A milánói designhetes beszámolónk a hg.hu-n Ismét Milánóban jártunk, és az itt látottakat, tapasztaltakat belsőépítész szemszögből is megmutatjuk Nektek.

Az eredeti cikk a Hg-n látható. http://hg.hu/cikk/design/9374-milano-2010-a-salone-satellite-ifju-titanjai
Mivel annyi látnivaló akadt, ez csak a Salone Satellite részlegről szól, a folytatásban következik a belvárosi Zona Tortona és maga a nagy kiállítás, az i Saloni.
Kövessétek végig a legújabb trendekért, információkért.

DSC_9669 IMG_1417 IMG_1412 IMG_1415

Salone Satellite

Idén másodjára jártam a milánói design héten. Tavaly a barátaimmal, akik formatervezők, ezuttal pedig a Geppetto Belsőépítész Stúdióval. (www.geppetto.hu)

Más szemmel nézi egy formatervező és egy belsőépítész ezeket a kiállításokat és számomra is érdekes volt látni a különbséget.

A több ezer négyzetméternyi látnivaló 4 nap alatt is maratoni túra volt, mert a láb mellett a szem és az agy is elfárad. Több ezer képet készítettünk és még annyi digitális adatot kaptunk a nagy cégektől és a fiatal tervezőktől egyaránt.

Most pedig megosztjuk az ottani élményenket, kezdve a Salone Satellitével.

A Cosmit nevű cég 1961 óta rendezi meg a Salone Internazionale del Mobile di Milano-t (iSaloni), melynek 1998 óta része a Salone Satellite,

a fiatal designereknek bemutatkozási lehetőséget adó részesemény, mely szerencsésen befolyásolhatjai a tervezők karrierjét, hiszen ilyenkor Milánóban gyűlik össze a szakma legtöbb, már befutott képviselője, befektetője és gyártója, a Világ minden tájáról.

Sok, ma már világhíres tervező itt alapozta meg karrierjét. Pl.Matali Crasett, Patrick Juin http://www.patrickjouin.com/site/, az Adriano Design(http://www.adrianodesign.it/), vagy Harri Koskinnen (block lamps)http://www.harrikoskinen.com/

Minden évben kortárs designerek és egy fő kurátor zsűrizi a bekerülő tárgyakat, hogy tényleg csak a legjobbek kerülhessenek be.

A 10 éves Jubileum kurátora Beppe Finessi design kritikus volt, aki több, mint 400 tárgyat választott ki az előző évekből, melyek azóta gyártásba kerültek. Így lett ennek az évnek a kiadványa az Avverati című könyv, mely magyarul annyit tesz, valaminek, például egy álomnak a valóra válása.

Ebben bízva évente kb. 700 fiatal kiállító szerepel, a Sattelite-en és majd 150 ország 270 ezer szakmabelije látogatja a standokat.

A kiállítás egyben verseny is, melyet szintén szakmai zsűri ítél meg, ennek idén a nyertese a japán Nao Tamura http://nownao.com/ Seasons nevű konyhai kiegészítőjével, mely azontúl, hogy a japán tervezés valamennyi pozitívumát magán viseli, abszolút fenntartható, ötletes és szemet gyönyörködtető.

A Satellite-n a standok egyformák és egyszerűek így abszolút a teljesítmény és kreativitás kerül előtérbe. Legtöbbször az alkotók is jelen vannak, így nagyon közvetlen, jó hangulatú a kiállítás a személyes kontaktus miatt.

Sajnos a díjnyertes tárgyakat egy világító asztalon állították ki, mely a szemnek zavaró a fényképezőgépnek pedig lehetetlen volt.

Trendekről itt kevésbé lehet egységesen fogalmazni, mint a nagy kiállítóknál, az viszont elmondható, hogy a kiállított tárgyak nagy része tükrözi a fiatal tervezők vágyát arra, hogy a designnak kultúra formáló szerepe legyen. Ez alatt értem, hogy a kiállítás nagy része fenntartható szempontok alapján készült, és ez szerencsére túlmutatott az újrafelhasznált bicikli alkatrészek világán.

Sokan játékos, fiatalos, színes tárgyakkal álltak elő, melyek közül a kedvencem a Tu+Yo (http://www.tuyodesign.com) design tervezőpáros standja volt, akiknek a képek között a fakopáncsos székét és függesztett bortartóját láthatjuk.

Szintén felkeltette a figyelmünket a magát Space Agencynek nevező Pudelskern (http://www.pudelskern.at/ ) design csapata. A Geppettosok (www.geppetto.hu) mutattak rá, hogy érdemesebb jobban szemügyre venni egyszerűnek tűnő tárgyaikat. Az ő munkájuk a képeken látható Saddler bőr szék, illetve fali, kerámia installáció, ami akasztó is egyben. Emellett bemutattak egy fali burkolatot, mely különlegesen kezelt organikus pamutból készült, optimalizálja a helyiség páratartalmát, levegőjét fő funkciója mellett, ami az akusztikus szigetelés.

Állandó néző sereget vonzott a Sandler Mulder cég Continue Time kinetikus órája, indusztriális, mégis nagyon légies megjelenésével. http://sandermulder.com/continue_time.html .

Minthogy a Geppetto és készített már hangfal rendszert, érdekes volt Roberto Pugliese, sound artist, és a Room75 (www.room75.com) együttműködésében készült alkotás, mely olyannyira sikeres volt, hogy a kiállítás helyszínén azonnal el is kelt.

Ki kell emelnem még a belga tervező csapatot, akik több stúdiótól együtt állítottak ki. Itt leginkább a falnak támaszkodó iróasztalka és a lámpa megoldások tetszettek

A Satellitének ismét volt magyar vonatkozása. Tavalyi debütálása után az Ivánka Beton ismét megjelent. Idén olyan fali burkolatokat mutattak be, mely mélyített bordázata révén lehetőséget teremt növények ültetésére, lélegző, élő falakat hozva létre. Szőke Gábor Miklós betonkeverős installációja pedig igazán figyelemfelkeltővé, látványossá tette a standot.