Zuglói modern társasház új építésű lakása

Egy új építésű lakás belsőépítészeti kialakításánál legtöbbünk úgy gondolja, hogy a beruházó biztosan jól ért a terek kialakításához, ezért rá is bízzák az elrendezés megtervezését. Ez sok esetben igaz is, de túlnyomó többségben inkább arról van szó, hogy ezek a lakások a nagy számok törvénye, igényei alapján épülnek. Sok tulajdonos akkor szembesül a lakás adottságaival, élhetőségével vagy élhetetlen részeivel, amikor már minden elkészült és benne laknak.

Felmerül azonban sok emberben a kérdés, nem lenne érdemes felkérni egy tanácsadó céget, hogy segítsen megismerni jobban a saját magunk igényeit, azok térbeli kivetülését. Vajon van-e ideálisabb, funkcionálisan testre szabottabb térelrendezés a saját igényeinknek megfelelően, mint a beruházói sablon tervrajz?

Szerencsére egyre többen vannak ma már olyanok, akik ezen a téren tudatosan és előre gondolkodnak, megspórolva ezzel bosszúságokat és jelentősebb mennyiségű elköltött összegeket.

Így gondolkodott Boglárka és családja is, tudták, hogy 3 kicsi gyerekkel terveznek, és több részletet is szeretnének úgy átgondolni, hogy kényelmesen érezzék magukat az új otthonukban. Fontos volt számukra, hogy még tervrajzokon, íróasztal mellett lehessen kérdéses részletekre fényt deríteni és azok felett döntést hozni.

Amikor először beszélgettünk velük a céljaikról, vágyaikról, már javában folyt az építkezés, álltak a falak és a gépészeti kiállások is elkészültek. Úgy tűnt, itt már elkéstünk a tervezéssel, de ők határozottan kitartottak amellett, hogy szeretnék, ha ez a lakás rájuk lenne szabva. Így minden akadályt leküzdve, az időnyomást félretéve, belevágtunk közösen az új otthonuk megtervezésébe.

A lakás eredeti kialakítása számszakilag kielégítette az igényeiket, nappali+ 3 hálószoba, de amikor elkezdtük közelebbről megvizsgálni a tereket, egyre több kérdés és hiány jött elő. 

Hol fogják tárolni a cipőket és a kabátokat, amikor megérkeznek? Elegendő hely lesz a napi rendszerességű főzésekhez, nagy családi, baráti étkezésekhez? A 2 wc praktikus lenne, de vajon megoldható, hogy fürdőkád és zuhanyzó is helyet kapjon a lakásban?

Funkcionálisan jól működő, egységes terek, praktikusan kialakított bútorok létrehozása és egyszerű, letisztult hangulat volt a célkitűzés.

A tervezésnél épp ezért megnöveltük az előszoba tárolásra alkalmas felületeit. A konyha- nappali- étkező hármasának egységét megtartottuk, de a jobb térkihasználás miatt helyet cserélt a nappali a konyhával. A hálószobákat úgy alakítottuk ki, hogy minél több beépített, zárt szekrény kapjon helyet. A felhasznált anyagoknál az egyszerűség, visszafogottság dominált, 1-2 színes elemmel tarkítva azokat. Végig a praktikusságot és a funkciót tartottuk az elsődleges szempontnak.

Jocó: „A régi lakásunknál is igyekeztünk tudatosan átgondolni a funkciókat, de amióta idejárunk hozzátok, minden alkalommal rájövünk valamire, amit még jobban is meg lehetett volna csinálni.”Bogi: „Ennek az évnek az egyik legjobb része az volt, hogy beköltözhettünk az új otthonunkba. Nagyon szeretjük az első perctől kezdve, sőt, ahogy múlnak a hónapok én egyre jobban szeretek itt lakni. Ebben a sok időt itthon töltős időszakban igazi öröm számunkra, hogy ilyen szuper lakásunk lett.”

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"A tervezés végig egy közös munka volt. Az ügyfelek (Bogi és Jocó) pontosan és határozottan meg tudták fogalmazni az igényeiket, vágyaikat, nekem (csak) kísérnem kellett őket ebben a folyamatban."

Belsőépítész tervező:  Kalcsó Kitti