Projekt

Családi ház teljes átalakítása a Római parton

Új otthon egy régi, megszokott helyen. Sokan ragaszkodnak a lakhelyükhöz, környezetükhöz, ám mégsem érzik teljesen magukénak. Egy ilyen helyzetben levő házaspár keresett meg minket, és kérte a segítségünket otthonuk újra teremtéséhez. Azt kérték, próbáljuk meg a meglévő házukban megvalósítani azt az élet teret, hangulatot amire évek óta vágynak, de nem hitték, hogy ezen a helyen megvalósulhat.

Első körben azt kellett megmutatnunk, hogy ebben a házban, a külső falak,fő szerkezetek megtartásával (fal és mennyezet fűtés miatt csak részben lehetett alakítani a falakon) hogyan lehet az álmodott tereket létrehozni.

Miután ezt sikerült megoldanunk, már maximális bizalmat élvezve dolgozhattunk tovább,hogy megtöltsük a házat színekkel, anyagokkal, élettel. Megrendelői igény volt, hogy színes, vidám lakást tervezzünk, de ne legyen színkavalkád. A két fő irány a magenta és a lime zöld jelenjen meg, de ne legyen vibrálóan túlzó. Az egyetlen kikötés a megrendelők részéről az volt,hogy szürke semmiképp se kerüljön a házba…majd az anyagválasztásnál beleszerettek a beton hatású szürke burkolatba, ami tökéletes kiegészítője lett a fent említett élénk színeknek. Ezen felül a természetes faburkolatok – tölgy parketta és dió furnérok – és a törfehér felületek adják a hátteret a teljes összhanghoz.

A csipetnyi luxust a pincében kialakított spa helyiség és az itt-ott megjelenő üveg csillanások adják. A teljesség eléréséhez az apró részletek segítenek hozzá: a kiegészítő textilek, függönyök, a jól megválasztott kanapé vagy a képhez választott tapéta.

A belső átalakítással párhuzamosan a külső is megújult. Új falszínek, nyílászárók és korlátok készültek. Ettől a korábbi „klasszikus” ballusztrádos megjelenés modern karaktert kapott, ami tükrözi az ott élők stílusát is.

Tervezőként egy ilyen összetett munka nagy kihívást jelent. Sok odafigyelést és folyamatos kommunikációt igényel. Több szakágat kell összehangolni, és alkalmazkodni kell a meglévő műszaki adottságokhoz is. Mégis van olyan,hogy a munka nem fárasztó,hanem energiával tölt fel. Ez esetben a megrendelő és a kivitelező is olyan szeretettel és pozitív hozzállással dolgozott a projekten,hogy élmény volt minden közös egyeztetés, még a megvalósítás során felmerülő problémák közben is tudtunk mosolyogni, nevetni. A projekt végén pedig mindenki több lett. A tulajdonosok örömmel térnek haza, mi pedig örömmel dolgozunk a következő közös projekten.

A kivitelező véleménye a projekt alapján:

“Vannak projektek, amik maximális gördülékenységgel zajlanak, ez is pont ilyen volt.És vannak projektek, amiket az ember örömmel és szívesen valósít meg, mert olyan tervezői csapattal és megrendelővel dolgozhat együtt, hogy ehhez minden adott. Egy jól átgondolt, letisztult, sallangmentes tervdokumentációt valósíthattunk meg, a tervezői csapattal folyamatosan egyeztetve. A végeredmény egy borzasztóan szerethető a mai kornak és kényelmi elvárásoknak megfelelő családi fészek. A tervezők kvalitásai vitathatatlanul magas szintűek, ez látható is a képeken, illetve a megrendelő elégedettsége alapján.Ebben a projektben is aktívan részt vettek sok olyan munka folyamatban, ami túl mutatott a szoros értelemben vett tervezői feladatokon.A kölcsönös támogatás, egymás munkájának tisztelete nélkülözhetetlen ebben a hármas kapcsolatban (megrendelő, tervező, kivitelező), ami ebben a projektben nagyon is működött.”

Varga István – Vilakbau

 

Tervezők: Tas Fruzsina
Egyéb infó: Ház átalakítás, Otthonteremtőknek


Back to top