Belvárosi lakás átalakulás

A fiatal háromtagú család ezer szállal kötődött a Bartók Béla út különleges hangulatú, kultúrával átitatott, nyüzsgő, de mégis ódon nyugalmat sugárzó környékéhez, ezért amikor itteni albérletüket kinőtték, mindenképpen a közelben szerettek volna végleges otthont találni. A keresés során, amikor beléptek a Benes Imre által tervezett, majd’ 100 éves bérház harmadik emeleti, külön bejáratú függőfolyosóról nyíló, tágas terekkel rendelkező lakásába, azonnal úgy érezték, megtalálták az igazit. Azonban a lakás minden pozitívuma ellenére is egyértemű volt számukra, hogy az álmaikban élő otthonig még hosszú út vezet: az előző tulajdonosát ötven éven át szolgálta mindennemű felújítás, korszerűsítés nélkül, valamint a terek kiosztása sem felelt meg a saját igényeiknek. Azt is tudták, hogy ezen az úton nem szeretnének szakember segítsége nélkül végigmenni. 

Az első felmérés során bizakodva kérdezték: ugye jól gondolták, hogy van a lakásban potenciál? Szerencsére nagy biztonsággal mondhattuk, hogy igen, még ha ennek kiaknázásához feje tetejére is kellett állítani az alaprajzot.

Nehézséget jelentett a lakás terét keresztülvágó tartófal, valamint az, hogy a helyiségek fele a belső udvar irányába nézett, ráadásul részben kisméretű, magasan elhelyezkedő ablakokkal. Nem szokatlan akadályok ezek a régi, budapesti bérházak esetében. Tetriszeztünk hát a helyiségekkel: a fürdőből lett gardrob, a cselédszobából fürdő, a konyhából gyerekszoba, a nappaliból konyha…. Egyedül a WC maradt eredeti helyén, ami a falak bontása után pont olyan látványt nyújtott, mint egy tágas trónterem közepén a trón. 🙂

Alapvető elképzelése volt a családnak, hogy a konyha integrált része legyen a nappalinak, hogy az étkezések előkészítése közben is együtt lehessenek. Ezt esztétikailag és funkcionálisan is úgy kellett megoldani, hogy mégse legyen tolakodó, „szobában a konyha” hatása. Színeiben ezért teljes mértékben összehangoltuk a nappali színeivel, illetve a felső szekrényeket úgy alakítottuk ki, hogy azok szinte beleolvadjanak a határoló falakba. A fenti követelmények teljesítéséhez az is szükséges volt, hogy könnyen, gyorsan rendet lehessen rakni benne, emiatt a rengeteg felső tárolószekrényen túl egy kis kamrát is lecsíptünk a térből, ami elnyel minden tartalék alapanyagot, ritkán használt gépet, nem esztétikus holmit.

Szerencsések vagyunk, ha ügyfeleink maguk is fejlett esztétikai érzékkel rendelkeznek, és ez most sem volt másképp. Festőművészek és művészettel aktívan foglalkozó szakemberek alkotják/veszik körül a családot, ami a lakás színvilágának kialakítását nagyban megkönnyítette, de a felújítás után a falakra kerülő alkotásokban is tetten érhető. 

Különösen kedves pontja lett a lakásnak – mindkét fél részéről – az otthoni iroda sarok, ahol a William Morris élénk, felpezsdítő mintáját viselő tapéta harmonikus összhangba került a lakás több pontján megjelenő, pasztellpúder színű, otthonos nyugalmat árasztó bútorlap felülettel – némi pátosszal azt is mondhatnánk, hogy a környék hangulata egy dolgozósarokban elmesélve… 🙂

A fürdőszobába sikerült több természetes fényt becsalogatnunk az eredeti ablakok megnövelésével – és mivel ez függőleges irányban történt, statikai nehézségek vállalása nélkül kovácsolhattunk belőle előnyt. A kis alapterület ellenére belefért minden olyan funkció, amit a család eredetileg elképzelt. Különleges stílust ad a helyiségnek a pop art hangulatú burkolat.

A WC terében elengedtük a gyeplőt, ami a színeket és a mintákat illeti: hadd legyen ez a kis külön helyiség bohém és drámai – ezt az ide belépőnek előrevetíti már a többi nyílászárótól eltérő antracit színű ajtó is.

Megrendelőink esztétikai megfontolásból, valamint a napi ritmusukból fakadó okokból is szerették volna, ha a ruháik tárolása nem a hálószobát terheli. Jól átlátható, praktikus öltözőgardrobot alakítottunk ki a korábbi fürdőszoba helyén.

A család legfiatalabb tagja kapta meg a régi konyha helyén kialakított szobát. Mivel ez az egyik olyan  helyiség, ami az udvarra néz, különös gondot fordítottunk a világításra. Több fokozatban kapcsolható lámpakombinációt terveztünk, ami léggömbszerű papírburáival egyben hangulati elemként is szolgál. A játékok és könyvek részére könnyen pakolható, méretre készült tárolóhelyekkel használtunk ki minden centimétert – úgy, hogy szabad játékra is maradjon elegendő padlófelület.

Nem csak az előszoba, hanem a lakószobák is profitáltak a régi bérházi lakások hallnak nevezett, tágas teréből: a tároló funkcióknak egy részét ki tudtuk ide telepíteni, amellett, hogy a kabátok, cipők bőséges helyet találtak.

Ügyfél visszajelzés: Visszatekintve a Judittal közös munkára az első, ami eszünkbe jutott, hogy mennyire jó hangulatúak és egyúttal mérhetetlenül tartalmasak is voltak a találkozóink, hamar megtaláltuk a közös hangot. :) Nagy biztonságot adott nekünk szakértelme, így sokkal bátrabban vágtunk bele a felújítási munkálatokba. A több, mint féléves intenzív közös munka alatt és után is rendelkezésünkre állt bármilyen felmerülő kérdés esetén, és mikor az élet felülírta a terv egy-egy elemét a kivitelezés szakaszában, akkor is tudott ötletekkel, megoldási javaslattal előállni. Nagyon élveztük a közös munkát! :)

Fotó és videó: Hlinka Zsolt

"A megrendelők vidámsága és lelkesedése nagyon élvezetessé tette a közös munkát, és úgy érzem, ez a felszabadult hangulat sugárzik a végeredményként kialakult terekből is, amelyek egyszerre vagányak és otthonosak. Sikerült válaszokat találnunk a felmerült igényekre, és nagyon sok tárolóhelyet kialakítani anélkül, hogy ez szembeötlő lenne."

Belsőépítész tervező:  Eötvös Judit