Blog

A nagy belsőépítész dilemma. Amerikai vagy hagyományos konyha?


2009-07-06 Belsőépítész és az otthonod, Egyedi bútor, Időrend, Konyha

Az elmúlt néhány tíz év egyik legerősebb trendhulláma volt az amerikai stílusú konyha, vagyis hogy a nappali, az étkező és a konyha közös légtérben helyezkedik el.

A különböző lakrészek funkciójának elválasztást általában egy tálalópult adja, mely egyszerre lehet kisebb családoknál étkezőasztal vagy akár előkészítő pult is.

Ezt a mai napig ugyanolyan hevességgel támadják és dicsérik a szakfórumok.

Mi nem szeretnénk eldönteni ezt a vitát, hiszen mindenkinek saját igényei és szokásai szerint kell kialakítania lakókörnyezetét.

belsőépítész-klasszikus-amerikai-konyha1956 belsőépítész-amerikai-konyhapult belsőépítész-amerikai-konyha belsőépítész-amerikai-konyhapult2

A konyha, illetve elődje a tűz, az emberiség történetének kezdete óta, mondható, hogy a legfőbb társasági tér, találkozási pont, az ételkészítés színhelye.

Alkalmazkodva a változó étkezési szokásokhoz, divatokhoz a konyha megbecsülése, felépítése és szerepe is változik.

Egyre többen próbálnak a félkész, fagyasztott termékek nyújtotta látszatpraktikumról visszatérni a hagyományosabb, egészségesebb főzéskultúrához. Sokan beszámolnak arról, hogy nagyon jó érzés munkából hazatérve a főzésre koncentrálni, lelassulni, élvezni az ételkészítés nyújtotta örömöt és besöpörni a dicséreteket. A férfiak is egyre gyakrabban ragadnak fakanalat és fogókesztyűt, többé nem csak a nők dolga a főzés.

belsőépítész-hu-amerikai-konyha belsőépítész-studio-budapest-konyha belsőépítész-konyha-amerikai belsőépítész-kft-amerikai-konyha

Az amerikai konyha egyik nagyon előnyének tartják, hogy főzés közben az egész család együtt lehet. Például amíg az egyik szülő főz, addig a gyerekek a közelükben megcsinálhatják a házi feladatukat, a szülők pedig megbeszélhetik a nap eseményeit. Nincs a házimunkát végző elszeparálva, bezárva egy helyiségbe.

Nyilvánvalóan ennek az ellenkezője is igaz, hiszen vannak, akik főzést- sütést meditatív, magányos tevékenységként szeretik megélni, ő nekik természetesen nem az amerikai konyhát fogjuk javasolni.

Figyelembe kell venni, hogy ez a konyhastílus akkor kezdett elterjedni, mikor Amerikában megnőtt az előre elkészített, félkész, illetve fagyasztott ételek piaca, tehát a főzéssel járó kosz, szagok, idő lecsökkent. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy modern, jó amerikai konyhába ne lehetne klasszikus módon főzni. Ez is csak a jó kialakításon múlik.

Sokak számára éppen az vonzó a hagyományos konyha, étkezés funkció különválasztásában, hogy így minden helység még tökéletesebben láthatja el a részfunkcióját. Az étkezőben étkezünk. Arról nem beszélve amikor személyzet készíti az ételeket, vagy gyakoriak a nagyobb családi összejövetelek esetleg üzleti megbeszélések. Tehát mint mindennek az életben, az amerikai konyhának is a legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is. Hogy tudniillik így minden egy térben zajlik. Arról nem beszélve, hogy tapasztalatunk szerint a legmodernebb elszívók sem tudnak az étel készítés illataival mit kezdeni, maximum a pára az amit rájuk lehet bízni.

Másik hátrányának tartják (mely mások szerint előny), hogy állandó rendet kell benne tartani, hiszen a nappali része.

Ezt is nagyon könnyen kiküszöbölhetjük manapság, hiszen rengeteg megoldás létezik már a főző felület egy mozdulattal történő takarására, a konyhát egy látványos bútordarabbá téve.

amerikai-konyha amerikai-konyha-minimal amerikai-konyha-fekete kitchen_4

Azt, hogy milyen típusú konyhát válasszunk semmiképpen ne trendekre hallgatva döntsük el.

