Belvárosi lakás hosszú távú kiadásra tervezve

Lakás kiadás hosszú távra befektetési céllal. Talán mindenkinek van ebben saját vagy legalább egy ismerősén keresztül tapasztalata a nagyváros vonzáskörzetében. Abból pedig már nagyon kevesen vannak, akik olyan színvonalon hoznak létre vagy újítanak fel lakást amiben saját maguk is szívesen élnének és legalább egy jó erős nyugat-európai színvonalat hozzanak létre ezáltal. Ügyfeleink így gondolkodtak, látták az itthoni kínálatot és szerettek volna minőséget létrehozni, mert tudták, hogy ebben az irányban egyre növekednek az igények. Bár tudták, hogy hosszútávú kiadás lesz a sorsa a lakásnak, a megrendelők a tervezés során a saját igényeiknek, szokásaiknak megfelelően terveztették meg mind a terek kialakítást, bútorok belső elrendezését.

A tervezés többnyire távkapcsolatban zajlott Angliából, a viszonylag ritka személyes konzultációk mellett skype konzultációkat is tartottunk, persze az anyagok, színek, termékek személyes megtekintése így sem maradt el. A budapesti találkozókat kellett nagyon tudatosan és hasznosan szervezni a minél nagyobb hatékonyság érdekében. A távtervezés és kivitelezés gondolata induláskor érthetően sok félelemmel és bizonytalansággal töltötte el a megrendelőket, ezért érezték, hogy a lehető legmegbízhatóbb csapatra lesz szükségük a teljes átalakulás alatt, hiszen nem tudták felügyelni a munkát és mivel nem jártasak a műszaki megoldásokban, az volt a félelmük, hogy ezt a helyzetet és távolságot majd kihasználja a kivitelező. Egy általunk ajánlott kivitelezőt bíztak meg és minket kértek fel, hogy a kivitelezés alatt felmerülő kérdések esetén a helyszínen konzultáljunk és egyeztessünk a kulcs átadásig. Az átalakulás olyan simán és gördülékenyen zajlott, hogy a legfőbb fájdalmuk az volt a végén, hogy nem ők költözhetnek bele, olyan jól sikerült. „Legszívesebben azonnal beköltöznénk. „

A belsőépítészeti tartalmat tekintve a  ház kerületi utcaképi védelem alatt áll, ezért csak az eredetivel megegyező kapcsolt gerébtokos ablakra lehetett volna cserélni, de a bekerülési költség miatt ez el lett vetve. Az ablakokat végül felújítottuk faanyagpótlással, vasalatpótlással, a belső szárnyak hőszigetelt üvegezést kaptak. A belső ajtók közül is sikerült megőrizni egy kétszárnyú eredeti ajtót. Duplakomfortos lakásra volt igény, ami műszaki szempontból a belvárosi lakásokban nem minden esetben megvalósítható. A darálós wc-t már a tervezés elején elvetettük.  Az egyik új fürdő a régi vizesblokk helyén valósult meg, itt nem volt gond. Azonban amiatt, hogy a másik fürdőben elhelyezett wc szennyvízelvezetésének lejtése megfelelő legyen, a nappaliban a tv mögötti előétfal aljában húzódik végig, mivel a födémgerendák miatt nem lehetett a padlószint alá süllyeszteni teljesen. Három fontos szempont volt: duplakomfortos 2 hálószobás lakás – minél nagyobb terek – minél világosabb helyiségek. Emiatt az előszobát kiszélesítettük, a szűk folyosót megszüntettük, a konyha és kisszoba összevonásával kialakítottunk egy tágas hálót, az utcai három nagy helyiségből kettőt összevontunk – itt kapott helyet a konyha és nappali -,  a harmadikból a nappaliból nyíló háló lett, ahonnan még egy kis, saját használatú zuhanyzó nyílik.

Összefoglalva tehát ilyen tudatos gondolkodású ügyfelekkel, jól átgondolt belsőépítész tervezési programmal és kivitelezés alatti tervezői részvétellel lehet ma Magyarországon gördülékenyen és hatékonyan színvonalas belső tereket létrehozni.

Az ügyfél visszajelzése pedig: „Köszönjük, nélkületek nem ment volna, nem tudom ezt elégszer elmondani. Az egész nagyon szuper lett! A kivitelezés alatti részvétel nagyon szuper volt, szinte egy közvetítő szerep, mediáció. ” V.V.

" Pallaghy Kata projektvezető belsőépítész tervező pedig így nyilatkozott a projektről: "Nagyon emlékezetes volt, hogy az első találkozónkon az ügyfelünk így fogalmazta meg, mit szeretne: "A lakás, mint egy alig észrevehető háttér szolgálja ki a mindennapokat, legyen világos, letisztult, legyenek a felületek szabadon hagyva". Így a belső kialakításánál az volt a cél, hogy tágas, világos, megjelenésében letisztult, praktikus, zárt gardróbokkal, konyhaszekrénnyel berendezett harmonikus otthon jöjjön létre. Mindig nagy öröm látni ahogy a terveink megelevenednek. "

– a tervező, Pallaghy Kata