A G-lab, a Geppetto Design Studio jövőkutató részlege, a 2008-as Design7 keretében egy kétnapos, zártkörű workshopot rendezett, Tervezz ehető tárgyat! címmel.A résztvevők más-más területekről érkeztek, volt köztük építész, cukrász, formatervező, szakács, tanuló, így valódi párbeszéd alakulhatott ki az egyes szakmák között is.
Az eredeti meghirdetés szerint a workshop célja olyan különböző, akár sorozatgyártásban is elképzelhető gasztronómiai tervek, koncepció szintű létrehozása volt, ami túlmutat a foodstylingon illetve a konyhaművészeten.


A téma a gastrodesign, a workshop vezetője, Zalavári József formatervező és szobrász. A Magyarországon még kevéssé ismert műfaj olyan lehetőségeket teremt a sorozatgyártással előállítható élelmiszerek tervezésében, amelyre itthon még kevés példát találunk. A Geppetto által szervezett workshop célja nem kész termékek létrehozása volt, hanem egy olyan újfajta megközelítési mód megteremtése, mely új lendületet adhat bármely iparágnak, és amely akár a nemzetközi porondon is sikert hozhat.

A Geppetto hosszútávú célja, hogy a neves designerek összefogása, közös gondolkodása, munkája révén, új lehetőséget biztosítsanak a magyar termékeknek. A csapat nem kevesebbet gondol megvalósítani a workshop segítségével, mint, hogy a jelenlévő tervezők munkáján keresztül a magyar tervezők, és gyártók világpiaci térnyerése valósulhat meg, hiszen meggyőződésük szerint a magyar gazdaság sikeréhez a design-on keresztül vezet az út.

A szervezők szerint nemcsak modern tárgyak, élelmiszerek tervezésére nyújtott alkalmat a két napos együttlét, hanem évszázadok óta rögzült formák újragondolására is lehetőség nyílt a gastrodesign eszközeivel.
Zalavári József a gastrodesign fogalmát összekapcsolja a kultúrával: „Hosszú évszázadokon át az edény és az étel teljesen természetes kapcsolatban állt egymással. Az a kultúra, amelyik megfőzte az adott ételt és az a kultúra, amelyik ennek tárgyi környezetét megteremtette, összhangban volt. Ezt az összhangot teremti meg újra a gastrodesign.”
A sok-sok éve rögzült formák nehezen követik a gyorsan változó trendeket. Egy-egy problémára fókuszálva találhatunk megoldást a frissítésre.

A workshop leírása:
A Geppetto Design Studio által szervezett 2 napos workshop alkotói, előre meghatározott címszavak mentén kezdték el a közös munkát: szokások, ünnepek, rítusok
Ezen fogalmakból alakultak ki azok a kulcsszavak, amelyekkel elkezdhetett dolgozni a különböző gondolkodású, korú és szakmájú résztvevőből álló 4 csoport. A kulcsszavak, a következők voltak:

Nemzet, nemzeti ünnepek
Család
Szubkultúra
Privát alkalmak

Minden csoport egy vezető segítségével kezdte el a közös munkát.

Október 6- án egy közös reggeli brainstorminggal vette kezdetét a munka, a Geppetto stúdiójában. Zalavári József arra kérte a tervezőket, hogy néhány percben készítsenek egy nyalóka modellt, amivel bemutatkozhatnak egymásnak.

A nemzeti kulcsszót feldolgozó csoport vezetője Orlai Balázs volt, aki egy meglévő projektvezetési modellt hozott és vitt is végbe csapatával. Egy raszter hálóban szedték össze gondolataikat a tagok, és ezt összegezve jutottak el a végső megoldáshoz. A csapatban Buzogány Ildikó, Bauer Polla, Katarina Savic és Sárdi Dániel vettek részt.
A nemzeti csoport munkacíme a „magyar ember, evés közben nem beszél” ismert mondás volt.
A tagok párhuzamosan dolgoztak, egymás mellett, egy-egy különböző tárgyon.
Buzogány Ildikó egy mutatóujjra húzható kürtöskalácsot tervezett, reflektálva a csend egyetemes kézjelére.
Bauer Polla abból indult ki, hogy ez az asztalkörüli csönd, illetve a beszéd tiltása kényszer, így nincs más lehetőségünk, mint titokban magával az étellel kommunikálni, így „nemzeti édességünk”, a Túró Rudi pöttyei nála morzejelekként funkcionáltak.
Orlai Balázs az étellel való kommunikációt, süteményekkel képzelte el, amikre a sütéskor kerül rá a magyar abc valamennyi betűje és ebből tetszés szerint alakíthatók ki szavak illetve mondatok, így valósulhat meg egy néma scrabble az asztal körül. Végül a Buzogány Ildikó által tervezett kürtöskalács lett a csapat által választott ikonikus tárgya.

