Projekt

KRISTÓF tojástartó

A nemes egyszerûséggel Tojástartónak elnevezett lágytojástartó önmagáért beszél. Szép, vicces és ugyanakkor a legmesszebbmenôkig funkcionális, ráadásul elsô pillantásra nyilvánvalóvá teszi, hogy tulajdonképpen mire is hivatott: arra, hogy vasárnapi reggelink nélkülözhetetlen kelléke legyen. Születése körülményeirôl elég annyit elárulnunk, hogy az alapötlet – mokkáskanalak formájában – az asztalon hevert… A Tojástartó egyébként dícséretben részesült Magyarország legfontosabb designpályázatán, a 2002-es Ipari Formatervezési Nívódíjon. Azóta több külföldi étterem étkezőasztalának dísze is.

Egyszerű, logikus és frappáns a Geppetto Stúdió legfrissebb alkotása, a Kristóf lágytojás-tartó. A három kiskanál összehegesztésével létrejött darab a jó designtárgy összes jellegzetességével rendelkezik: szép, egyszerű és mindenekelőtt funkcionális. Ezenkívül éppolyan szellemes, akárcsak Kolumbusz tojása – alkotói, Elek Máté és Elek Márton ezért is nevezték el Kristófnak.

A jelenség mindannyiunk számára ismerős: ha már jó időt eltöltöttünk egy problémával, s ha annak megoldása váratlanul könnyűnek és egyértelműnek bizonyul, azt mondjuk: de hiszen ez olyan egyszerű, mint Kolumbusz tojása. Az Amerika felfedezőjének tulajdonított anekdotában ugyanaz a friss, a megszokottól teljesen más szemszögből közelítő gondolkodásmód, a „hogyhogy nem jutott ez még senkinek sem eszébe?” élmény testesül meg, mint a Geppetto Stúdió alkotásában, a Kristóf lágytojástartóban. A frappáns és humoros darab a tökéletes designtárgy összes ismérvével rendelkezik: szép, végtelenül egyszerű és természetesen a legmesszebbmenőkig funkcionális. Kristófot egyik legtriviálisabb használati eszközünk, a kanál formája ihlette, illetve annak hosszú, kecses nyele és öblös vége, mely olyan, mint az ég felé fordított tenyér. A befogadás motívuma háromszorozódik meg az egymáshoz képest szabályos százhúsz fokban összeillesztett és összeforrasztott kiskanalakban, melyek a kellő módon meghajlítva épp egy tyúktojásnak adnak helyet. Magától értetődő és egyszerű, akárcsak az a híres tojás – alkotói, Elek Máté és Elek Márton éppen ezért nevezték el annak állítólagos tulajdonosáról Kristófnak.

Egyéb infó: Bútortervezés


Back to top