Projekt

Romos házból családi otthon

Van, amikor igazán nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy egy rossz állapotú házba belelássuk a jövőt. Ebben az esetben ez volt a helyzet. A megrendelők első kérdése az volt, vajon meg lehet-e menteni valamit a házból, vagy egyszerűbb teljesen lebontani és újat építeni?

Építész kollégával egyeztetve, műszaki felmérés után arra jutottunk, hogy bár rengeteg műszaki probléma van, amit javítani kell, alapvetően a ház külső karaktere, határolófalai, szerkezete, tetőváza ha megerősítésekkel, néhol cserékkel, toldásokkal kiegészítve, de megtartható. Minden egyebet újra kellett gondolni, azonban a költségkeretnek is volt egy ésszerű felső korlátja. A megrendelői oldal kellően tudatos és átgondolt hozzáállása következtében szerettek volna a lehetőségekhez mérten korszerű és energiatakarékos házat létrehozni, olyat, ami hosszabb távra kellemes, kényelmes otthon lehet számukra.

A legnagyobb fejtörést a térszervezés okozta. Több alaprajzi elrendezést átbeszélve jutottunk el a végleges megoldásig, ahol a korábbi bejárati ajtó – kerti kijárat tengelyt megbontottuk, és a kertbe a nappaliból tudunk kilépni. Bár ez sok esetben evindens megoldás, itt a pince tároló funkciója okán sokáig kérdéses volt, hogy szükséges-e külön „szervíz átjáró” is, hogy a hátsó kertet ne csak a házon (nappalin) keresztül lehessen megközelíteni. Végül a nappali – konyha összenyitása olyan erős térelemmé vált, ami felülírta az addig praktikusnak látszó megoldásokat. Ez a tér lett a ház szíve, ettől tűnik tágasnak az otthon, gyakorlatilag a kerítéstől át lehet látni a házon egészen a hátsó kertig, mintha csak Hollandiában lennénk. És ez adja leginkább azt az élményt, ami miatt nehezen indul el az ember otthonról reggel dolgozni, ellenben annál szívesebben üldögél a napfényben a kerti lépcsőn, iszogatva a sokadig habos kávét.

A stílusválasztás szintén a megrendelői oldal tudatosságára utal: „jól átgondolt, praktikus dizájn, természetes, egyszerűségében szép és praktikus”. A betonhatású burkolat és a natúr tölgy parketta kiválasztása alapvetően meghatározta a színvilágot, a többit már „csak” hozzá kellett hangolni. Ebben kiváló partnernek bizonyult a tulajdonos páros is, hisz sok apró elem az ő kezük munkáját dicséri (pl. párnák, fali képek, kiegészítők).

Ez a ház jó példája annak, hogy bármilyen romosnak, kilátástalannak tűnik a helyzet, okosan átgondolva és tudatosan megtervezve létre lehet hozni olyan otthont, ami magában hordozza a régiből kimenthető elemeket, mégis teljesen friss és korszerű.

Néhány érdekes adalék a projektről:

tervezési idő 2014.01. – 2014. 05.,

kivitelezési idő 2014.07. – 2014.12.

lakás alapterülete 85nm (ebből közel 45 nm a nappali-étkező- konyha tér) +25nm pinceszint,

kezdő energiaosztály: G

Új energiaosztály: B+

Görgess lejjebb a kiindulási állapotról készült képekhez, az alábbiakban pedig láthatod a végleges átalakulást:

 

Itt láthatod, hogy mi volt a kiindulási alap:

Tervezők: Tas Fruzsina
Egyéb infó: Ház átalakítás, Otthonteremtőknek


Back to top