Blog

Akkor most lakberendező, enteriör tervező, vagy belsőépítész? Ki mit? Kihez mikor?


2009-03-31 A legjobb kérdések, Belsőépítész és az otthonod

Írta: Elek Márton

Honnan tudhatod melyikre van szükséged? Ha nem tiszta hogy melyik szó mit is jelent, meg kell hogy nyugtassalak! Még a szakemberek zöme is keveri és félreérti. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy kicsit rendet rakni. Belsőépítész, enteriőrtervező, lakberendező. Melyik mikor segíthet?

Először is le kell szögeznünk, hogy ezek a területek összemosódnak, nincsen éles határvonal közöttük, így leginkább azokat az általánosságokat írjuk le, amik alapvetően megkülönböztetik őket.

3289295495_41e63f256c_o eclectic-furniture-style exotic-furniture muston-street-house-4

 • Lakberendezés
  Mikor van erre szükséged? Általában akkor, ha alapvetően működő funkciójú tereket szeretnél megújítani, szépíteni. Segít egységesíteni egy tér stílusát. Összhangba hozza a színeket, anyagokat. Itt könnyebben változtathatsz és gyakrabban a terek kinézetén, dekorációján, kedvedre alkalmazkodhatsz az aktuális trendekhez, anélkül, hogy drasztikusabb beavatkozásokat kellene végezned. Alapjában véve a külsőségekről van szó. Nincs funkcióváltás, illetve minimális, nem érinti a gépészeti megoldásokat, nem helyeznek át falakat. Ha nem szeretnél az otthonodban kőművest látni, viszont szeretnél ízléses, stílusos teret berendezni, akkor ezt a szolgáltatást ajánljuk számodra.
 • Enteriör tervezés
  Kicsit tágabb kör, mint a lakberendezés. Itt lehet szó közületi terek, egy üzlet, étterem berendezéséről is. Gyakran alkalmazzák ezt a kifejezést fotózásokon, filmforgatásokon. Itt fontos, hogy egy teret, hangulatot teremt meg a tervező.
 • Belsőépítész
  A belsőépítész segíthet rád szabni a rendelkezésedre álló teret, figyelembe véve szokásaidat, életmódodat, ízlésedet és kívánságaidat. Legtöbbjük építészeti tanulmányok után szakosodik belsőépítésznek, így pontos, konstrukciós elképzeléseik vannak. Tisztában vannak a statikával, építészeti előírásokkal, anyagokkal, belső vezetékek kiépítésének mikéntjeivel és technikai megvalósításokkal. Terveik a kivitelezők számára sokkal részletesebbek, és pontosabbak.
  A belsőépítész nem radiátortakarót épít, hanem fűtést integrálja a legkevésbé zavaróan, világítást tervez és nem csak lámpát választ, a belsőépítész részleteiben akár furcsaságokat javasol (legyen a mennyezeten parketta, a folyosófalon műszőr, fürdőkád a hálószobában, teraszburkolat a nappaliban, az összkép mégis egységes lesz.
  Annak ajánljuk, aki nem találja a lakásban a jó megoldást, szeretné a technikai nehézségeket elkerülni, nincsen ideje minden részletnek utánajárni, nem hiszi el, hogy olyannak kell lennie a lakásának, mint amit az építészek rajzoltak, szeretné ha a műszaki tartalom összhangban lenne a stílussal, szereti a részletmegoldásokat, szeretné ha igazi otthona lenne.

Szólj hozzá te is!

7 comments

 • matek 2009-03-31 at 13:01

  Sziasztok,

  Ez azt jelenti, hogy a belsőépítész munka magába foglalja a lakberendező munkáját, vagy ez a kettő egymásra épül?


