Gellért-hegyi panoráma két szinten

Izgalmas feladat volt a Gellért hegyi szinteltolásos otthon áttervezése. A fiatal család az elavult műszaki állapotú sötét lakásból egy világosabb otthont szeretett volna kialakítani, levegős térkapcsolatokkal a család napközbeni tereinél, illetve csendesebb szekciót a gyerekek lakrészénél a baráti összejövetelek esetére.

A szinteltolások okozta töredezettséget kihasználva minden szint szépen megtalálta az önálló funkcióját. Korábban a terek szabdaltsága miatt a beáramló fény erősen le volt korlátozva melyet egy belső üvegfal beépítésével oldottunk meg, hogy a természetes megvilágítás eljusson a belső, minimális természetes fénnyel rendelkező konyha – étkező terébe is.

Először furcsának hathat, hogy a szülői háló tere így egybeolvad a közösségi terekkel, de az itt élők életritmusához ez illik, az üvegfalon keresztül pedig budapesti látképet kapunk ajándékul. Természetesen ez az átlátás egy hangsúlyos függönnyel bármikor korlátozható és még melegséget is ad a háló terének.

A tervezés során minden szintnek külön funkciója alakult ki: szülői lakrész, gyerekek szobái, konyha – étkező, nappali kertkapcsolattal, illetve a tágas szuterénben kiegészítő helyiségek, háztartási funkciók és külön fürdős vendégszoba kapott helyet. A szülői lakrész további terei, a gardrób és a zuhanyzó a szülői háló részeként, de a közös terektől rejtetten lett kialakítva.

Az átalakítás során szinte beköltözött a panoráma a lakás belső tereibe is, a teraszok és saját mini botanikus kert felé egy sokkal nyitottabb térkapcsolat alakult ki. A nappaliban egy teljes értékű kandalló emeli az élvezetek szintjét. Az utolsó néhány kép a lakás átalakítás előtti állapotát mutatja meg.

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"Nagyon élveztem ezt a projektet. Az ügyfelek 100%-ban magukra figyeltek a tervezés során, a saját kis családjuk igényeit és mindennapi életét tükrözi a lakás kialakítása, nem akartak semmi egyéb külső elvárásnak megfelelni. Remélem, hogy a belőlük áradó harmóniát sikerült a terekbe is átültetnem."

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata

Az alábbi néhány kép pedig a lakás átalakítás előtti állapotát szemlélteti: