Csónakházból családi otthon a Római parton

Több szempontból is különleges felütéssel indult ez a tervezés. Egy korábbi kedves ügyfelünk ajánlására találtak ránk, ráadásul „csak egy tanácsadás” miatt kerestek meg minket.
Azonban gyorsan megfogalmazódott mindenkiben, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz.

A kivitelezés már elkezdődött, ezért több ponton alkalmazkodunk kellett a már meglévő adottságokhoz. Apró, de funkcionálisan sokat jelentő változtatásokkal szabtuk a tereket a család életére.

Két külön funkció egy térben, a nappali és a konyha, a sziget pult oldalába épített bioetanol kandallóval finoman hangolja össze a teret.

A ház története, megújulása és továbbélése párhuzamban volt mindazzal, amit az ügyfelek szerettek volna. A régi csónakházi építőelemek megtartása, azok új köntösbe való csomagolása és kiegészítése összecsengett az épp kirepülő félben lévő gyerekekkel, a család újraértelmezésével.

Kivitelezés közben derült ki, hogy az épület indusztriális szerkezetét sajnos szigetelni kell, mert úgynevezett hőhidak alakultak ki. A szigetelés után eltűntek az indusztriális formák, amire belsőépítész stilisztikai ötletekkel kellett ráerősítenünk. pl. szeletelt tégla, fém elemek, erőteljesebb karakterű lámpák.

Megvizsgáltuk a lépcső funkcióját, hogy elegendő hely lesz a tárolásra vagy szükséges beépíteni az egyik lépcsőkar alját, ami látványban nem bizonyult szép megoldásnak, így tovább néztük a lehetőségeket. A hálószobában egy pengefallal elválasztott megoldással kiegészült a tárolási felület, így maradhatott a szabad lépcső, ami nagyobb térélményt ad.

Ügyfél visszajelzés: "Nagyon boldogok vagyunk, mert sikerült közösen létrehozni életünk otthonát". "Imádjuk az inteligens vezérlést, ami a redőnyöket és a világítást szabályozza, egy telefon aplikáció segítségével." (Tamás mindeközben mosolyog és a telefonján állítgatja a fényerőt..:) )

Belsőépítész tervezők:  Károlyi Szilvia, Kalcsó Kitti

Fotó és videó: Hlinka Zsolt