Egy kis „Provence” a Gödöllői- dombságban

Sokak számára ismerős az az érzés, amikor az utazásaink során átélt hangulatot, életérzést szeretnénk viszontlátni otthoni mindennapjainkban. Vágyunk arra, hogy belsőépítészeti elemekkel, elrendezéssel, anyaghasználattal, színhasználattal visszatükröződjön az emlék az otthonunkban, hogy a mindennapjaink részévé váljon a hozzánk közel álló, kedvelt kultúra.

Így volt ezzel az a házaspár is, akik szerettek volna egy olyan kívül-belül harmonikus otthont kialakítani, egy számukra olyan ideális életteret megteremteni, amilyen harmóniát Franciaországban, Provence-ban éltek meg utazásaik során legintenzívebben. A házaspár gyermekei meg óvodás korúak, talán most a legideálisabb a nagy kert, a veteményes, a nyitott terek.

Pallaghy Kata tervezőnk nagy örömmel foglalkozott ezzel a projekttel, különös tekintettel arra, hogy megjelenésben, anyaghasználatban összekapcsolódjon a belső tér a külsővel, az épület tömegritmusa összhangban legyen a belsővel.

Cél volt a lehető legtöbb helyen létrehozott teraszkapcsolat és a teraszoknak a tereppel egy szintben tartása. Mivel a telek lejtős, az épület alsó szintje többszörösen szinteltolásos lett, így alakítható ki mindenhol a kert-közeli hangulat, kapcsolat. Másik fő szempont volt, hogy minden oldalról ablakkal, illetve erkélyajtóval nyitott legyen az épület, hogy az átláthatóságon és fényességen túl gyorsan le lehessen ellenőrizni, éppen hol játszanak a gyerekek.

Egy homlokzati falburkolatos, fedett, védett bejárati teraszból lépünk az előtérbe, innen nyílik egy tolóajtó mögött az előszobai gardrób. Mivel a kabátok, cipők megjelenésétől mentesült az előszoba, ki lehetett alakítani egy könnyed, konzolasztalos hívogató előszobát.

A gardróbból nyíló kézmosó-wc kialakításánál a fő szempont az volt, hogy ne csak egy kisméretű kézmosó kapjon helyet, hiszen a kerti munkák, illetve a kinti játékok után ez lesz a fő tisztálkodási pont. 

Az előtérből egy boltíves, szabad nyíláson át érhető el a konyha-étkező, amivel egy légtérben, de pár lépcsőfokkal alacsonyabb szinten van a nappali. A nappali tere egy külön traktus, nagy belmagassággal, nyitott fedélszékkel, látszógerendával.

Ennél a stílusnál kifejezetten fontos, hogy a mai korszerű gépészet, elektromos berendezés elhelyezésénél gondoljunk arra, hogy kicsit se legyenek szem előtt. Ahol szükség van rájuk, ott az elektronikai és gépészeti csatlakozások, eszközök elrejtésre kerüljenek egyedi asztalos bútorokkal, itt a teljesen sikerült ezt az elvet követni.

Az előtér szintjénél egy fél szinttel fentebb kaptak helyet a hálók és egy fürdő így elválasztva az intim tereket e közösségi terektől. A szülői háló a gardróbbal végleges kialakítású, a fiúk jelenlegi szobája később dolgozó/vendégszoba lesz, de most ideálisabb, ha a fiúk együtt alszanak a szülői hálószoba közelében.

Ha majd a gyerekek nagyobban lesznek, felköltöznek az emeletre, ahol két hálószoba, egy gardrób és egy fürdő kapott helyet. Az egyik hálószoba vendégszobaként, a másik dolgozószobaként funkcionál most, ami azért is előnyös, mert a ház legcsendesebb pontján így nyugodtan lehet dolgozni.

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"Nagyon szerettem ezt a projektet, mert az egész megjelenést összhangban lehetett kezelni: a házhoz vezető út, az épület tömegbéli tagoltsága, a teraszok, a belső anyaghasználat, szinteltolás egy ritmusban, összhangban mozog, szinte még a teraszos kialakítású veteményes is harmonizál, rájátszik ezekre. Az anyaghasználat nagyon erősen dominál, nagyon jól lehetett játszani a finom textúra-, illetve árnyalatváltásokkal. A szinteltolásokkal mindig együtt járt egy funkcióváltás, egy anyaghasználat váltás, ahogy haladunk felfelé egyre privátabbá válnak a terek, és egyre melegebbé a burkolatok, ami a hangelnyelést is elősegít."

Belsőépítész tervező:  Pallaghy Kata