Óbudai családi ház

Azt mondják, ami nehezen indul, abból lesznek az igazán jó dolgok. Ez a történet egy mondattal kezdődött, amit az ügyfél mondott az első találkozáskor: „ Nekünk van már belsőépítészünk, a feleségem akarta, hogy eljöjjünk hozzátok, én miatta vagyok itt…” Talán épp ez a nyílt és őszinte kommunikáció volt a titok, de nem sokkal ezután már benne is voltunk egy családi ház tervezés közepében.

Egy óbudai családi ház engedélyezési terveinek beadása körül érkeztünk meg az építészekhez, ahol először a megrendelőkkel is együttműködve meg kellett határozni kinek mi a feladata pontosan, mi lesz a mi szerepünk a projektben. Ahogy ez lenni szokott, az elején építész oldalról volt némi aggodalom, hisz már félkész elektromos tervek, gépészeti koncepció és majdnem kész építész tervek voltak.

Ekkor jöttünk mi belsőépítészként és kezdtük a megrendelői igényeket szem előtt tartva berendezni, formálni, anyagokkal, fényekkel és színekkel megtölteni a tereket. Szerencsére hamar belátta mindenki, hogy együtt többre jutunk és remekül ki tudta egészíteni egymást a tervező csapat. A közel egy éves tervezési folyamatban gyakran volt közös kooperáció a szakági tervezőkkel, és a belsőépítészeti egyeztetések nagy részén már nemcsak a megrendelők, hanem az építész is jelen volt. Együtt gondolkodva haladtunk végig a nyers épület szerkezettől az utolsó bútor részleteinek átgondolásáig, hisz például a nappali bútorozás mögött kellett elrejteni az emeletről lefutó gépészeti vezetékeket, ráadásul úgy, hogy ennek zaja a nappaliban semmiképp se érződjön.

Egy családi ház esetében rengeteg ehhez hasonló részlet van, amit jól átgondoltan kell megoldani, úgy, hogy a megjelenés tükrözze az ügyféligényeket. Jelen esetben az időtálló, jó minőségű anyaghasználat, ötletes megoldások, jól szervezett, mindent elrejtő tárolók beépítése, letisztult, de nem minimalista, inkább a „contemporary” stílus megjelenítése volt az igény. Kiegészítve néhány meglévő bútor és dísztárgy elhelyezésével, otthonos és kellemes összképet alkotva.

Szerencsére nemcsak a tervezésben, hanem a kivitelezésben is jól átgondoltan választottak a megrendelők, mert a generál kivitelező csapat mellett egy műszaki ellenőr is jelen volt végig, hogy képviselje a megrendelők érdekeit és ügyeljen arra, hogy a terveken szereplő ötletek, megoldások a valóságban is úgy készüljenek el, ahogy együtt megálmodtuk. Ennek együttes eredménye lett az, hogy a jól szervezett, átgondolt ház belső terei, megjelenése is egyedi, részletgazdag és igényes lett. A néhol megjelenő kontrasztos anyagpárosítások ( pl. a kő hatású hidegburkolat és arany textil felületű tapéta a fürdőben), a finoman ívelt és letisztult formák találkozása (pl. a fehér betonból készült virágmotívum és a feketére festett acél korlát a lépcső mellett) és a különleges, vagány felületek, ( mint pl. a gyerekfürdő nyomott mintás deltoid formájú kerámia burkolata) mind – mind a megrendelőkkel folytatott hosszú beszélgetések során alakultak, formálódtak és álltak végül össze egy igazán különleges eleggyé. A végeredmény pedig tükrözi mind a kifinomult megrendelői ízlést és tudatos gondolkodást, mind a tervezők közötti együttműködést és alaposságot.

P. Norbert –  “Jó volt együtt dolgozni ezen a projekten, a végeredmény zseniális  (Bútor asztalos műhely)”

R. István – építész tervező (S.A.M.O kft): „Jelen épület tervezésekor már a Megrendelőkkel folytatott első beszélgetések is közvetlen hangulatban teltek. Az is hamar kiderült, hogy a Megrendelők elkötelezettek abban a tekintetben, hogy egy nívós épület, esetünkben egy családi ház, jöjjön létre, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt. Ennek érdekében belsőépítész tervezőt is fogadtak, aki részt vett az épület kiviteli terveinek elkészítésében. A mi esetünkben ez megkönnyítette a munkát, mivel egy komplex munkarész került szakértő kezekbe. A belsőépítészet az épület kiviteli terveivel együtt készült, így az elektromos és gépész szakág is tudott alkalmazkodni az egyre letisztultabb Megrendelői elképzelésekhez. A tervezési folyamatnak ebben a részében azt tartjuk szerencsésnek, hogy a belsőépítész kiválasztása és megbízása nem a teljes tervezési folyamat végére lett meg, így igazán súrlódások és komoly tervi ütközések nem is voltak.

A műszaki ellenőr és projektvezető szintén fontos része a megvalósulás folyamatának, az építés alatt folyamatos visszajelzéseket kaptunk a műszaki megvalósíthatóságról és a költségek alakulásáról.

Azt gondoljuk, hogy egy tervezési-építési projekt mintaszerű megvalósulásában vehettünk részt, ahol a Megrendelő-Tervezők-Kivitelező szerencsésen tudtak együtt dolgozni. Kellett hozzá a Megrendelő bizalma a tervezők irányába, a tervező bizalma a kivitelezők felé, hogy a papíron látható szellemi termék végül fizikai valóságában ölthessen testet és végeredményben a Megrendelők elégedettek legyenek a produktummal.”

" Szerettünk ezen a házon dolgozni. Nagyon pozitív élmény volt tudatos és érdeklődő megrendelőkkel együttműködni, akik amellett, hogy az anyagok terén nyitottak voltak a különlegesebb megoldásokra, érteni és szeretni akarták a házat, amiben élni fognak és ennek megfelelően aktívan vettek részt az egész folyamatban. Végig jó hangulatban teltek az egyeztetések, és még akkor is tudtunk nevetni, amikor tél közepén a betonon állva a kivitelezőkkel együtt kellett megoldani valami problémát. Ha egy szóval kéne jellemeznem a folyamatot, az „élménykooperáció” lenne az. ”

– a tervező, Tas Fruzsina