Projekt

B-MEK lámpa

A B-mek lámpacsaládot egy plexiből készült csőben elhelyezett fényforrás kétféle állólámpás, illetve falra szerelhető változatai alkotják. A csőben elhelyezett fényforrást egy vékony damil köti össze a plexicsövön kívül elhelyezkedő gyűrűvel. A gyűrű mozgatásakor a fényforrás ellentétes irányba mozdul és első látásra nem is jövünk rá, hogy milyen módon. Az állólámpának kétféle változata létezik, egy kábeles, illetve egy akkumulátoros. Az utóbbi – B-Mek wireless – esetben a töltő a cső aljában helyezkedik el, míg az akkumulátor a fénycső alatt. Ezért néhány órányi használat után úgy tudjuk feltölteni a lemerült akkumulátort, hogy a fénycsövet a plexi cső aljába eresztjük. A B-mek család harmadik tagjaként készítettük el a kábeles állólámpa falra szerelhető változatát.

A technológiájában kimondottan innovatív, külső megjelenésében egyszerre különleges és elegáns B-Mek minden enteriőr ideális kiegészítője lehet, hiszen kémcsőhöz hasonló, karcsú alakja, visszafogottsága és kellemes, szórt fénye miatt bármilyen stílushoz jól illeszkedik.

A B-Mek lámpa egy nagyon egyszerû ötleten alapul: a lámpatestet kívülrôl átölelô gyûrût egy szinte láthatatlanul vékony damilszál köti össze a csô belsejében elhelyezett, másik gyûrûvel. Ha a külsô gyûrût elmozdítjuk, a belsô az ellentétes irányban indul el, így a fényforrás magassága mindig az éppen aktuális igényeink szerint alakítható.

A LED-es világítástechnikáról:

Az eddig csak hangulatvilágításra alkalmas LED-es technika ma már arra a szintre jutott, hogy képes akár a nagyteljesítményű fényforrásokkal is felvenni a versenyt. Népszerűsége hosszú élettartamának – akár százezer órát is kibír -, és rendkívül alacsony, 2-3W-os fogyasztásának, kézmeleg üzemi hőmérsékletének köszönhető. A három alapszínű LED (piros, zöld, kék) kombinálásával a szivárvány minden színe kikeverhető, egyedien, digitális vezérléssel szabályozható. Több LED összeépítésével nagyteljesítményű fényszórók építhetők, melyek erősebb fényt biztosítanak. Akkumulátoros változatban is léteznek. Mivel a LED-ek az ultraibolya és az ultraviola fénytartományba esnek, ezért kiválóan alkalmazható festmények és egyéb műtárgyak megvilágítására is, hiszen ez a tartomány nem károsítja a műtárgyakat.

A B-MEK állólámpa egy háromfős tervezőcsapat több hónapos munkájának eredménye. Lényege, hogy egy tömörfa gyűrű segítségével a fényforrás magassága és a fény erőssége állítható, hiszen a fagyűrű mozgatásával a belső foglalat is mozgásba jön. A mozgás iránya ellentétes: ha a fagyűrűt felfelé húzzuk, a foglalat lefelé indul el, illetve fordítva. Így a fényforrás magassága tetszőlegesen megválasztható, sőt: a fagyűrűvel eltakarva a fényt, annak erőssége és iránya is szabályozható.

A belső foglalat és a külső gyűrű ellentétes irányú mozgását damilszálak biztosítják, melyek nagy teherbírásúak, de szinte láthatatlanok.

A B-MEK állólámpa talpa fával burkolt alumíniumból készült, teste pedig átlátszó plexicső, melyben az izzóhoz egy látványosan csavarodó kábel szállítja az áramot. A kábel színe változtatható.

Egyéb infó: Bútortervezés


Back to top