Projekt

Fenntartható ház Dunaújvárosban

A belsőépítészet és az építészet egymást befolyásolják, kiegészítik. A Dunaújvárosban megépült, fenntartható lakóház esetében belsőépítészeinknek majd kétszáz négyzetméteres életteret kellett kialakítaniuk.

A kétszintes épület egy új, a környező házakat tekintve meglehetősen összefüggéstelen, és jellegtelen lakóövezetben épült. Az építészek ezért a terület ipari és mezőgazdasági múltjára támaszkodtak a koncepció kialakításakor. A ház a fehérre meszelt, hagyományos gazdasági épületekre, csűrökre hajaz, ugyanakkor a tégla használata, vagy a hatalmas ablakok árnyékolását szolgáló, galvanizált fém lemezek már ipari hangulatot kölcsönöznek a látványnak. A belsőépítészeti koncepció megalkotásakor tervezőinknek a külső karakterjegyekhez kellett igazodniuk. Az enteriőr ezért erős indusztriális hangulatot áraszt, melyet a festetlenül hagyott beton válaszfalak, és a rendkívül egyszerű, már-már geometrikus alapformák használata alapoz meg. Ez jól látszik a belsőépítészet fontos elemét képező lámpákon is, melyek hol fémes, kockaburkolatban ülnek a plafonon, hol kúp alakú, fehér búrában csüngnek alá a mennyezetről. Az épület külső arculatában megjelenő színek, a fehér, a szürke, és a fém árnyalatai rendre feltűnnek a belső térben is, ahol a beton mellett hatalmas, fehérre festett felületeket találunk. Ezek a színek dominálnak a bútoroknál is, de a lakásbelső színvilágát kiegészítették a paszteles árnyalatú vörössel, ami melegséget kölcsönöz a lakásbelsőnek. A házhoz biomasszával működő kandalló és a tetőn szinte észrevétlenül elhelyezett napkollektorok tartoznak.

A dunaújvárosi fenntartható ház jó példa arra, hogy a belsőépítészet és az építészet szoros együttműködésével hogyan hozható létre minden négyzetcentiméterre kiterjedő, egységes koncepció, mely meghatározza mind az életterek használatát, mind azok látványvilágát.

 

Tervezők: Kovács Danica, Építészek: Zsuffa és Kalmár építész Műterem
Egyéb infó: Ház átalakítás, Otthonteremtőknek


Back to top