Blog

Az ingatlanberuházás mely szakaszában érdemes belsőépítész segítségét kérni?


2008-03-04 Belsőépítész és az otthonod, Belsőépítészet mint befektetés, Időrend

Meglepő módon a belsőépítész nem alárendeltje az építésznek, hanem avval együtt dolgozva tudják a megrendelő igényeit a leginkább kiszolgáló teret tervezni. A belsőépítészt érdemes minél hamarabb, akár a telek kiválasztásánál bevonni, de legkésőbb az épület engedélyezési terveinek leadása után. Általában csak centiméterekről van szó, de milyen jó, ha végül az álomkonyha nem lóg rá az ablakkeretre, a lámpának nem ütközik neki az ajtó, vagy a cipősszekrény nem lóg ki a fal síkjából…ingatlanhangulatkep630.jpgMiért? Írjatok okokat és példákat!

2 comments

 • Bauer Polla 2008-03-25 at 14:23

  Ha már beruházás szerepel a címben…Sokszor találkozom olyan új építésű lakásokkal, melyek nemlétező “családfelállásokat” kívánnak megcélozni. Egy belsőépítész igencsak ismeri a mai szociális struktúrát, és a gyorsan változó igényeket. Szerintem hasznos segítséget nyújthatnának újépítésű lakások programjának meghatározásakor, hogy a pillanatnyi társadalmi helyzetnek megfelelő elrendezésű és méretű lakások épüljenek.


 • Elek Márton 2008-03-25 at 14:23

  Beruházás egy lakás vásárlása, családi ház építése és felújítása is.
  Sokaknak a házuk a legnagyobb személyes beruházásuk életük során, mégis néha jobban végiggondoljátok az autótok kiválasztását, mint azt, hogy milyen is az életetek és ezt hogyan tudja a lakásotok kiszolgálni.
  Egy jó építész – és talán a belsőépítész még inkább – egy olyan külső nézőpontot tud adni a döntésekhez, ami önállóan keveseknek megy vagy rengeteg munkával és idővel járna.
  A munkánk első lépése, hogy feltérképezzük életetek és az életteretek valódi kapcsolatát. Nem azt kérdezzük, hogy mondjuk milyen konyhabútort szeretnétek, mert azt remélhetőleg mi fogjuk megmondani nektek azokból a válaszokból, amiket az olyan furcsa kérdéseinkre adtok, mint:
  -ki mikor van otthon és mit szeretne akkor csinálni?
  -milyen sűrűn jön társaság és akkor mit csináltok?
  -mit ettél otthon az elmúlt egy hétben?
  -mi volt a kedvenc ételed, amikor anyukád főzött?
  -mi a kedvenc borod?
  -megmutatnád a kedvenc szakácskönyvedet?
  -milyen sűrűn jártok bevásárolni és hova?
  -a gyerekek kivel, mit és mikor esznek?
  -melyik kezedben tartod a mosogatószivacsot?
  -van cseresznyemagozód?
  és még pár ilyen.

  Képzeld, ezekből az információkból sokkal jobb konyhát tudunk neked tervezni, mint hinnéd. Nem csak szép lesz, hanem pont alkalmazkodni fog a főzési szokásaidhoz és esetlegesen nem veszel feleslegesen háztartási gépet, de el fog férni az összes halkonzerv, amit minden vásárláskor megveszel…

  Ha minderről még a konyha helyének eldöntése előtt beszélünk, és van lehetőségünk észrevételeinket látvány és műszaki rajzokban megfogalmazni, akkor nemcsak a gépészeti kiállások (víz, gáz, elektromos csatlakozók, elszívó kiállás) lesznek a helyükön elkerülve evvel a dupla munkát, hanem végül még jól is fogod érezni magad a konyhádban főzés vagy beszélgetés közben.
  Mert ez is lehetséges.


Back to top