Kucsera Péter a Geppetto designere vezette a Család fogalmát a gastrodesign eszközeivel bemutató csapatot: Kovács Danicát, Maki Stevensont és Ungár Fannit.
Szándékaik szerint a második nap végére csapatuk egy működő, megvalósítható tervvel rukkol elő, melynek kiötlése közben a tervezők is jól érzik magukat.
Újszerűnek tekinthető családmodelleknek terveztek és három különböző ötlettel álltak elő, három különböző, de egyaránt új típusú családnak.
A gasztronómiai alapot a szakács, Maki Stevenson szakértelme biztosította.
Az állatokat családtagként kezelő családoknak például megszületettet a Hamdog, amely csomagolás és étel egyben, amely azt szolgálja, hogy az ebek, és az emberek is egyszerre jussanak finomsághoz. A csomagolás a kutyák számára fogyasztható alapanyagból készül, így ez sem képez a környezet számára megterhelő hulladékot.
Az elvált szülök gyerekeinek, akik az ünnepekkor kénytelenek végigenni a szülők új családjával a teljes menüt, alkották meg az ételadag felezésére alkalmas Mostohabetétet, amelyet tányérokba, poharakba rakva, helyet szorít az adott étkezéskor a tányérban a következő étkezésnek.

Az egymástól távol élők számára az otthoni ízek hiányának pótlása volt a cél a Mamapirin kigondolásakor. Ezek tablettaformába préselt fűszerkeverékek, melyek segítenek felidézni a nagymama főztjét.
Ezt a funkciót tölthetné be szerintük még a hagyományos boríték formátumú, postázható mézeskalács is.

A család, ünnep, szertartás fogalmaiból építkezve döntöttek ikonikus tárgyuk mellett, mely egy sorolt szaloncukor, vagyis egymás alatt, egy csomagoláson belül a család valamennyi tagja számára jut az édességből. Ez az összetartozást szimbolizálja, amire a neve, EgyüttTöltött is utal.

Maurer Klimes Ákos, a szubkultúra témát feldolgozó csoport vezetője szerint olyan összhangban tudtak dolgozni, hogy hosszú távon is ütőképes csapatot alkothatnak. A csapattagok: Elek Máté, Ujhelyi Katalin, Huszár Judit. A szubkultúrák mibenlétének megfogalmazásával kezdték a munkát. Céljuk volt, hogy ne egy szubkultúrának tervezzenek, hanem az étel maga legyen egy szubkultúra alapja.
Hosszú ötletelés után jutottak el a sporthoz, illetve olyan ételformákhoz, amelyeket sportolás közben is lehet fogyasztani és az adott sportág attribútumaiként is szolgálnak.
A sportban nagyon fontos szerep jut az időnek, így megalkottak egy olyan instant italporos tartályt, amely az üdítős palackok kupakjának a helyére csavarható és a benne lévő italpor megadott idő alatt pereg le, a homokóra analógiájára.
A tartály formája, pedig tetszés szerinti módon kialakítható, attól függően, hogy milyen célcsoportnak szánják.
A sporton keresztül jutottak el a body building kultúrához, melynek tagjai szívesen mutatják meg magukat és azt, hogy mit képviselnek, így egy olyan tárgyat alkottak, aminek az elfogyasztásához, a csomagolás izomerővel történő „kifacsarása” szükséges, ami látni engedi a kidolgozott karizmokat.

Elek Márton, a Geppetto vezetője és csapata, Kolozsvári Csenge, Móninger Zsolt, Horváth Eszter, Kóczián Tünde, Ternovszky Zita, Vető Péter a Privát alkalmakra gondolva alkotta meg koncepcióját. Számukra a workshop legnagyobb tanulsága az volt, hogy mennyire együtt tudnak működni a különböző szakmák, és korosztályok, hiszen náluk a tanulótól a profiig képviseltették magukat a résztvevők. Tapasztalatuk szerint ez a keveredés egyértelműen új energiákat szabadított fel a tervezésben.

