Családi ház prémium kivitelben

Aki építkezett már, annak ismerős lehet a kivitelezés alatti bonyodalmak végeláthatatlan és összetett sorozata. Alig várjuk, hogy végre beköltözhessünk, a dolgaink kikerüljenek a dobozokból, minden a helyére, szépen rendezetten. Most bemutatunk nektek egy olyan házat, ahol a kivitelezés példaértékűen ütemezetten zajlott, köszönhetően a tapasztalt kivitelezőnek és gondos belsőépítészeti tervezésnek.
Ennél a projektnél a gazos telek szemrevételezése és a beköltözés között eltelt idő másfél évet tett ki. Ez az időtartam magába foglalta a belsőépítészet, az építészet, a hozzá tartozó gépészet és elektromos kialakítás összefésülését majd megvalósítását.

Az ügyfelek legfontosabb szempontja az volt, hogy egy maximálisan az igényeikre szabott, átgondolt házuk legyen, ahol hosszútávon képzelik el a jövőjüket. Különösen örülünk, ha a megrendelők tudatosak és átgondoltak a vágyaikat illetően, hiszen így lehet megelőzni a kivitelezés közbeni variálásokat, a későbbi átalakításokat. Így megértik a Geppetto által képviselt filozófiát, mely szerint a legjobban bele kell vonni az ügyfelet a tervezésbe, még ha ez többszörös időráfordítást is igényel az öncélú tervezésekhez képest. Szerencsére egyre többen látják manapság, hogy nem a trendeket kell vakul követni, hanem egy jó belsőépítész segítségével alaposan megvizsgálni önmagunkat és az életmódunkat.  Így a valós igényeinkhez igazodó térkapcsolatok és funkciók alakulnak ki, amelyek hosszú távon szolgálják a benne lakók kényelmét a mindennapjaikban.

A megrendelők amellett, hogy a jelenlegi trendekkel teljesen tisztában vannak, nem helyezték azt a saját igényeik elé. A térkapcsolatok, terek és a berendezés meghatározásához a  napi rutin, szokások, prioritásaik részletes megismerése a szükséges. Az egyes részletek, kialakítások, anyagok választásánál a funkció, jól kezelhetőség, időtállóság, minőség és az őszinte anyaghasználat volt az elsődleges. Itt ami beton felület az valódi szerkezeti beton, a fa megjelenésű padlóburkolat természetes fa, a bútorok esetén furnérozott felületek. Egyszóval lényegre törő, letisztult,  felesleges sallangoktól mentes lakótér.

Fontos volt a megrendelők számára, hogy a gépészetet a lehető legjobban rejtsük el a házban, emellett az elektromos  eszközök könnyen kezelhetőek legyenek. A belsőépítészeti tervezés során a családi házas léptéket jóval meghaladó, rendkívül részletes és összehangolt szakági tervek készültek. Itt a térformálás esetén semmi sem öncélú: ahol valamilyen mennyezeti leugrás jött létre, ott pl. gépészet kapott helyet. Esetleg ezek a megmozgatott elemek egy-egy felületválasztással vagy világítási megoldással ki lettek emelve vagy éppen el lettek rejtve.

A nappali/étkező feletti látszóbeton mennyezet + vasbeton szerkezetbe tekert mennyezeti hűtés-fűtés + sínes lámparendszer hármasának hibátlan kivitelezéséhez az volt szükséges, hogy az elektromos kiállások, lámpa rögzítési pontok illetve a gépészeti csővezetés az igényekhez igazítottan pontosan meg legyenek határozva a terveken, nehogy a felszerelés során a szerkezetben lévő csővezeték el legyen fúrva. A ház közepén lévő függőleges akna egy minden szinten használt szennyesledobóval párosul, a lakószinteken beépített szekrényként megjelenve. Mivel komoly gépészet került beépítésre, fontos volt ezek összehangolása, és itt az elektromos és gépészeti tervek is belsőépítészeti átgondolást igényeltek, azaz minden a funkcionalitás alá volt rendelve, ezt kellet beöltöztetni a megrendelői igénye szerint “sallangmentesen”.

A magas minőségű anyagok használata különös tervezési részletezettséget igényelt, illetve a kivitelező kiválasztásánál is fontos szerepet játszott. A fürdőkben szint-magas burkolatot használtunk, ennek kivitelezését ma Magyarországon nem sok burkolócsapat vállalja. Lényeges szempont volt a megjelenés mellett a használhatóság, kezelhetőség és élettartam volt. (pl. takaríthatóság!)

Profi asztalos csapatra volt szükség, hiszen az asztalos termékek esetén fontos volt, hogy a nagyobb festett felületek és a különböző összehangolt fa illetve furnéros anyagok árnyalatban, erezetben, megjelenésben egységet képezzenek amellett, hogy ezek a bútorok hosszú távon is problémamentesen működjenek.

A design során a letisztult, funkcionális megjelenés volt az elsődleges cél, kiemelkedő értéket képviselő anyaghasználattal. Illetve fontos volt, hogy a világítás mind megjelenésben, funkcióban és kezelhetőségben extraként jelenjen meg.

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"Nagy öröm volt ez a projekt, mert amellett,hogy a funkcionalitás illetve a minőségi anyaghasználat és berendezés dominál, a kész terekben érezhető az átgondoltság.  A profi szakági tervezőkkel összehangolt tervezésnek köszönhetően a kivitelezés alatt is minimális kérdés merült fel."

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata

"A Geppetto az elmúlt 20 év tapasztalatainak esszenciájából épített föl egy sajátos munkamódszert, ahol az ügyfeleit egyenrangúan kezelve vonja bele finom erőkkel a munkafolyamatok egyes fázisaiba, ezzel megelőzve a későbbi újratervezést, vagy bosszankodást. Így bebizonyosodott: a folyamatba beletett idő és energia, a kölcsönös együttműködés hosszú távon mind időben, mind kényelmi és a  lelki harmónia tükrében is többszörösét adja vissza.
Különös megtiszteltetés, ha a megrendelő az évek során többször alkalmazza a tervezési szolgáltatásainkat."

Geppetto tulajdonos:  Elek Máté