Ugye aki már vásárolt szőnyeget, nagyjából tisztában van vele, hogy egy kemikáliákból előállított műanyag terméket helyez el a lakóterében nagy felületen. Ez a kemikália mennyiség pedig a szőnyeg minőségétől és fajtájától függően több-kevesebb káros anyagot is a levegőbe juttat. Nem csodálkozunk hát, ha gyerekeink asztmásak lesznek vagy „csak” allergiásak valamire. Nem csoda, hiszen a város levegőjét a lakásban megtalálható természetes anyagok híján nem sok minden képes szűrni. Tudjuk nem olcsó kis térben még nagy virágokat is elhelyezni, lehetőség szerint valódi fa burkolatokat alkalmazni illetve a padlót természetes anyagból készült szőnyegekkel fedni. Pedig bizony ezek a szerves anyagok lélegeznek, párát vonnak el a levegőből vagy épp juttatnak vissza, ha épp arra van szükség.

Miért válasszunk természetes szőnyeget

A természetes anyagokból – gyapjúból, kókuszból, szizálból, tengerifűből – készült szőnyegek gyártásakor nem használnak vegyszereket, így ezek a szőnyegek, műszálas társaikkal ellentétben, nem károsítják az egészséget.

A természetes szőnyegek portaszítóak, így a hétköznapi tisztántartásuk egyszerű.

Antiallergének, mert a poratka nem telepszik meg bennük.

Antisztatikusak, így számítógépes környezetbe, irodákba is ajánlhatók.

„Lélegeznek”, vagyis képeset magukba szívni és kiereszteni a párát, így tartva egyenletes szinten a helyiség páratartalmát.

 

A természetes szőnyegek fajtái

A legelterjedtebb és legjobb minőségű természetes szőnyeganyag a gyapjú. Évezredek óta készítenek belőle szőnyegeket, amelyek kivételesen hosszú élettartamúak, strapabíróak, vízlepergető hatásúak. A szőnyeggyártók a legmodernebb technológiák segítségével sem tudtak olyan szőnyegfajtát előállítani, amely minden tekintetben felveszi a versenyt a gyapjúval.

Az erős kókuszrostból készült szőnyegeket ott használják, ahol a legnagyobb igénybevételnek van kitéve a szőnyeg: kültéren, bejáratnál lábtörlőként, uszodákban a medencék partján. Azt sem bánja, ha nagy mennyiségű víz éri, és a napsütést is jól tűri.

szizál hazánkban kevésbé ismert szőnyeganyag, egy trópusi kaktuszféle rostja. Sokoldalú, könnyen kezelhető, erős szőnyeg készül belőle, az angolszász országokban minden második lakásban megtalálható. Változatos színekben és mintákban készítenek belőle szőnyeget a legegyszerűbbtől az igazán különlegesekig.

Milyen természetes szőnyeget válasszunk

Nappaliba tömörebb gyapjút vagy nagy mintás szizált, esetleg különleges hatású gyapjú-szizál keveréket érdemes választani.

Hálószobába olyan puha gyapjúszőnyeg illik, amibe jólesik mezítláb belesüppedni.

Pici gyerekek szobájába színes, tömör szövésű gyapjút ajánlunk, nagyobb gyerekeknek már akár a szizál is szóba jöhet. Mindkét anyagot könnyű tisztán tartani.

Dolgozószobába különösen sűrű szövésű, erős szizált vagy gyapjút válasszunk, amelyet a gyártó görgős székek alá is ajánl.

Étkezőbe a sűrű szövésű szizál a praktikus választás, mert jobban bírja a nagy terhelést, amit az étkezőszékek lábai jelentenek.

Folyosókra szizál futószőnyeget terítsünk. Ha hátoldal nélküli változatot választunk, és a szőnyeg egyik oldala elhasználódik, csak a két végét kell újraszegni, majd megfordítani, hogy egy szinte új szőnyegünk legyen.

Kültérre, „vizes” helyiségekbe, nyaralókba a kókusz a legjobb megoldás, mert a víz nem tesz kárt benne.

Irodába, intézményekbe is tehetünk természetes szőnyeget, ha azok megfelelnek a szigorúbb tűzvédelmi és egyéb előírásoknak. A Naturflornál több olyan gyapjú- és szizálszőnyeg is kapható, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Természetes szőnyeg egyedi méretre

A legtöbb nagyáruházban csak meghatározott méretű, előre legyártott szőnyeget vásárolhatunk, így sem a szőnyeg pontos méretét, sem a szegés típusát vagy színét nem tudjuk kiválasztani. Ráadásul ezek a nagyáruházak viszonylag kevés természetes anyagból készült szőnyeget tartanak raktáron.

Naturflor Csap utcai mintaboltja ugyan nem nagy, de különleges meglepetéseket tartogat azoknak, akik nagyobb igényekkel vágnak neki a szőnyegvásárlásnak. Az országban talán itt található a legnagyobb kínálat természetes szőnyegekből (mintegy 1000 típust forgalmaznak), és a legtöbb szőnyeget tetszőleges méretre készíttethetjük, sőt többféle szegéstípusból és -színből választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Már 4500 Ft-os négyzetméteráron is kapunk szizál- vagy kókuszszőnyeget, de az ínyencek is széles kínálatból válogathatnak a szőnyegkülönlegességek között.

A természetes szőnyegek tisztán tartása

A természetes szőnyegek mindennapos tisztítása igen egyszerű. Nem igényelnek rendszeres takarítógépes tisztítást, nem kell őket időről-időre tisztítóba vinni – az egyszerű porszívózás bőven megteszi, ugyanis a természetes szőnyegekben kevesebb por és poratka telepszik meg, mint a műszálasokban.

Ha már vegyszer nélkül készült, természetes szőnyeget választunk, az sem mindegy, mivel tartjuk tisztán, milyen anyagokkal távolítjuk el belőle az esetleges foltokat. Azon túl, hogy ezek a szőnyegek nem igénylik a vegyszeres tisztítást, a szennyeződések kitisztításához sem kell vegyi anyagokhoz nyúlnunk. A legtöbb folt enyhén szappanos, samponos vízzel, alkohollal, ammóniával, ecettel kivehető. Erről bővebben a Naturflor szőnyegtisztítási cikkében olvashatunk.

 

További részletek a Naturflor honlapján.