Hangok a térben

Biztosan tapasztaltad már, hogy egy zsúfolt étteremben nem tudtál beszélgetni a partnereddel, mert akkora volt a hangzavar. Ráadásul volt még valamiféle háttérzene is amivel megpróbálták azt elnyomni. Jobb esetben nem zavart és nem tudatosult  benned a dolog, csak azon vetted észre magad, hogy legközelebb már nem azt a helyet választottad randi, üzleti vagy baráti beszélgetések helyszínéül. Biztos volt olyan is, amikor rövid idő elteltével haza akartál menni onnan vagy nem érezted jól magát és átültél egy másik asztalhoz. Ha most egy vendéglátó helyiség tulajdonosa olvas, akkor már tudja miért nem maradnak a vendégei tovább főleg akkor, amikor telt ház van.
Legtöbbünk tuti volt már olyan üveggel körülvett tárgyalóban, ahol nagyon rosszul értette partnerét a visszhangok miatt és elfáradt egy beszélgetés közben, mert hangosan kellett beszélnie vagy sokkal jobban kellett koncentrálnia a másik félre.
Elárulunk egy titkot. Egy térben lévő anyagok és felületek határozzák meg annak hangelnyelő és visszaverő képességét, azaz akusztikáját.

Akusztika.

Erről a szóról majdnem mindenkinek más jut az eszébe. Ugyanakkor a legtöbbször a “hallom a szomszéd tévéjét” választ szoktuk kapni, ha rákérdezek, mit ért akusztika alatt. Ezzel nem is volna baj. A hétköznapi embernek nem szükséges tudnia mit is takar ez pontosan. Viszont azt az éttermet, ahol a hétköznapi emberek nyugalomban vacsoráznának és azt a házat, ahol a szomszédnak hangos tévéje van valószínűleg szakemberek tervezték. Ők biztosan odafigyeltek az akusztikára. A  legfontosabb tisztázni, hogy a két szitu (étterem és szomszéd tévéje) nagyon különböző akusztikai jelenség. Nem összekeverendő és teljesen másképp kell kezelni is azokat. Kezdjük az étteremmel, a szomszédot majd később vesszük elő. 🙂

277a63fe46a30e0d5d69f65b4eed0fb8

 

f8e7fd3d3305094a6a7fa84c5b7559f2
f6637bd9a4995cadaa3c34f5a10c8936
3305dc5473ae79cddd39d9715c159cc1

 

Étterem.

Az ét szót el is hagyhatjuk és máris a teremnél vagyunk, ezt a területet összefoglaló néven teremakusztikának nevezik. Jogosan, mert a terem vagy helyiség belső akusztikájának javítására irányul. Azt, hogy hová kell feljavítani, a funkció határozza meg, bár szigorúan vett szabványok erre nincsenek, kivéve speciális helyiségek esetén. Szerintem a funkción túl még a belsőépítész tervező által megkívánt hangulat is meghatározza az elvárt akusztikát, de ez inkább a közösségi, általános felhasználású helyiségekre igaz, mint pl. pub, menő borozó, étterem, kávézó, hotel aula, egyterű iroda. Az egyszerűség kedvéért hívjuk most ezeket összefoglaló néven csak “teremnek”. Ezeken keresztül megfelelően be tudjuk mutatni mi is a feladatunk. Többek között a visszhangok, utózengési idő és az alapzaj csökkentése, az asztalok közötti áthallás mérséklése.

 

dbf26f85b682ec9e3b260330a379a8be
24fa0801d356474e9b366d59e2c1aac9.jpg
ed00f34f4b459d450d9689787cf76b4c

Mivaaan, milyen hülye szavak ezek?

Ezek mindegyike komoly fizikai tartalommal bír, melyek hatással vannak a közérzetünkre és a hangulatunkra egy zárt térben, konkrétan diszkomfortos, mint egy rossz világítás. Képzeljük el hogy 30-an ülünk egy visszhangos teremben és 15-en egyszerre beszélünk. Mindegyikünk hangja el kezd többszörösen visszaverődni a helyiség határoló felületein, majdnem ideálisan.

Mi szükségünk van nekünk ott erre?

Nem hogy saját visszhangunkra nem vagyunk kíváncsiak, a szomszéd asztalnál ülőkére meg végképp nem.

a1fe543a3ad0007eb3825dde6a801b11
ff25f42a32d1b315c1a44548e950bbb2

Szóval első feladatunk a visszhangok mérséklése melyet a falakon, mennyezeten vagy egyéb helyeken elhelyezett méretezett hanglágy anyagokkal tudunk elérni. Ha nem lehet a visszaverő felületek méretén csökkenteni, akkor elnyelőből bizony nagy felület kell. Ha ezt megoldottuk, akkor  a méretezéstől függően az utózengési idő nagyban lecsökkent. Ami elég jó, mert így egyből az alapzajunk alacsonyabb szintre áll be. Erre meg mit csinál a beszélő ember? Halkabban kezd el beszélni és ez meg ugye azért jó, mert így még kevesebb hangenergiát viszünk be a helyiségbe és még alacsonyabb lesz a zajszint. Tök jó, pipa, megoldva.

0889e5ebe6f4f04f145de1952a0c01c0
673b219f6ffe511b938437665872655d
9b580c6c9af9fa323a4712bd5bdbb07e

No, ha ezzel megvagyunk jöhet az a zene, ami egy visszhangos teremben csak az alapzaj szintjét növeli. Nem érthető és szinte nem is hallható. Itt tartunk most egyébként “vendéglátó teremileg” általában. Visszhang, sok vendég, aki beszélget (-ne, de inkább kiabál) és a zene, amiért a vendéglátók fizetnek, de hallani csak kevés vendég esetén lehet. Szóval nem hallani a zenét és fizetni érte pénzkidobás. De ez még hagyján, az sokkal rosszabb hír, hogy a kiabálva beszélgető vendég hamar elfárad és bizony nem tudja miért, de haza akar menni és nem iszik még egyet. Sokan persze azt mondják, hogy csak egy sört jöttek meginni, de ha jól érzik magukat megisznak még egyet. 🙂 ez tutti.

 Végre, ha a hangelnyelők elhelyezésre kerültek és optimalizálják a helyiséget akusztikailag is és emellett halk zene szól, máris megoldottuk az utolsó problémánkat, az asztalok közötti áthallás mérséklését. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen teljesen intimen beszélgethetünk az asztalunknál minden fáradság nélkül. Nem fogjuk hallani a szomszéd asztalt és ők sem hallanak minket. Ez is jó hír, hiszen egy vendéglátó-ipari egységbe nem azért megyünk, hogy elfáradjunk és hogy a szomszéd asztali beszélgetést hallgassuk, hanem pihenni, lazítani. 🙂

3e5bbeeedca0117c1962fb527c22225b
b115e0e932875e27f6f0543cdf7f74c9-2

Nem könnyű eligazodni tehát a modern kor és a fogyasztói igények alkotta útvesztőben, de szakértő belsőépítészek segítségével megtalálható a kivezető út. A Geppetto tervezői a követelményeket szem előtt tartva segíthetnek megvalósítani saját elképzeléseidet, hogy végül eljuss az aranytojást tojó tyúkig. Akusztikai szakértésben pedig Bizsók Vajk, a Bizsók audió alapítója játssza a főszerepet.

bizsok_2a_cikk
bizsok_akusztikus_butorok_03
bizsok_somogyi_reka_selyemfestmeny

BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúra
Hernád u. 22. H-1078, Budapest, HUNGARY
Tel.: +36 (30) 55-989-22
E-mail: vajk@bizsok.com
www.bizsok.com

Back to top