A csapat a nassolásra, mint a leginkább intim étkezésekre gondolva alkotta meg a számítógép előtti falatozást szolgáló termékeit, melynél fontos szempont volt a kéz tisztántartása és a megfelelő mennyiségű étel szájba juttatása. Ehhez apró pizzagolyócskákat, egy falatra elegendő, porciózást segítő csomagolást terveztek.
A privát fogalmának kiterjesztésével jutottak el a páros együttlétek étkezéseihez, melyeknél nem a jóllakás a cél, hanem az érzékek felébresztése. Ezt a célt szolgálják ehető ékszereik, harisnyáik, és az ehető testékszer kollekció Kóstolj meg! néven.

A tervezőknek tartott workshopok alapvető célja, hogy olyan energiákat szabadítson fel, amelyeket a mindennapi munka rutinja esetleg nem enged meg. Olyan szellemi karbantartást és feltöltődést biztosít, amely a kreativitást szolgálja és ami kimozdítja a tervezőket, alkotókat egy jól megszokott munkamenetből ezáltal is serkentve őket új utak felfedezésére.
A Tervezz ehető tárgyat! workshop tanulsága, hogy érdemes minél bátrabban, minél szélesebb körből meghívni a tervezőket, erősíteni az egyes ágazatok közötti párbeszédet. Pontosan ezért Geppeto Design Studio tervezi a workshop folytatását és szándékaik szerint a 2009-es Design7-en ismételten megszervezi az eseményt, amelyre akkor már neves külföldi tervezőket is szeretne vendégül látni.

Zalavári József összegezve a Geppetto workshopot, elmondta, hogy ez a típusú együttlét illetve együttgondolkozás már évszázadok óta működik, és láthatóan a mai tervezőket is inspirálja. Kiemelte, hogy nagy a workshop nagy előnyének tartja a kontinuitást, vagyis hogy tanulótól profi tervezőig voltak jelen a résztvevők.

A Geppetto, a koncepciók megszületéséhez vezető út dokumentációját kiállítás és prezentáció formájában mutatja be, a workshop hangulatát visszaadó werkfotókkal együtt, 2008.október 10-én, 19 órakor a Geppetto Stúdióban, XIII. Katona József utca 15. szám alatt.

Online megjelenések:
http://blog.atrium.hu/?p=765
http://www.inspiral.hu/node/1150
http://epiteszforum.hu/node/10395
http://gasztro.receptem.com/tervezz-eheto-targyakat-vajaspanko.html
http://index.hu/video/2008/10/14/gasztrodesign/?p=1
http://vajaspanko.blogspot.com/2008/09/tervezz-ehet-trgyakat.html
http://www.hg.hu/blog/5024-gastrodesign-workshopot-szervez-a-geppetto
http://www.design7.hu/minden_program?page=4
http://www.design7.hu/minden_program?page=6
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/309978
http://www.octogon.hu/index.php?pa=index&sess=&lan=0&kat=-2&cik=8367

Résztvevők:
Zalavári József – workshop vezető
Formatervező, szobrász, egyetemi tanár.
Tervezői területek: design, terméktervezés, utcabútorok, arculattervezés.
Képzőművészet: geometrikus, minimal art, posztgeometria
Kutatás: Design morfológia, Ökodesign.
Horváth Eszter
Stylist, torta designer. Pályafutását 8 éve stylistként kezdte divatmagazinok hasábjain.
Nyughatatlan ember lévén folyamatosan a határokat feszegeti. Stylist-cukrászként szülei cukrászatába a nagyvilágiságot, a divatimádatot és a design uralkodójegyeit csempészte be. Tortatervezéskor harcolt már a gravitáció törvényeivel, találkozott Hamupipőkével, és mára a körülötte lévő határok egy saját design cukrászat kapujáig tágultak. Ő még mindig nyughatatlan. Még mindig keres. És talál.
www.eszterhorvath.com
Maki Stevenson
Maki csellistaként a zene világából érkezett a konyhaművészet birodalmába. New Yorkban tanulta ki a mesterséget a Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-ban majd a neves Megu és Craft manhatteni éttermekben dolgozott több évig. 2006 őszétől él Budapesten ahol elindította főzősuliját és catering szolgáltatását Makifood néven.

Blogjának címe: www.makifood.blogspot.com

Sárdi Dániel több, mint szakács:
„Szeretek főzni. Sőt nem is főzni szeretek a legjobban, hanem örömet, élvezetet szerezni a főztömmel.”

Vető Péter formatervező:
Megtervezi, megrajzolja és jó.

