Kültéri elemek összhangban a belsőépítészettel.

Korábbi ügyfeleink tértek vissza hozzánk azzal a kérdéssel, hogy a kültéri elemek kialakításával kapcsolatban is segítenénk e nekik. 5 évvel ezelőtt a családi házuk földszintjének átalakítását terveztük meg, az átalakított, kibővített konyha-étkező-nappali térkombinációját a mai napig élményként élik meg.

Közben a gyerekeik felnőttek, a nagyméretű kerti mászóka feleslegessé vált, és igény merült fel egy külső jakuzzi – szaunaház kialakítására. Szerették volna, ha annak kialakítása összhangban van a lakásbelső stílusával, hangulatával, illetve fontos volt, hogy kicsi, de a lehető legjobban kihasznált terekkel, részletekkel valósuljon meg. Az egyedi szaunaház előnye, hogy geometriájával maximálisan lehet igazodni a kerthez, így abból kevés területet vesz el: hátra lett tolva, és ki lett feszítve a nem párhuzamos telekhatárok mentén. Az így kialakult amorf belső tér közlekedő területeit egyedi beépített bútorokkal tettük szabályossá, ergonómiailag jól használhatóvá. A jakuzzi és szaunaház gépészete a lehető legjobban el lett rejtve: a jakuzzi tér páramentesítője kültéri gép és egy burkolt sávba helyezett szellőzőrácsokon keresztül működik, a gépészet és az elektromos kapcsolószekrény falfülkékben kialakított beépített szekrényekben tallhatók.
Ügyfeleink kérésére a családi ház étkező és nappali teréből nyíló, korlátokkal szegélyezett magas teraszt is átgondoltuk. Az eredeti lépcső részbeni megtartásával a nagy területű  magas teraszt megosztottuk két különböző magasságú területté: az egyik a kinti étkezés funkcióját látja el, a másik a kültéri kanapés pihenő terület. A régi lépcső szerkezetét felhasználva épített virágtartó blokkokkal törtük meg a megjelenést. Az épület falainak színéhez nem nyúltunk, olyan burkolatot kellett választani, ami azzal is harmonizál, de kiragadja megjelenést a 2000-es évek elején divatos irányzatból.
A házaspár úgy fogalmazott az igényeik összefoglalásánál, hogy  azt szeretnék, ha a szauna és jakuzzi ház és a terasz kialakítás olyan élményt adna nekik, amely mind esztétikailag, mind funkciójában kényezteti őket akár egy szállodában, és örömmel használják a mindennapokban hosszú távon.

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata

A korábbi tartalmat pedig csatoljuk, hogy egyben legyen értelmezhető:

Mit tegyünk akkor, ha a házunkban egy idő után sehogyan sem stimmelnek a terek és többször nekifutottunk már az átalakítás gondolatának, de még mindig nem találtunk megoldást, sőt már a kedvünk is elment az egésztől? Ha már annyira utáljuk a gépészeti kiállásokkal tűzdelt előszobánkat, hogy vendéget hívni sincs kedvünk, csak akkor, ha grillpartit szervezünk és közvetlenül a kertbe érkeznek. Ha már le se ülünk a nappaliban, mert nem élvezzük azt a teret, de nem tudjuk mi a hiba.

Fogadjunk fel egy belsőépítész tervezőt! Igen ám, de van olyan, hogy a családi kupaktanács egyik része van csak elkötelezve ezen ötlet mellett. Így kezdődött Pilisben lakó ügyfeleink esete, ami valljuk be, az átlag magyar otthonokat tekintve igen általános képet fest. Ők végül döntöttek és belevágtak, így utólag nézve pedig nagyon örülnek, hogy rászánták magukat.

A Geppetto senior belsőépítész tervezője, Pallaghy Kata vette kezelésbe a problémát, mely alapján a bejárat, konyha, nappali hármas már nyomasztó problémákkal keserítette meg a család tagjainak életét. Kata szerencsére meglátta a lehetőséget a házban és több alaprajzi variáció segítségével sikerült egy jól használható teret tervezni az amúgy is alig használt teraszrész beépítésével.

A terek az áthidalók és a különböző belmagasságok által okozott osztottságát rendezni kellett. Szerkezeti kérdésként merült fel, hogy a meglévő nyílásokat lehetséges e szélesíteni annyira, hogy térbe álló falfül nélkül is működjön. A hozzáépítésnek szerkezetileg és megjelenésében is együtt kell élnie az eredeti tömeggel.

​A konyha kialakításánál egy merőben más megjelenés volt a cél. Az elkészült konyha meghatározó színvilágú szatén akril frontjaival és élbe ültetett rozsdamentes fogantyúival megadja a kívánt összképet. A megfelelő konyhavasalatok kiválasztásával és a rejtett helyek kihasználásával a konyhabútor sokkal többet ad a mindennapi életünkhöz, mint gondolnánk.

Az előszobában a mindenképpen szükséges gépészeti kiállások, osztó-gyűjtő, kapcsolószekrény, router “díszítette” a falat. A beépített bútorokkal sikerült a meglévő gépészeti, elektronikai berendezések esztétikus elrejtése olyan módon, hogy a bútorok funkcionálisan is tökéletesen működnek, kiszolgálják a család napi igényit. Került ide krétatáblás bútorfelület, kis mélységű szekrény, amelyben kihúzható akasztó ad megoldást a  vállfás kabáttárolásra.

​A nappali egyik érdekessége a gardróbként elrejtett lépcsőlejáró, mely olyan mintha egy bútorba lépne be az ember.

Az eredmény végül egy jól használhat lakótér és elégedett család lett.

Itt látható az eredeti alaprajz és az új, megvalósult verzió:

Kivitelezés közben és átalakítás előtti állapot: