Zugligeti 90-es évekbeli lakás átalakítása 21. századi igények szerint

Egy nagyon kellemes, ősfás, 90-es években épült zugligeti lakóparkban vásárolta a fiatal pár ezt a lakást néhány évvel ezelőtt, melyet lakva szerettek volna megismerni mielőtt hozzányúlnak az átépítéshez. Ennek a gondolata már az elején megvolt a fejükben, mert a vásárláskor látták a rendkívül tagolt terek és rossz leosztású térelrendezések állapotát. Sokat gondolkodtak, tervezgettek miközben erősödött bennük az elhatározás, hogy az átépítéshez profi szakembereket szeretnének megbízni, nehogy csöbörből vödörbe kerüljenek az elrontott részleteket illetően.
Újra definiálásra került az előszoba, a vendég mellékhelyiség, a nappali, konyha, a lépcső, a fűtésrendszer és a tetőtéri terasz is beépítésre került, mert sok sebből vérzett műszakilag.
A belsőépítészeti tervezést még bőven a Covid előtt kezdték, de a kivitelezés elejére már sikerült érzékelniük az építőanyag hiányokat és a gyors döntési kényszereket, a megváltozott kivitelezői hozzáállásokat. De mint ahogy a tervezést ez utóbbit is nagyon tudatosan és komoly előkészülettel sikerült ügyesen átvészelniük.
A lépcsőszerkezet teljesen új geometriát kapott, mellette szintén új teraszajtókkal és a lépcső felső részénél egy ügyes tolóajtó megoldással a lenti élettér hangforrásai is teljesen elszeparálhatóak a felső háló funkciótól. Ezt a hangforrást hívatott csillapítani a lépcső falán elhelyezett képzőművész által készített gyapjú falpanel, mely remekül ellátja a hangszigetelő  és esztétikai funkcióját. Egy zárt lépcsőház gondolata is felmerült bennük, de éppen ez a tagoltság volt jellemző a régi elrendezésre is. Így pedig Edina segítségével és ötleteivel egy szellős térelem jött létre, ahol a teraszra is és a szomszéd dolgozószobába is könnyed átjárás biztosított.

A nappali és konyha kapcsolatát is újra kellett gondolni, mivel a konyha ugyanekkora alapterületű helyiség volt, viszont azzal, hogy majdnem minden falán volt egy ajtó és az étkező asztal is ide volt bezsúfolva, nehezen használható térben kényelmetlen volt főzni, hiányoztak az előkészítő pultfelületek

A szülői háló az alsó szinten kapott helyet, míg a vendégszobák az emeletre kerültek. Itt jött létre egy nagyobb tetőtéri játszótér / edzőterem is.

A felső szint hálószobái jelenleg vendégszobaként funkcionálnak, ennek megfelelően lettek berendezve. De kialakításuk már a család bővülését is számba veszi.

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"A funkcióknak kiszabott terek alapterületét alig változtattuk meg, de a falakon elhelyezkedő nyílászárók mozgatásával/megszüntetésével és a lépcső geometria újragondolásával sokkal személyre szabottabb és jobban használható tereket tudtunk létrehozni. Legnagyobb kihívás a lépcső szerkezete és anyagválasztása volt, hogy a térben elhelyezkedve is egy könnyed szellős érzetet adjon, mindeközben pedig egy masszív szerkezetként a használat során is kényelmes legyen, és a teraszra is ki tudjunk jutni alatta. Külön öröm volt számomra, hogy abszolút nyitottsággal fogadták a magyar tervezők által készített termékeket, mint pl a hálószobák függesztékei és a gyapjú falpanel. "

Belsőépítész tervező:  Lak Edina

Az alábbi néhány kép pedig a lakás átalakítás előtti állapotát szemlélteti: