60 éves házba illesztett mai igények

Az első pillanattól kezdve éreztük, hogy ezt a lakást ki lehet forgatni önmagából. Az ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy a nagypapája által épített kétlakásos társasház földszinti lakásában tervezi a jövőjét, de a lakás elosztása, kialakítása nem megfelelő. Bár a ház nagyon jó helyen van, érzelmileg is kötődik hozzá, de sötét, kis helyiségekre felosztott. Mivel a lakás még sosem volt felújítva, mind esztétikailag, mind műszakilag komoly ráncfelvarrásra volt szüksége.

Eredetileg egy szűk előszobából a sötét hallon keresztül lehetett elérni a lakószobákat és a konyhát. Az ügyfelünk azt szerette volna, ha tágas, minél inkább egybenyitott terekből álló letisztult, világos otthona lenne. Fontos volt, hogy minden kézre álljon, nagyobb társaság számára is kényelmes legyen, de feleslegesen nagy kihasználatlan terek se legyenek, sok tárolóbútor legyen, de azok ne uralják a lakást, simuljanak bele a kialakításba.  A lányos apuka a fő helyiségekben és a saját hálójában a maszkulin árnyalatokat és a sötétebb színhasználatot részesítette előnyben, a gyerekszobában a kislánya által választott színek jelentek meg.

Így alakult ki, hogy a természetes megvilágítás nélküli hallt és az előszobát megszüntettük, gyakorlatilag egy közlekedő nélküli, átadó pultos amerikai konyhás, nagy étkezős egyterű lakást alakítottunk ki, amelynek a két hálószobája a privát, csendes, elvonuló helyiség. A közlekedő, elosztó tér nem szűk folyosó, hanem önálló rendeltetésű tér, étkező, és ez is egybefolyik a mellette lévő terekkel. A fő gépészeti nyomvonalak nem változtak, azonban az ezzel járó kötöttségeket fantasztikusan ki lehetett használni beugrasztott beépített bútorokkal.

A nappali háló kapcsolata között a falsíkon belül futó, keret nélküli üveg tolóajtóra esett a választás, hogy lehetőség szerint minél jobban össze lehessen nyitni a tereket. Míg az apuka hálójában a füstös fa – selyemfényű antracit felület – nyers tégla hármasa a jellemző, a kislánya szobájában a bútorok színesebb megjelenést kaptak. A lányszobában a lakásra jellemző feszesség a mintás tapétában és a színátmenetes függönyben oldódik fel.

ÜGYFÉL VISSZAJELZÉS:
"Nagy öröm volt számomra ilyen profi szakemberrel és céggel együtt dolgoznom, mint Kata és a Geppetto csapata. Jól átgondolt folyamaton keresztül jutottunk az ötleteléstől a végső kiviteli tervekig. A terv részletessége és precizitása nagyon megkönnyítette és felgyorsította a kivitelezést. A megvalósult állapot még a látványterveknél is jobb lett. Külön köszönöm hogy a kivitelezés alatt végig támogattak, mindenben a segítségemre voltak. Ha még egyszer belevágok hasonló projektbe, akkor is Titeket foglak keresni! :)"

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"A koncepció kialakításakor igazán fantasztikus volt látni, hogy nyílik ki a lakás az ablak nélküli hall kirobbantásakor, és felfedezni, mennyi lehetőség rejlik a terek összenyitására úgy, hogy a szerkezet adta alapelrendezés nincs megerőszakolva. Szuper projekt volt, a tervezés és a kivitelezés szakaszában is jó hangulatú, pörgős egyeztetések voltak, ehhez nélkülözhetetlen volt a fantasztikus hozzáállású ügyfél."

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata