Projekt

Egy polgári lakás újragondolása

Ha lakásunkban egy-egy korszakot, vagy bizonyos hangulatot szeretnénk megidézni, nem elég összeválogatni a megfelelő stílusú bútorokat és tárgyakat, hiszen életterekről beszélünk, melyeknek be kell tölteni bizonyos funkciókat.

Ez a gondolat vezérelte belsőépítészeinket egy polgári lakás új enteriőr koncepciójának megalkotásakor. A nappali és a konyha egy légtérben kapott helyet, de törekednünk kellett arra, hogy a két funkcióhoz tartozó tárgyak ne árasszák el a teret, s a helyiség tűnjön tágasnak. A berendezés kisebb „szigetekre” osztható. Kialakítottunk óriási tárolókapacitású konyhaszekrényt és konyhapultot. A konyhai rész mellé magasított bárpultot helyeztünk italozáshoz és beszélgetéshez. A szoba másik sarkába került a nyolc fő részére tervezett ebédlőasztal székekkel. Végül pedig az ízléses textil-, vagy elegáns bőrkanapéval és fotelekkel körbevett dohányzóasztal következik, melyhez kandalló biztosítja a meghitt fényt és meleget esti órákban. A légtérbe kerülő lámpák és dekorációs elemek ezekhez a szigetekhez igazodnak, s akár különböző formavilágú világítótestek is rendelhetők a különböző funkciójú sarkokhoz. Két koncepció készült. Az egyik eklektikusabb, formavilágában jótékonyan sokoldalú, színvilágában kissé melegebb. Belsőépítészeink merészen választották meg a világítótestek méretét, alakját, és helyét, hogy segítsék a tér funkcionális elkülönülést, mindezt a harmónia megtartása mellett. A másik koncepció a ’60-as évek Amerikájának polgári enteriőrjét idézi szürke bőr bevonatú kanapéjával, pihenőszékeivel, és fémtalpú, meg barna búrájú lámpáival. A padlóburkolat végigfut a lakáson.

S hol a belsőépítészet sikere? Minden tárgy, ami kellett, bekerült a koncepcióba, és minden funkció megvalósult, mégsem tűnik zsúfoltnak a tér a jó elhatárolás és szervezés miatt.

Tervezők: Virág Ottó
Egyéb infó: Lakásátalakítás, Otthonteremtőknek


Back to top