Óbudai panel lakás átalakulás

Ugyanott, de valami egészen új

Teljes értékű konyha a korábbi mini helyett, tágasabb, kellemes méretű nappali, új tárolórendszerek, újraértelmezett fürdő, és mindez egy panelben? Aki vágott már bele lakásfelújításba, bizonyára feltette magának a kérdéseket, hogy „De mennyire merjek nagyot álmodni?”, és hogy „Meg lehet-e ezt valósítani egyáltalán?” Ha szerencséje van, akad a baráti körben valaki, aki elláthatja egy-két hasznos tanáccsal, ha van saját tapasztalata arról, mivel jár egy felújítás. Külön öröm, ha egy megbízható szakembert is ismer.

Hogyan zajlik egy ilyen átalakulás a Geppetto segítségével?

Az alábbi megbízásunkat egy teljesen hétköznapi igény hívta életre. Kirepültek a családi fészekből az időközben felnőtt gyermekek, ezért a szülők szerették volna a lakást páros életmódjukhoz alakítani és kényelmesebbé tenni. Álmaik otthonára vágytak az alaprajz adta keretek között, és ezért a teljes átalakulásra is hajlandóak voltak. Sejtették, hogy falakat kell majd átmozgatni, átrendezni a gépészetet, és hogy újra kell majd gondolni az évtizedek alatt kialakult, természetesnek vélt térfunkciókat. Mindezt úgy, hogy legyen minden egységes, és maradjon még elviselhető mértékű az átalakítással járó kellemetlenség. Amit biztosan tudtak az az, hogy ehhez belsőépítészre lesz szükségük egy ilyen átfogó megújuláshoz. A funkcionális térszervezésben pedig Lak Edina belsőépítész tervezőnk vitte el a lehetőségeket a legvégsőkig. A képek és a megrendelők elégedettsége példázza a sikeres megvalósulást.

Szintet lép a kényelem

Kihívás volt korabeli típustervek szerinti aprócska wc és kicsiny fürdőszoba helyett egy igazán az igényekre szabott, jól használható helyiséget tervezni, amely egyetlen közös térbe csoportosítja az ide tartozó funkciókat. Edina bátran vett el és adott hozzá falakat annak érdekében, hogy megalkossa az igényeknek megfelelő funkciókat. A kihasználatlan folyosórészlet és tároló-beugrók felhasználásával akkora teret hozott létre, amelybe a fürdőkádon, zuhanykabinon, mosogató- és szárítógépen kívül még tárolórészeknek is maradt hely.

Belsőépítész tervezőnk végig szem előtt tartotta a terek megfelelő kapcsolódását és az átjárhatóságot – az általa betervezett tolóajtóval a nappali és a halószoba térkapcsolata rugalmas lett. A tárolórendszerek gondos kiosztásával a helyiségek jól áttekinthetők maradtak, a nappaliba bekerültek a házaspár igényeit kielégítő bútorok, polcok, tv fal. Így válhatott ez az újragondolt helyiség a társasági élet központjává, és meghatározóvá a belső terek látványvilágában.

– a tervező, Lak Edina

Nézd meg az előtte és átalakítás alatti képeket:

Fotó: Jaksa Bálint