Katarina Savic képzőművész
„Budapesten élek és dolgozom. MKE Intermedia szakon diplomáztam.
Érdekel az interdiszciplináris kutatás, társadalmi viszonyok és relációk
a magán és nyilvános között. IMPEX –kortárs művészeti szólaltató alapítója és képviselője vagyok.”
www.impex-info.org/katarina

Mauer Klimes Ákos, designer
„Szeretek hasznos dolgokat csinálni; a tervező ritkán jut olyan feladathoz, ahol a tudását felhasználva valóban hasznos eredményeket érhet el. Nagy fegyvertény egy reklámtender elnyerése, a cégvezető számára is öröm a profit, de elégedett felhasználót látni a legnagyobb elérhető cél.
Szeretek haszontalan dolgokat csinálni: Számos tervezési projekt közben kiderült, a megrendelt feladat konkrét megoldásán kívül olyan értékeket is feltárhat a szociálisan is érzékeny tervező, amire a megrendelés keretei nem térnek ki, de a valódi felhasználót befolyásolhatják. Így lesz a haszontalannak tűnő dolgokból is értékes tartalom.”
http://maurerklimes.wordpress.com

Móninger Zsolt
A Mozgó Ház színház egyik alapítója, ezermester, kreatív támasz.

Ujhelyi Katalin – Építész hallgató MOME
„Építészhallgatóként a tervezés és design minden területén szívesen tapogatózom. Fiatal vagyok és kíváncsi!”

Huszár Judit – Másodéves Design és művészetelmélet szakos hallgató, MOME
„Kíváncsian keresem a helyem a design világában, mely számomra művészet, ami működik”

Kóczián Tünde
„Utazni lehet a világban, városok között, más tájakra, de egy város épületei között is körbejárhatunk egy világot. Frissdiplomás üvegtervezőként keresem a teret épületekben, épületeken, ahol üvegeim megállják helyüket. Üveg iránti elkötelezettségemet a grafika és a fotózás iránti szeretetemmel ötvözöm a képzeletemben, hogy egyetlen tárgyban láttassam mindazt amit én látok a világban”.

Kolbászból kerítést!
A Kolbászból kerítést! stúdió, kreatív tervezéssel és tanácsadással foglalkozik. Tevékenységük stratégia fejlesztésre, termékfejlesztésre, és szaktanácsadásra bontható. Erősségeik a problémák iránti érzékenység, megoldó képesség, együttműködésre törekvés és humor. Minden alapot nélkülöző optimizmussal veszik fel a harcot, a környezetünket bomlasztó radikális félmegoldások ellen.
Orlai Balázs, Kukorelli Péter – Kolbászból kerítést!
„A Kolbászból kerítést! két dizájnvitéze harcba indul minden nap a radikális félmegoldások ellen, fegyverük a minden alapot nélkülöző optimizmus és egy szebb jövőbe vetett hit. Világmegváltás hétfő és péntek, 9.30-17.30 között, ebédidő 12.00-13.00-ig.”
www.kolbasz-studio.eu
Papamama Kollektív
Palotai Balázs – design manager
Ha a gyártónak designerre, a designernek gyártóra van szüksége… ő majd megtalálja.
http://papamamakollektiv.com/

Szövetség’39
„Nálunk egyedül a Szövetség utca 39. házfalai szilárdak, kapunkat átlépve azonban az alkotás érdekében minden határ átléphető és átjárható. Több szakterületre kiterjedő projekteken dolgozunk és az itt zajló design eltérő megközelítésekből és szakmákból táplálkozik. Nyitott műhelyként változatos design-projekteknek adunk otthont. Nálunk alkot a Zarf Design Consulting, készült animációs film-vizsgamunka és időről időre a design- és egyéb eszmecserét szolgáló eseményeket rendezünk.”
szovetseg39.blogspot.com
Kolozsvári Csenge designer – Szövetség’39
„Az összefüggéseket és az egyediséget kutatom. Szituációkat, kreatúrákat keltek életre, és célom, hogy felnövekedve megtalálják helyüket a nagyvilágban. Textilesként végeztem, de valójában mindenevő vagyok: minden anyagot szeretek, ami hasznomra lehet az adott feladatnál, a lényeg számomra a koncepció. Szeretem meghatározni a kereteket és azon belül következetesen, de játékosan tervezni. Gyerekkoromban mindig azt játszottuk, hogy egy kriksz-krakszból csak kiegészítéssel kellett valami értelmes rajzot kihozni. Most is ezt teszem, csak tárgyakkal, szituációkkal, létező dolgokkal foglalkozom, új helyzetet teremtek, vagy hozzáadom a magamét. Mindehhez kiváló terepet ad a Szövetség’39 alkotóműhely, melynek működtetésében aktívan részt vállalok.”

