Véleményünk szerint tervezés közben nem az számít, hogy kinek jutott eszébe egy ötlet, hanem az, hogy hogyan tudjuk „felnevelni”. Ezt a hozzáállást próbáltuk átadni 31 Delfti designer növendéknek, akik egy szép napon bejelentkeztek hozzánk egy közös brainstorminga.

m a e s t r o

Tervezői praxisunkban naponta akár többször is olyan szituációba kerülünk, amikor csapatban kell (vagy lehet) gondolkodni. Ez előfordul tervező-tervező, vagy épp ügyfél-tervező kombinációban is. Van egy szuper technika, amivel elkerülhetjük hogy mindenki a saját ötletét kezdje el védeni és állóháborúvá vagy erőfitogtatássá válljon a közös gondolkodás. Felejtsd el, hogy kinek jutott eszébe!

Hogyan lehet ezt megtanulni? Ezt a gyakorlatsort találtuk ki nekik:

Miután 1 órán keresztül ötleteltek önnállóan, következett a prezentáció. Itt csavartunk egyet a menetrenden. Találomra mindenki valaki más ötletét kapta meg, mondván: tessék prezentálni, mint egy remek saját ötletet! A következő meglepi az volt, hogy csak egy ember kérdezhetett bele a prezentációba… az eredeti alkotó. Tehát a kreátornak meg kellett támadnia a saját gondolatait, a prezentáló designer pedig érvelt a védelmében.

Nem rossz agytorna, és egy pillanat alatt létrejött az a konstruktív alkotói légkör, amiben aztán felszabadultan, oldottan de nagyon agyasan lehet dolgozni!

Próbáld ki, tetszeni fog!

/Kucsera Péter * G-lab/