Tetőteraszos penthouse lakás a belvárosban

Sok lakásnál és lakóháznál fordul elő az a helyzet, hogy a megépült terek, elosztások nem tükrözik a vásárló személyes igényeit.
Ez esetben egy szerkezetkész lakásról van szó, ahol a megrendelők együttműködésével egy sokkal ideálisabb lakókörnyezetet sikerült létrehozni. A cél az volt, hogy a közös terek nagyok, szellősek legyenek, itt zajlik a mindennapi élet, a magán, privát szobák számára elegendő kisebb terület, ahova el lehet vonulni
Funkcionálisan a család igényeihez igazítottuk a tér adottságait, a térdfalak feletti beugrókat hasznosítottuk, itt-ott rejtett tárolóként, beépített szekrényként, pakolófelületként, máshol pedig bioetanol kandallót ültettünk bele.
Sok tárolóra, gardróbszekrényre volt szükség, de oly módon alakítva az elrendezést, hogy azok ne uralják a helyiségeket, sokkal inkább láthatatlanul szolgálják ki az igényeket.
Az egyik fontos szempont volt, hogy a belső udvar felé a nagy üvegfelület nyitottságát kihasználjuk, hogy minél szabadabb hangulatot keltsen.
A tetőkertre vezető lépcső és alatta lévő mini kert vizuálisan szervesen kapcsolódik a bejárati térhez és nappalihoz, ennek a látványnak sokkal nagyobb szerepet szántunk, az eredetileg lemelap borítású lépcső üveglap járófelületet kapott, így a több fénnyel egy különleges térélmény jött létre.
A padlóburkolatok, falburkolatok, tapéták választásánál mindenhol egyfajta fémes, csillogó fényhatás különböző megjelenéseivel a fényjátékokra is ráerősítettünk, így a kevésbé világos területek is több életet kaptak.
A nagy fürdőben valójában a zuhanyzó helyén nem változtattunk, de teljesen más élményt adtunk neki. Eredetileg szabad zuhanyzó lett volna, szabadon vezetett zuhanyszettel, a tetősíkok geometriája ehhez tökéletesen alkalmas volt. Az új tulajdonosok azonban zárt, kifröccsenő víztől mentes, viszont tágas, ajtó nélküli, komfortos zuhanyt szerettek volna, amely nem teljesen átlátszó, de mégis izgalmas üvegfelületű. Így lett végül „csigaház” vonalban kialakított, élében led szalaggal megvilágított robbantott üveg zuhanypanel, a csigaház „előterében” elhelyezett törülközőszárítóval, hogy egyből kéznél legyen. Nagyon sok variácót, adottságot kellett figyelembe venni, hogy a kényelmes belmagasságok létrejöjjenek a bejáratnál, ráadásul igény volt a küszöb nélküli kialakítás. Az épített zuhany padlója a fürdő padlójával azonos, csak kisebb csíkokra vágott a csúszásmentesség érdekében, finoman kilejtetve a fürdő szintjére, de közvetlenül a zuhany alatt antracit színű vágható zuhanytálcát tettünk be, emely a padlóburkolattal egy síkban be van süllyesztve.

"Abba a különleges helyzetbe kerültem a projekt kapcsán, hogy egy lakást kétszer is megtervezhettem. Az előző tulajdonos élete más irányt vett, ezért a számára tervezett fiatalos indusztriális lakás kivitelezésére nem került sor. Az új tulajdonosok családi helyzete, ízlésvilága, térhasználata is teljesen más volt mint az előző tulajdonosé. Különleges tapasztalat volt, mindkét esetben szuper ügyfelekkel."

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata