Ház a domboldalon

Minden építészeti, belsőépítészeti munkára jellemző, hogy a környezetbe való illeszkedés nagyon fontos, a külső terekkel, kerttel kialakított tényleges, materiális és vizuális kapcsolattal foglalkozni kell. Erre a munkára ez fokozottan érvényes volt, hiszen a látvány, a kilátás nagyon domináns mind a ház megközelítése, feltárulása, mind az élettérből történő kitekintés szempontjából.

Megrendelőink egy építési engedélyezési tervdokumentációval keresték meg az irodánkat. A telket az érvényes építési engedéllyel vásárolták meg. A tervekkel kapcsolatban úgy érezték, hogy megfelelő számukra, formailag, az elrendezést illetően ilyesmire van szükségük.

Pallaghy Kata senior belsőépítész és megrendelőink között nagyon hamar kialakult a közös hang. A fiatal pár családalapítás előtt áll, itt tervezik felnevelni gyermekeiket. Sok beszélgetés alatt kitisztult, hogy az itt tervezett életritmus, időbeosztás, élethelyzet alatt milyen helyiségek, terek, térkapcsolatok az ideálisak számukra, mely funkciók, megoldások az elsődlegesek. A tervek szerinti belső tereket át kellett rendezni, hogy a megrendelőink álmai szerinti kialakítást (pld: szigetes konyha) meg lehessen valósítani. A belső megjelenéssel kapcsolatban az volt a cél, hogy egy világos, letisztult enteriőr párosuljon sok ötletes, rejtett tárolóbútorral.

Fontos volt a lépcső alatti bortároló, amely egy temperált tér.

Az emeleti fürdőszoba kialakításával kapcsolatban az az álom fogalmazódott meg, hogy fürdés közben maximálisan lehessen élvezni a gyönyörű kilátást. A nappaliban egy nagy méretű bioetanol kandalló lett beépítve, így kémény nélkül valósult meg egy valódi lánggal üzemelő, meghitt hangulatú kandalló.

A megvalósítás is gördülékenyen zajlott. A kivitelező visszajelzései szerint élmény volt ilyen részletes és átgondolt tervekből dolgozni. A végeredmény is tükrözi a jó hangulatú közös munkát, megrendelőink imádják az új otthonukat. Így utólag is jelezték, mennyire örülnek, hogy belsőépítészt bíztak meg. Szavaikkal élve:

„Minden olyan lett, amilyet szerettünk volna. A legnagyobb segítség az volt, hogy minden előre át lett gondolva, a világítási terv, kapcsolási terv, a bútortervek, … A barátainknak is ajánljuk, hogy mindenképp forduljanak szakértőhöz, belsőépítészhez. Nekünk nagyon hasznos volt.”

Fotó: Jaksa Bálint