 • bildiko 2009-03-31 at 13:16

  Bizonyos szintig magába foglalja, de az öltöztetés utolsó fázisa már lakberendezői feladat, tudod, mikor felkerül a sál a torzóra. :o)


  1. Kucsera Péter 2009-03-31 at 13:33

   Például a szaniterek kiválasztása mi? Belsőépítészet, lakberendezés vagy enteriör tervezés? Hol és hogyan húzható meg ez a határ? Vagy mettől meddig tart a határsáv? Függönyválasztás? 🙂


 • Elek Márton 2009-03-31 at 13:40

  Szerintem egy belsoepitesz nem lehet jo belsoepitesz ha nincsenek meg benne azok a kepessegek egy ter harmniajanak egyben latasara mint amit egy lakberendezonek tudni kell, tehat ha akarja az alapoktol kezdve a legaprobb reszletekig kepes megtervezni egy teret funkcionalisan es esztetikusan.

  En megbizasi szinten huznek hatart a ket feladat kozott. A lakberendezoi tanacsadas vagy tervezes kiegeszito szolgaltatasa a belsoepiteszeti tervezesnek. ide a dekoracios elemek kivalasztasa vagy megtervezese tartozik.

  Az enterior tervezesrol azt gondolom, hogy a lakberendezes kulfoldi neve. lenyeget tekintve nem kulonbozik a lakberendezestol. Azoknak ajanlom ennek a szonak a hasznalatat, akik igy komolyabbnak erzik a munkat 🙂


 • Elek Márton 2009-03-31 at 13:45

  Az idealis egyuttmukodes a kovetkezo:
  Az epitesz egyutt dlgozik a kezdetektol egy lakberendezesre is erzekeny belsoepitesszel, aki szukseg eseten bevon a munkaba textiltervezot, kepzomuveszt, vilagitastervezot, stb, de veluk mar o egyeztet szemelyesen (ahogy azt teszi mondjuk a statikussal es geodetaval az epitesz)


 • pocska 2009-03-31 at 13:57

  Szerintem a belsőépítész legkevésbé akkor kap zavaros szerepet, amikor egy meglévő lakás felújításáról van szó. Egészen új élettereket és funkciókat kell alkotni új ház létrehozása nélkül. Egy jó építész egy ház tervezésekor a belőépítészeti szempotokat is átlátja, hiszen egy ház is a benneélésről, a használatról kell, hogy szóljon. Akkor lehet szükség belsőépítészre, hogyha nem volt idő , energia vagy lelkesedés végigtervezni a házat, a tervek továbbfejlesztésre várnak. Rosszabb esetben korrigálni kell a terveket, mert az építésztervező és a megrendelő igényei nem voltak összhangban.Lakberendező feladata szerintem az, hogy stílust adjon egy térnek, melynek legtöbb értelmét mondjuk egy szálloda vagy étterem kialakításánál látom.Ez olyan arculattervezés-féleség. Egy lakás esetében úgy mondanám, hogy a jól megtervezett belsőépítészeti háttér már biztonságot és alapot ad a benne élőnek, hogy a lakberendezést saját ízlése szerint maga oldja meg.


 • linszu interiordesigner 2013-04-05 at 22:19

  Szerintem egy epitesz az epuletek tervez es ne tervezzen belsotereket, mert en nem egyszer talalkoztam mar olyan uj hazakkal, ahol a belsoterben semmilyen funkcionalitas es esztetika nem volt jelen. A jo belsoepitesznek mindenhez kell ertenie, ami a belsoter kialakitasahoz hozza tartozik az utolso szogig, mert O latja at tertervezesben, gepeszetben is, hogy milyen, mekkora berendezesi targyakat, lampakat, dekoraciokat stb. tud majd betenni, ezekhez pedig mar kellenek konkretumok is, igy szinek, anyagok stb…Szoval az esztetikai reszevel is tisztaban kell lennie, es lakhatova terveznie. Ha megnezzuk a kulfoldi jelenteseket ott nincs is ennyi meghatarozas erre. A lakberendezes pedig inkabb egy szeperzekkel osszekotott dekoracios munka, ami a meglevo alapokat felfrissitheti…Olyan, hogy enetrior tervezo meg nincs vagyis csak nalunk…az egyenlo a lakberendezovel…Kozuleti terek tervezesere mar belsoepitesz kell, aki ismeri a gepeszeti, szerkezeti megoldasokat, torvenyeket szabalyokat.


Back to top