy nem megfelelő a belsőépítész tervező

Manapság egy építkezés ,- legyen az családi ház, iroda, vagy akár egy négy csillagos szálloda, – egyik legfontosabb jellemzői a bekerülési költsége, valamint a gazdaságos üzemeltetése. Az elvártnál vagy a tervezettnél nagyobb kiadások kockázatát többek között a megfelelő közreműködő partnerek, tervezők kiválasztásával is lehet csökkenteni. Mivel ez egy belsőépítészek által üzemeltetett honlap, maradjunk egyelőre a belsőépítészeti témánál.

Egészen bizonyos, hogy minden épület felépül és használható lesz belsőépítész alkalmazása nélkül is. Mivel társadalmunk igényszintje szerencsére már nemcsak az ősközösségi, hanem lassan a középkori normákat is meghaladta, így egyre többször találkozunk egy projekt megvalósítása során bevont belsőépítésszel. Ez alapvetően természetes, de egy fontos tulajdonsága van, mégpedig az, hogy pénzbe kerül. Hogy mennyibe, az attól függ, hogy…

Próbáljuk meg az alapján rangsorolni őket, hogy mennyibe kerülnek a megrendelőnek, olyan szubjektív tényezőket figyelmen kívül hagyva, hogy például elszereti a tulaj feleségét, vagy legalább társalgás közben a szemembe néz és friss a lehelete. Ha ez előzőket tényleg nem számítom, és a költségekre koncentrálok, akkor annál jobb egy belsőépítész, minél kevesebbe kerül összességében. A tervezési díjukról most ne beszéljünk, majd az is megér egy misét. Íme hét és egy ráadás pont, ami jellemzi a rossz, azaz ebben az esetben a nem költség hatékony belsőépítész tervezőt.

1. Nem hajlandó adott költségkeretre tervezni. Ez azt jelenti, hogy a tervezési szerződésben lehet/szükséges/elengedhetetlen rögzíteni azt a költséget, amennyibe az általa tervezett megoldások, berendezések kerülnek. Ha ez ellen tiltakozik, akkor vagy az ügyfél valós igényei helyett saját magát szeretné megvalósítani, vagy nem hajlandó elvégezni az árak ellenőrzésének valóban fáradságos, de hasznos műveletét, vagy egyszerűen nem bízik magában. Ebben az esetben viszont inkább menjen el mondjuk birkapásztornak.

2. A bevonni kívánt tervezőnek nem volt hasonló munkája. Nagyon egyszerű példa: aki eddig csak lakást tervezett, az ne a mi irodánkon/szállodánkon/üzletünkön, tanulja meg mondjuk a tűzcsapszekrény, az RWA, vagy a hűtő-fűtő, leánykori nevén fan-coil rendszer berendezéseinek elfogadható belsőépítészeti megfogalmazását. Esetleg ezekről még nem is hallott, brrr.

3. Nincs belsőépítész végzettsége. Könnyen ellenőrizhető. Az építész kamarának van belsőépítész kamarai tagozata. Nem mindegy, hogy valaki végzett belsőépítész, vagy letudott egy gyorstalpaló lakberendezői micsodát, vagy még azt sem. Ha az illetőnek van flepnije a belsőépítészségéről, akkor annak is nagyobb a valószínűsége, hogy hallott mondjuk a szakági tervezőkről. A tervezés csapatmunka, a játékosoknak illik a másikat bevonni a játékba, vannak épületgépészek, elektromos tervezők, akik különböző rejtélyes dolgokat csinálnak, például nemcsak a kettőhúszat, hanem még a számítógépet is össze tudják kötni a tévével, mégpedig láthatatlan módon, mondjuk a falban.

4. Csak a többi tervező munkája végeztével szeretne bekapcsolódni. Alapvetően minél később lép színre, annál több mindent kell majd változtatni, esetleg az építkezésen rögtönözni. Nagyon fontos, hogy munkája összefügg az elektromos és a gépész tervezőjével is. Sőt, ha a változások miatt az ő terveiket is módosítani kell, akkor az a megrendelőnek még plusz tervezési díjban is fájhat. Nem beszélve a sokadszor változtatott, újra kivésett és áthelyezett kapcsolókról, meg az újragyártott bútorokról.

5. Még laikusként megítélve is irreálisan alacsony tervezési díjjal dolgozik. Azt hiszem ezt nem kell magyarázni, kis pénz, kis foci, akármilyen hihetetlen megbosszulja magát. Már a költözésig többe fog kerülni, a használat során viszont még többe, sőt ami nem is biztos, hogy pénz lesz.

6. Az idő nem számít. De igen. Gyengébbek kedvéért az idő tényleg pénz. Ha a be nem tartott tervezési határidő miatt nem költözöl, vagy nyitsz meg időben, akkor például tovább kell fizetni az albérletet, bérleti díjat, stb. Ha a kivitelező e miatt nem tudja időben befejezni a munkát, még csak számon sem kérheted, a kötbér kötelezettsége alól jogosan ki fog bújni, és mint köztudott, a kivitelező bizony nem a barátod, és nem hagyja ki a ziccereket. A magas labdákat lecsapja, az alacsonyba viszont belerúg.

7. Rokon, közeli ismerős. Aki próbálta már a rokoni vagy baráti és az üzleti kapcsolatait összekeverni, tudja miről beszélek. Annyira durva, hogy bele se gondoljatok, a megrendelők, de még a belsőépítészek kiskönyvében is pirossal van szedve: szigorúan tilos, kerülendő. Kivétel: a névrokon.

És ráadásként, ha valóban költséget szeretnél megtakarítani, óvakodj a művészektől. És mielőtt a rosszmájúak megjegyeznék, tényleg nincs bennem zsigeri ellenszenv, vagy irigység irántuk, jómagam is dolgoztam belsőépítész irodában.

Tudj meg többet a szerzőről:
Szerző: Lengyel Vilmos / Spányi és Jakab Beruházásszervező és Lebonyolító Kft – egyszerűbben: műszaki ellenőr