Csipetnyi luxus a Duna parton

Hogyan lett egy panorámás kis lakásból különleges, luxus kategóriájú otthon? Mivel lehet elérni a „luxus” élményt 50 négyzetméteren? Hogy fér el minden funkció úgy, hogy tágasnak érezzük a teret, de elegendő tároló legyen? Egy kiadásra szánt lakásban megteremtettük mindezt, így már nem csak a panoráma izgalmas az otthonban, hanem a belső tér is értékké változott.

Az 50 négyzetméteres lakást a tulajdonosok azzal a határozott szándékkal vásárolták meg, hogy a felújítás után hosszú távra kiadható legyen igényes, akár külföldi bérlők számára. Ehhez pedig a belső térben is szerettek volna némi „luxus” érzetet a különleges budapesti panoráma mellé.

Az átalakítás előtt a lakás 6 kis helyiségre volt felszabdalva, minden tér kicsi és zsúfolt volt, az ember okkal menekült a teraszra, ahol viszont szinte beleesett a csodás budapesti panorámába. Ezt a kettősséget szerettük volna feloldani. A térszervezés célja egyszerű volt: csak a minimálisan szükséges tereket válasszuk le. Kibontottuk az összes falat és a fürdőszobát elrejtettük egy hatalmas tárolórendszer mögé. A tágas fürdőben elfért egy kényelmes zuhany esőztetővel, egy nagy kád, de itt bújik meg az elektromos vízmelegítő a beépített bútorban a mosdó mellett. Hogy még tágasabb érzetünk legyen, a mosdónál egy hatalmas tükröt helyeztünk el a falra ragasztva.

A fürdőt rejtő tárolórendszerben elfér az összes szükséges tárgy a ruháktól a porszívóig, kívülről pedig egy kompakt dobozként jelenik meg. Hogy mégse legyen túl robusztus a tömege, az antracit tömböt tölgy furnéros beharapásokkal nyitottuk meg, ami kabátok felakasztására és könyvespolcként szolgál. A bútorozás egészen a teraszig végigfut a falon, de a háló térben már fehér színbe vált át. A nappali és háló funkciók áttört, tölgy furnéros térelválasztóval vannak elkülönítve egymástól, ami mindkét oldalról használható. A konyha közvetlenül a bejárat mellett helyezkedik el, ahol egyébként korábban is volt, csak egybe nyitottuk a többi térrel. A lakás majd minden pontjáról rá lehet látni a városra, és az itt élők is könnyen tudnak kapcsolatot teremteni egymással a térben.

A térszervezésen túl az anyag és színhasználat is tudatos választásként lett nagyon letisztult és egységes. A fekete- fehér kontrasztok keménységét oldják a réz, tölgy és aranyszínű felületek, a matt frontok mellett itt-ott megcsillan a fény a tárgyakon. A lakásbelső nem kíván konkurálni a teraszról élvezhető látképpel, de méltó hátteret ad hozzá. A tér kényelmes és tágas, mégis letisztult, valóban különleges otthon lehet a majdani bérlők számára.

Fruzsival a projekt már a sokadik közös munkánk volt és az előzőekhez hasonlóanitt is minden a pontosság jegyében, tervszerűen, feszültségektől mentesen zajlott.Mégsem ment mindez a rugalamasság rovására, hiszen a megrendelő esetenként módosuló elképzeléseinekis eleget tudtunk tenni, egy igazán örömteli csapatmunkával.A siker egyik titka véleményem szerint a Geppetto-tól már megszokott részletgazdag, jól átgondolt tervcsomag ami nem csak a megrendelő felé vetíti előre a várt eredményt, megalapozva a maximális bizalmat,de a pontos, minőségi kivitelezés alapja is. Varga István, Vilakbau Kft., generálkivitelező

Tervezők: Tas Fruzsina
Fotó: Jaksa Bálint