Konyhatervezéskor legelőször át kell gondolnunk a saját és ha van, családunk főzési, étkezési szokásait, habitusunkat és elvárásainkat. Kérdőívünk konyhával foglalkozó része is segíthet a döntésben, ajánljuk figyelmedbe!

6 comments

 • Elek Márton - belsőépítész designer 2009-07-08 at 16:37

  Az “amerikai konyha” feltételeit elsőre az építészet, majd a belsőépítészet eszközeivel lehet megteremteni. Alapja az egész ház vagy lakás térszervezésének átgondolása. Ez a megoldás azt feltételezi, hogy a családi élet központja a konyha-étkező-nppli hármashoz kapcsolódik, a privát szféra ettől külön, másik részben helyezkedik el.
  Más térszervezési szemlélettel kialakított lakásokban vagy házakban csak átalakítással, bontással oldható meg úgy, hogy jól is működjön.
  Ebből is az derül ki, hogy az építésznek szorosan együtt kell dolgozni a belsőépítésszel, belsőépítészt még az építészeti tervezési szakaszban érdemes választani.


 • Bauer Polla - építész - belsőépítész 2009-08-11 at 15:02

  Én is annak vagyok a híve, hogy ne a divatot kövessük, hanem saját életstílusunkhoz alakítsuk ki a lakásunkat.Gondoljuk át, nem fog e zavarni, hogy esetleg a betérő látja a koszos edényeket, tányérhalmazt,nem akarunk e időnként elvonulni magányosan vagy éppen egy jóbaráttala a konyhába tevékenykedni. Persze azek mellett az is igaz, hogy a konyha a társas élet helyszíne, gondoljunk csak bele, a legutóbbi házibulin hol tolongott mindenki. Hogyha valaki szeretne amerikai konyhát, de fél annak hátrányaitól, azt szoktam javasolni, keressünk egy köztes megoldást. Kerüljön egybe a konyha az előtérrel, az étkezővel, válasszuk le a nappaliról egy áttört fallal, vagy alakítsunk ki egy kicsit nagyobb konyhát, amiben elfér akár egy kanapé is.


 • Kucsera Péter - tárgytervező - design tanácsadó 2009-08-12 at 09:35

  Mi otthon akkor szellőztetünk, ha ételillatot akarunk a konyhában. Néha kívülről jön be egy kicsi.. Nem főzünk valami gyakran 🙂 Ilyen “konyhahasználati” szokásokhoz milyen konyha ajánlható?


 • Csap Viktor - belsőépítész - építész 2009-08-12 at 11:08

  Ilyen szokásokoz a kínai, vagy egy egyszerű menza stílust ajánlanék… 🙂


 • Buzogány Ildikó - belsőépítész 2009-08-24 at 09:19

  Az újonnan épített lakóparkokban szinte kivétel nélkül amerikai típusú konyhát terveznek az építészek és ezzel a jelzővel is reklámozzák a lakásokat, pedig nem mindig pozitívum.
  Csupán hely és anyagtakarékosságból teszik, használat során viszont kiderül, hogy mennyire hiányzik egy szükség esetén becsukható ajtó, eltolható fal, ami bezárja a szagokat, eltakarja a mosatlant, kizárja a zavaró tényezőket. A belsőépítész segíteni tud, de a kész lakásban már korlátozottak a lehetőségek és költséges a változtatás.
  Ezért fontos, hogy már a tervezés szakaszában átgondoljunk minden részletet, ami kapcsolatban lehet a lakóterünkkel és mivel ebben a belsőépítész a specialista, kérjük a véleményét és segítségét.
  Megéri!


 • Elek Máté - belsőépítész - designer 2009-08-26 at 10:44

  A mi napjainknak egyáltalán nem fontos része a főzés, ezért a konyhánk csak az alapfunkciókat szolgálja ki. Mivel az életünk inkább ez együtt kávézásról, beszélgetésről, borozásról szól, nem rejtettük el egy külön helységbe ezeket a funkciókat, hanem kialakítottunk egy konyha-étkező részt, ami széles átjáróval van összekötve a nappalival. Így (hacsak nem akar valaki félrevonulni) együtt van a család vagy a baráti társaság. A belsőépítészeti tervezésnél csak a szokásainkra figyeltünk, míg a bútor kialakításánál figyelembe vettük a trendeket és anyagi lehetőségeinket. Érdemes volt így csinálni, örömmel használjuk és nagyon szeretjük!


Back to top