Geppetto Design Stúdió
A Geppetto Design Stúdiót Elek Márton és Elek Máté alapította 1996-ban. A stúdió tevékenysége három fő terület köré szerveződik: belsőépítészeti, illetve bútortervezés, tárgytervezés és bútorforgalmazás. Kreatív anyaghasználatuknak és leleményes, egyéni megoldásaiknak köszönhetően a Geppetto-bútorok kezdettől kitűntek az előre gyártott tömegtermékek közül. A családi vállalkozás mára Magyarország egyik jelentős tervezőirodájává nőtte ki magát. A Geppetto különös hangsúlyt fektet arra, hogy bútoraik – az első vázlattól a kivitelezés befejezéséig – a megrendelő bevonásával, ötleteinek felhasználásával készüljenek, legyen szó szimpla ebédlőasztalról vagy akár egy komplett szállodabelső tervezéséről.
www.geppetto.hu

Bauer Polla építész – Geppetto Design Studio
„Építész szemmel közelítem meg a belsőépítészet, bútortervezés, és a design kérdéseit. Én vagyok itt az, aki a nagyból közelít a kicsi felé. Otthonról kaptam mellé a szabadságot, a bátorságot, a szépség szeretetét, és az egyszerűséget. Így lettem nevetőharcos-féle.”

Buzogány Ildikó belsőépítész– Geppetto Design Studio
„A funkcionalitás és esztétikum olyan összhangjára törekszem, melyben az emberek környezetükön keresztül megtalálják a belső harmóniát. Próbálok a földön járni, miközben mindig az újat és különlegeset keresem, és hiszem, hogy meg tudjuk változtatni a világot.”

Kovács Danica belsőépítész- Geppetto Design Studio
„A bútortervezést örömmel kombinálom a belsőépítészeti kihívásokkal, a belsőépítészetet örömmel átfonom a bútortervezési feladatokkal. Imádok harmóniát teremteni, csendesen gondolkodni, váratlan ötletekkel meglepni az embereket… A kényszerítés és a rábeszélés nem az én fegyvereim, az összhang és a megértés inkább az. Egy új feladattal az életemnek új része kezdődik.”

Kucsera Péter designer – Geppetto Design Studio
Korábbi munkáimon keresztül tapasztalatokat szereztem a belsőépítészet,a grafika, az ékszertervezés, a bútortervezés és az ételtervezés területén is. Igen széles az a tapasztalati mező, amire asszociációim és megoldási javaslataim támaszkodnak. Ez gyakran meghökkentő megoldásokat szül ott is, ahol a szakmai rutin rövidzárlatos lesz.
„A design valamennyi nyelvén akcentus nélkül beszélek.” Kucsera Péter vagyok, designer.

Elek Márton designer – Geppetto Design Studio
“Sokak számára a napi munkába járás nyűg – no de ők nem is terveznek bútorokat :-). Nem titok: élvezem a munkámat, szóval egy kicsit olyan ez, mintha otthonról hazamennék. Informatikusi diplomával a zsebemben, az ELTE Szociológiát félidőben otthagyva egyértelmű volt számomra, hogy belsőépítész-designer leszek. Ennél talán csak az volt biztosabb, hogy a legjobbat akarom létrehozni. Ennek 12 éve már és eddig minden a legjobban alakult.”

Elek Máté designer – Geppetto Design Studio
„Számomra semmi sem egyértelműen olyan amilyennek látszik, vagy megszoktuk. A gyermeki kíváncsiság és világracsodálkozás képességét mintha nálam felejtette volna az élet.”

Ternovszky Zita stylist – Geppetto Design Studio

„Koncepciótervezésben és kommunikációban jó vagyok, mind a kettőt fontosnak tartom a szakmámban.”

További információ:

Jávor Zsófia
javor.zsofia@beltav.hu

Geppetto Design Stúdió
1137 Budapest, Katona József utca 15.
+36 1 270 01 07
+36 70-9414-779
www.geppetto.hu

Kiállítás, prezentáció

Werk, résztvevők

Sajtóanyag, végeredmény

Huszár Judit