Az ideális sebességű projekt, avagy 8 hiba amit ne kövess el

Micsoda baromság… Méghogy ideális sebességű projekt…? Hiszen az mindenkinél máshogy van. Természetesen nem létezhet egységesen ideális lefutású munka, ahogy sokminden másban is különbözőek vagyunk. Egyvalamit viszont mindenki elismerhet. Nevezestesen, hogy ha két eltérő sebességű egyén együtt dolgozik, akkor ott konfliktusok lehetnek.
Az előző állítás kibővítésével már közelebb kerülünk ahhoz, hogy milyen tempó az ami sikerre viszi a tervezést és kivitelezést, mivel előzhető meg az építkezés közbeni stressz és felesleges feszültség.
A 8 legjellemzőbb hiba amit elkövethetünk egy építkezés tempójával kapcsolatban.
 1. “holnapra kell, de meg ne lássam, hogy lazsálsz”
  Lassú munkához idő kell. sajnos az alapos munkához is. Sürgetéssel csak növeled a feszültséget, az hibához vezet, abból mégnagyobb feszültség lesz és a végeredményre senki se gondol szivesen.
 2. “még gondolkodunk rajta”
  A jó tervezés a folyamatos közös gondolkodás eredménye, ahol az ötletekre lehet aludni vagy továbbgondolni. Hangsúly a folyamatosságon. Lehetőleg beszéljétek meg minél hamarabb a kérdéseket egymásközt, tervezőkkel, kivitelezőkkel. ne halogass!
 3. 3 hónap múlva folytassuk”
  Ha megszakad a lendülete egy munkának az sokszor nagyobb baj, mint ha el sem kezdődik. Amikor félre kell tegye bármelyik résztvevő a munkáját (legyen az belsőépítész tervező, vagy a kivitelezés bármelyik résztvevője) mivel meg kell éljen, ilyenkor mással kezd el foglalkozni. semmi sem garantálja, hogy az a más pont annyi ideig fog tartani, mint a szünet, amikor az eldobott fonalat kezdi keresni, újra rengeteg idő és energia megy el a feladat teljes átlátására, újbóli belerázódásra.
 4. “mégse, mégisinkább, talán nem tudom…”
  Ha rájössz, hogy valamit máshogy szeretnél, tegyél meg mindent, hogy az olyan is lehessen. De vigyázz, ha bizonytalan vagy, a módosítások nem konzekvensek, bárki elveszti a hitét a sikerben. Nem robotokkal dolgozol együtt.
 5. “folytasd, majd később kitaláljuk”
  A nyitva hagyott kérdések, a lezártnak hitt szakaszok későbbi módosítása teljes zűrzavart okozhat később. egy tervezési munka, a kivitelezés akkor élvezetes neked is ha egy folyamatos lendületben lévő közös tevékenység, aminek van eleje és vége.
 6. “majd lesz valahogy”
  Tervezd az erőforrásaidat, tervezd meg az ütemezést, egyeztesd le a résztvevőkkel és akkor vágj bele, ha a kulcsszereplőknek megfelelő, különben megakad, szétesik a projekted.
 7. “karácsonyra beköltözünk”
  SOHA senkinek nem sikerült még. csak stressz lesz belőle. A december a kivitelezőknél amúgy is egy őrültekháza, túlvállalják magukat, nekik is van családjuk, elrontják, dugó van, stb… inkább legyen ünnep a karácsony és költözz nyugodtan januárban (akkor is hideg van)
 8. “kivitelező szerint 3 hónap”
  Ne csak pénzügyileg, időben is képezz tartalékot. Nem biztos, hogy ami a kivitelezőnek készen van, az neked is egyenlő a beköltözhető lakással.

Írta: Elek Marci / Belsőépítészeti tanácsadó

Komplikáltabb kérdéseidre is szívesen szánunk időt,
gyere és kérdezz: http://www.geppetto.hu/?cat=159

Back to top