Úszóház a Tiszán

Egy nyaraló kialakításánál nagyon fontos, hogy pontosan megfogalmazódjon a cél. Vannak akik viszonylag ritkán használják a nyaralójukat, vannak akik kifejezetten nomádabb körülményeket szeretnének ott megélni …

Ebben az esetben a nyaraló egy második otthont jelent. A család, amikor csak tudja, ott tölti a hétvégéjét, a nyári szüneti időszakban pedig huzamosabb időre leköltöznek. Fontos volt, hogy a nyaraló ugyanúgy kiszolgálja a mindennapi igényüket, mint az otthonuk, de természetesen eltérő jellegű a használata.
A közös tevékenységek, étkezések lehetőség szerint a szabadban, a víz fölött történnek, egy kis kinti konyha szolgálja ki a szabadban főzés lehetőségét. Mivel sűrű vendéglátás jellemző, a belső tér is ennek megfelelően lett kialakítva.
Fontos volt, hogy a konyha – nappali – vendég wc – háztartási helyiség egységétől elszeparálva legyen a privát tér, azaz a szülői és gyerek hálószobák és a hozzá tartozó fürdők. Azonban a csodálatos környezet az összes helyiségbe beúszik, minden szoba  a körüljárható  pontonra, illetve  a vízre nyílik, a körablakokkal pedig egy kis hajó-érzés lett becsempészve az enteriőrbe.
Az a tény, hogy nem szilárd alapokon áll az épület, a tervezésre is hatással van.  A szerkezeti és gépészeti kötöttségeken túl az anyagválasztás szempontjából is körültekintőnek kell lenni, illetve a kiegészítők kiválasztásánál is figyelembe kell venni ezt a tényt.  Attól függetlenül, hogy az úszómű ki van kötve  a parthoz, egy egy nagyobb sebességgel elhaladó hajó okozta hullám megmozgatja a házat, emiatt például olvasólámpát nem célszerű függesztékkel megvalósítani, mert zavaró lehet annak mozgása. A kivitelezés során fokozottan figyelembe kellett venni ezt a tényt, nem kis kihívást jelentett a szakági kivitelezőknek.
Jelen esetben egy meglévő kisebb úszóház átalakításával, bővítésével valósult meg a jelenlegi megjelenés. A család már évek óta használta a kisebb méretű házat, így pontosan meg tudták fogalmazni elvárásaikat, igényeiket, kialakult szokásokkal használták a tereket, a környéket, mindemellett teljesen nyitottak voltak az eddigitől eltérő térkialakításra, anyaghasználatra, formavilágra.

" Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt egy úszóház kialakításának terveit elkészíteni, hiszen nem mindennapi feladat. Ezúton is szeretném megköszönni az ügyfeleknek, hogy átadták az évek során felszedett személyes tapasztalataikat, tudásukat az úszóházakkal kapcsolatban, ezek a megoldások kialakításában nagyon hasznosak voltak. Mind a projekt, mind az ügyfeleim szempontjából élmény volt ez a munka, jó hangulatú egyeztetésekkel, hatékony konzultációkkal a bő 1 évvel ezelőtt kitűzött célt, ütemtervet sikerült tartani. "

– a tervező, Pallaghy Kata

Fotó: Jaksa Bálint