Air1 hangfal - bay zoltán technológia és geppetto designA Bay Audioval közösen fejlesztett, különlegesen lapos, a high end csúcsát képező, elektrosztatikus technológiájú hangfal lelke Bay Zoltán elektromérnök fejlesztőmunkájának az eredménye. A hangfalat hanghűsége és részletgazdagsága a világ legjobbjai közé emeli. Ehhez adódik hozzá a Geppetto design-filozófiájának jegyében tervezett megjelenés. A hangot keltő átlátszó membrán és a körülötte futó vékony fémrudak egy légies, többféle színkombinációban megjelenő, rendkívül precíz megmunkálású, keleties hatású fakeretben helyezkednek el. Az Air1 a csúcstechnológia és a kifinomult elegancia tökéletes kombinációja.

Történelmi visszatekintés
A szélessávú, elektrosztatikus hangfal rendszerét 1927-ben szabadalmaztatták először. Az azóta eltelt majdnem 80 évben többen próbálkoztak a megvalósítással, de a tökéletes változatot még nem sikerült megépíteni, valójában csak részeredmények születtek: láthattunk úgynevezett hibrid megoldást, amely a hagyományos (dinamikus) és elektrosztatikus hangfal ötvözete volt. Ebben elektrosztatikus megoldással jött a magas és a közép, míg hagyományosan a mély hang. 1957-ben a Quad nevű angol cég alkotta meg az első szélessávú elektrosztatikus hangfalat, amely bár ma is megvásárolható, a hangzása nem tökéletes és rendkívül karbantartásigényes. Két holland cég is épít hasonló megoldással hangfalat, de mindegyik hátránya, hogy sokkal drágább árkategóriában szerepelnek és frekvenciamanetükben is messze elmaradnak a magyar terméktől, amelynek nemcsak hangzása, de kivitelezése is első osztályú.

Műszaki érdekességek
A hangfal membránjaként egy átlátszó, két rúdsor közé rejtett fólia funkcionál, melyet elektromos töltések mozgatnak. A hagyományos, a mágnesesség elvén működő hangfalakkal szemben ebben a készülékben nincsen hangváltó, a fólia teljes felületen a teljes frekvenciatartományban egyenletesen sugároz, nincsenek kiemelt és ezért az eredeti hangzást módosító frekvenciatartományok. A hanghűség másik oka, hogy a fólia tömege kisebb, mint az általa megmozgatott levegő súlya, így a hangfalnak nincsen un “saját hangja” ami a hagyományos hangsugárzóknak a membrán tömegéből adódó tehetetlensége miatt van.
Az elektrosztatikusság elvén működő hangfalakat elsősorban klasszikus és jazz zene otthoni hallgatására ajánlott, mivel az élőzenében szereplő hangdinamikát még hűen visszaadja a hangfal membránja, de egy elektronikus úton előállított 50Hz alatti hang esetében nagy hangerőnél torzítások léphetnek fel.
Az Air1 hangfalak un. bipolár hangfalak, azaz előre és hátra ugyanazt sugározzák (persze fáziskéséssel), ezért a visszaverődő hangoknak nagy jelentőségük van a hallgatási élményben.

Air1 loudspeaker
Air1 is a state of the art high end electrostatic loudspeaker. The final product of a decades-long research and quest for sound fidelity by electric engineer Zoltán Bay, the sound quality of the brand new Air1 is among the best in the world. The heart of Air1 is a transparent membrane that is placed behind slim steel bars in a flat wooden grid frame. Due to its exclusive design by Geppetto, this fully hand-made, ethereal loudspeaker is a piece of art in itself, representing a manufacturing standard and elegance second to none. Air1 unites ultimate quality, innovative technology, precision and world standard design.
The joint efforts of Bay Audio and Geppetto resulted in the development of a new type of electrostatic high end speaker. Unlike existing applications, the Air1 produces the entire bandwidth on a single, undivided surface. The diaphragm is not sectioned into panels, therefore the use of a crossover – responsible for band distortion and a significant loss of sound fidelity – became unnecessary. Our technique of stretching a high-tension diaphragm between two lines of insulated stators opens up new areas in the field of sound fidelity. The homogenous surface of the diaphragm is capable of reproducing the entire 20Hz – 20kHz frequency range. The homogenous material of the diaphragm achieves a frequency-throughput curve and impedance of outstanding stability, while suffering significantly lower levels of distortion than traditional magnetic and electrostatic loudspeakers. As a result of this new design, there is no discharge effect, no ionization, no ozone. Through the resolution of some phase cancellation issues, the harmonic distortion of the Air1 is very low. Air1 is very rich in real overtones, resulting in an incredibly authentic sound of the musical instruments. This system is a first-class mediator of classical and jazz music. You will rediscover your favorite albums as you are taken into musical depths never experienced before. Air1 is not only capable of reproducing the actual space where the recording was made, but will let the music develop in its finer details. The spatial dimension thus created through the musical instruments is guaranteed to deliver an amazing experience for the audio enthusiast.

Air1 hangfal - bay zoltán technológia és geppetto design

Air1 hangfal - bay zoltán technológia és geppetto design

Air1 hangfal - bay zoltán technológia és geppetto design